Natur bekämpning av mördarsniglar

Två olika metoder att bekämpa mördarsniglar
Biologer varnar för oönskade effekter

Närbild på mördarsnigel.

Mördarsnigel sprider sig med rekordfart och gör stor skada där den drar fram. Men det finns en bekämpningsmetod som fungerar. Foto: Lotta Flodén

Norsk metod effektiv mot mördarsniglar

Text: Sven Lindholm

Torstein Mo har utarbetat en metod han hävdar massdödar mördarsniglar. Han utnyttjar snigelns kannibalism.

Trädgårdsägarnas problem med den spanska skogssnigeln, även kallad mördarsnigel, kanske är på väg att lösas, rapporteras i Norsk Hagetidend 1/09. En ny framgångsrik metod att bekämpa den har utprövats av agronom Thorstein Mo i Elnesvåg, Norge. Han vann förstapris, 10 000 norska kronor, för den i en tävling som samlade in 160 bekämpningsförslag.

Kannibalism med dominoeffekt
Torsten Mos vinnande idé bygger på att den spanska skogssnigeln, Arion vulgaris, är kannibal. Torsten lägger insamlade sniglar i en balja med nematoder i ljummet vatten. Sedan sniglarna infekterats av de små nematoderna klipps de av på mitten. Delarna sprids i trädgården. Väl där blir snabbt de preparerade kadavren mat åt friska mördarsniglar som får i sig nematoderna, dör inom några dagar och blir ny snigelmat.

Tester gav glädjande resultat
Denna dominoeffekt är effektiv, hävdar Torstein Mo. Han prövade den första gången redan 2006 hos en lantbrukare i grannskapet som fått sin gård översvämmad av spanska skogssniglar. 1000 sniglar samlades in, infekterades med nematoder och spreds på åkern. Året därpå var nästan alla spanska skogssniglar försvunna från gården medan det fanns lika många inhemska skogssniglar där som tidigare år.
Uppmuntrad av framgången bjöd Torstein Mo 2007 in sina grannar på snigeljakt. Tre dagars skörd lades i nematodvattnet och efter avlivning ut som snigelåtel.
Förra året gjorde han och grannarna en ny gemensam snigeljakt. Men det fanns knappast några spanska skogssniglar kvar, bara på tomter som gränsade till obebyggda marker.

Mördarsniglar som parar sig.

Mördarsniglar parar sig på sommaren och lägger sedan ägg på fuktig jord under löv eller annat som skyddar äggen mot uttorkning. Foto: Lotta Flodén

BEKÄMPA MÖRDARSNIGLAR SÅ HÄR:

METOD 1:
1. Blanda 1 tsk Nemaslug till en liter vatten. Låt blandningen stå i ca en timme så att nematoderna vaknar. Rör om då och då.
2. Samla ihop så många mördarsniglar du kan hitta. Bästa tiden att leta är när det har regnat och på morgonen och kvällen. Ta på handskar eftersom sniglar kan bära på listeriabakterier.
3. Klipp itu sniglarna precis bakom huvudet, då dör de snabbast.
4. Lägg ner de döda sniglarna i Nemaslugvattnet, rör om och låt dem ligga där i minst 5 minuter.
5. Lägg ut snigeldelarna i trädgården där du vet att de brukar hålla till.

METOD 2:
1. Ta fram en plastlåda med lock som har ca 5 cm höga kanter. Klipp 1–1,5 cm hål i övre delen av lådans kant.
2. Fyll lådan med lecakulor upp till någon centimeter från hålens underkant.
3. Blanda 1/4–1/2 tsk Nemaslug till 1 dl öl. Häll i blandningen i plastlådan så att lecakulorna precis täcks.
4. Sätt på locket och ställ ut lådan i trädgården där du vet att det finns mördarsniglar.
5. Rör om och fyll på med ölblandningen med jämna mellanrum.

Biologer varnar för oönskade effekter

De nematoder Torstein Mo använder är sedan 2008 godkända som biologiskt bekämpningsmedel även i Sverige. Säljs i trädgårdshandeln under varumärket Nemaslug, ett pulver som innehåller vilande larvstadier av den för mördarsniglar farliga nematoden.
Användningen är kontroversiell. Svenska biologer varnade efter godkännandet för att nematoderna kan orsaka svåra skador i naturen. Torsten Nordander, Göteborgs naturhistoriska museum är en:
– Vi får verkligen hoppas att den inte ställer till med någon skada. Men det vet vi ingenting om. Tyvärr finns det många exempel, bl a från Nya Zeeland och Australien, där det gått rätt illa när man försökt bekämpa en oönskad främmande art med en annan främmande.

Dödande bakterier
Det är inte nematoderna som dödar sniglarna. Men de infekterar dessa med en bakterie som dödar snigeln inom några dagar. Under tiden förökas nematoderna inuti den angripna snigeln som de sedan lämnar för att uppsöka nya.
Det norska Hageselskapet har tillsammans med norska Bioforsk sökt pengar från Forskningsrådet för att kunna pröva om Torsten Mos dominometod håller vad han hävdar. Tidigare norsk forskning har visat att nematoderna har viss effekt om de vattnas ut där det finns unga exemplar av den spanska skogssnigeln. Vuxna exemplar har en skyddande tjock hud. Men nematodbad tycks de inte klara.