Trädgård Odla egen ingefära

Här har ett fint skott redan vuxit ut ur en knöl som legat framme ett tag. Foto Lotta Flodén

Odla egen ingefära

Text och foto: Lotta Flodén

Att odla egen ingefära är enkelt och roligt! Vill du odla gurkmeja gör du på samma sätt.
1. Välj en ekologisk bit ingefära i mataffären, helst med tydliga ”ögon” (små utbuktningar där skotten sedan växer ut).
2. Fyll en vid kruka med väldränerad jord, vattna och lägg knölen på jorden med ögonen uppåt.
3. Fyll på med jord så att en tredjedel av knölen syns ovan jord.
4. Trä på en plastpåse med några lufthål i.
5. Ställ krukan i ett soligt fönster.
6. När bladen kommer är det dags att ge svag näringslösning vid varje vattning (1-4 ml till en liter vatten).
7. Håll jorden jämnt fuktig.
8. Duscha bladen ofta, annars är risken stor att plantan angrips av spinn.
9. Håll koll på rottillväxten, man brukar behöva plantera om i en ganska stor och framför allt vid kruka.
10. Ställ ut plantan i soligt och skyddat läge under sommaren och fortsätt vattna och gödsla.
Under tidig höst i slutet av september är det dags att skörda. Om man inte vill skörda hela roten på en gång, kan man bryta av en bit och sedan ta in plantan och låta den växa vidare under vintern.

Skotten växer snabbt och kan bli närmare en meter höga om de trivs. Foto: Lotta Flodén

Så här blev skörden! Den bruna knölen i mitten är knölen jag planterade. Foto: Lotta Flodén