Trädgård Malabarspenat

Så odlar du malabarspenat
Odla malabarspenat inomhus
Recept på ogräspaj med malabarspenat

skott av röd malabarspenat

Malabarspenat
– vacker, nyttig och lättodlad

Text: Johannes Wätterbäck, farbrorgron.blogspot.se

Johannes Wätterbäck, också känd som Farbror Grön, driver en takodling i Västerås, odlar ätbart inomhus och på landstället. Malabarspenaten har blivit en av hans favoritväxter – den är god, ger stor skörd, trivs i kruka och är riktigt dekorativ!

För några år sedan hade jag som mål att odla en hel sallad av inomhusodlade grönsaker. Tomater hade jag redan i våra fönster, likaså djungelgurka och omplanterad gräslök från den vanliga livsmedelsaffären. Det jag saknade och som inte fungerade att odla i våra fönster var den krispiga sallaten. Hur vi än bar oss åt så ville det sig inte.

malabarspenat samplanterad med aubergine.

Malabarspenat kan planteras med andra växter i stora kärl. Här är den samplanterad med aubergine. Foto: Johannes Wätterbäck

Kärlek vid första ögonkastet
Jag började leta på nätet efter en bladgrönsak som kunde ersätta sallat och som kunde  klara av att växa i halvsoliga österfönster och ge en hygglig avkastning av blad­grönt. Det var där och då jag fann malabarspenaten och kärlek uppstod redan första säsongen, inte bara för att den gav mängder av bladgrönt utan för att den dessutom är vacker och gav rejält med eget utsäde. Efter första odlingssäsongen blev jag självförsörjande på egna frön.

Favorit som har allt
Idag är malabarspenat en gröda jag inte vill vara utan och det är inte bara utifrån det ätbara perspektivet, utan minst lika mycket från det estetiska. Få grödor kan så stolt ta ett fönster i anspråk eller smälta in ihop med chili, majs eller aubergine och ge det där lilla extra för att skapa en vacker dynamik i grönsaksodlingarna. Röd malaber­spenat, Basella alba ’Rubra’, som är den art vi idag huvudsak odlar, är grön med rosalila inslag. Blommorna är rosa som när de mognar till frön övergår i purpurlila, nästan svart. Malabarspenat är den växt vi fått flest frågor om i våra offentliga stadsodlingar och det är mest för dess vackra uppsyn.

Malabarspenatodling i Bangladesh.

Malabarspenatodling i Bangladesh. Malabar­spenat är populär i stora delar av Asien och används ofta till skaldjur och i olika typer av grytor. Foto: Malcolm Manners/Flickr/CC BY-SA 2.0

Ingen spenat
Malabarspenat, Basella alba, och röd malabarspenat, Basella alba ’Rubra’, tillhör malabarspenatsläktet Basella och är tropiska lianliknande växter som hör hemma i södra Asien. De är inte släkt med spenat, namnet till trots. Malabarspenat kallas även vinspenat, ceylonspenat och kaukasisk spenat. Ordet ”malabar” härstammar från en kustremsa i Indien. I dess ursprungsområde kan man stöta på malaberspenat i det vilda och den används bland annat till soppor och grytor.

Malabarspenat i köket
Både toppskott, blommor och omogna frön används flitigt i det Asiatiska köket. I vårt kök är den dock mest populär som ett spenatsubstitut antingen i paj eller som smörslungad med färsk riven muskotnöt och en skvätt citron. Då och då händer det att jag knaprar på några färska blad när jag grejar i trädgården. Smaken är lite mustigare än traditionell spenat och har en tydlig spenatig järnton. Färska strimlade blad passar bra i en sallad.Till konsistensen är malabar­spenatens blad tjockare än den vanliga spenatens blad och är som ett mellanting av spenat och suckulentblad.

Skörda frön
Frön skördas när de blivit näst intill svarta. De behöver tas bort från växtdelarna för att de ska torka. Torka fröna på en tallrik under några veckor i rumstemperatur. Grobarheten är cirka 3–5 år. Den starka färgen som fröna avger är relativt lätt att torka bort från trä och plast om olyckan är framme men färgen fastnar lätt och länge på huden.


ODLA MALABARSPENAT

fröplantor av malabarspenat

Det är enkelt att förgro malaberspenat inomhus. De här plantorna är cirka 3–4 veckor gamla. Foto: Johannes Wätterbäck

Sådd
Frön till malabarspenat säljs hos några av våra vanligaste fröfirmor. Färdiga plantor kan ibland finnas i blomsterhandeln där den säljs som krukväxt. Fröna kan ta en stund på sig att gro och blötläggs helst i vatten över natten före sådd i planteringsjord. Enklast är att bredså dem i ett frukt-/grönsakstråg eller i en 7–10 cm kruka. Sätt därefter på en plastfilm med en gummisnodd runt frösådden och placera den inomhus under belysning eller i ett ljust fönster, gärna med värmematta under. När de första groddarna visar sig är det dags att ta bort plasten. Fröskalen har en tendens att fastna men kan avlägnas på ett skonsamt sätt om man då och då under en till två timmars tid droppar på några vattendroppar på fröskalen och försiktigt lirkar loss dem.

Blommor, bär och frön av malabarspenat.

Malabarspenatens blommor blir ljust rosa. Bären är lacksvarta och innehåller ett rött starkt färgämne som lätt fastnar på huden. Fröna bör blötläggas i cirka 12 timmar innan sådd.

Sticklingar av malabarspenat.

Späda toppskott kan ätas både råa och tillagade och även användas som sticklingar.

Sticklingar
Sticklingar tas lätt genom att klippa av toppskotten. Toppskott kan bilda rötter i fuktig såjord eller i ett glas vatten.

Plantering
När plantan är cirka 5–20 cm är de redo att  de planteras om, antingen i sin slutgiltiga kruka i till exempel ett fönster, i ett växthus eller på en skyddad solig plats i lä.
Slutkrukan inomhus bör rymma 5–7 liter.  Utomhus fungerar det i större krukor, gärna i 60-literslådor ihop med andra grödor. Malabarspenat vill ha det ganska varmt om fötterna och trivs inte särskilt bra på friland. I en pallkrage kan det fungera bra, men det allra bästa är krukor eller någon slags odlingsbehållare. Oftast mår plantan bäst om den får mellanlanda i en enskild kruka med planteringsjord några veckor innan utplantering på odlingsplatser utom­hus. För fönsterodling kan man plantera den direkt i den kruka det är tänkt att den ska leva i och ge skörd. Malabarspenat är en tacksam samplanteringsväxt som passar att sätta ner tillsammans med andra växter där man har en plats över.

Malabarspenat färdig att planteras i slutkruka.

Frodiga plantor färdiga att planteras om i slutkruka.

Skörd
Man kan börja skörda bladen när de är små  som femkronor, men växten levererar skörd bäst om man börjar skörda bladen när de är stora som en normal handflata. I skuggiga fönster blir bladen större, slappare och grönare och på soliga platser mindre, spänstigare och med en tydligare rosa färganstrykning.
Där man skördat ett blad växer det ut ett nytt skott som slingrar sig iväg. Denna egenhet gör att malabarspenat kan bli ganska risig efter ett tag. Vill man undvika detta, så frösår man plantor med jämna mellanrum och skördar hela växten och börjar sedan om från början med en ny planta. Man kan även skörda de späda skotten och använda dem råa eller tillagade.

Övervintring
Äldre plantor kan klippas ner hårt under höst vinter eller efter att man skördat den på alla blad. Se till att lämna kvar cirka 5–10 cm av stammen, så att några bladveck blir kvar och växten kan skjuta fram ett eller ett par nya skott till den nya toppen, topparna. Klipper du den på hösten/vintern, så ställer du den i ett soligt och ljust fönster eller under växtbelysning. När våren nalkas planterar du om den i ny planteringsjord som du tillsätter 1 matsked pelleterad hönsgödsel eller grönsaksgödsel per liter jord.


Uppbindning av malabarspenat.

Fönsterodling av malabarspenat. På den högra bilden kan man se hur bomullssnöret lindas lätt runt stammen för att hålla upp rankan. Foto: Johannes Wätterbäck

FÖNSTERODLING AV MALABARSPENAT

Du behöver:
• Ett soligt söder- eller österfönster mellan mars och november.
• En färdig planta, rotad stickling eller en övervintrad planta, 4–20 cm hög.
• Planteringsjord och pelleterad grönsaksgödsel eller hönsgödsel.
• En dränerad kruka som rymmer 5–7 liter samt ett fat att placera krukan på.
• Bomullssnöre och blompinne.

Fyll krukan till en tredjedel med planteringsjord och blanda i 1 msk hönsgödsel eller grönsaksgödsel per liter jord  Fyll därefter på med planteringsjord och plantera plantan så att den sticker upp några cm med stammen ovanför jordytan. Placera en blompinne vid plantan som den kan stödja sig emot den första tiden. När plantan växt så att den börjar bli ostadig stödjer du den enklast genom att binda upp den försiktigt mot blompinnnen samt fästa en tråd i fönsterkarmen eller gardinstången så att den kan slingra sig mot och uppåt, oftast räcker det att man virar snöret ett par varv runt plantan utan att knyta.


Ogräspaj med malabarspenat, löktrav och kirskål.

Ogräspaj med malabarspenat, löktrav och kirskål. Foto: Theres Lunden

OGRÄSPAJ MED MALABARSPENAT

Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, mjöl och salt tills det får en smulig konsistens, gärna i matberedare. Häll i iskallt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform och nagga ytan med en gaffel. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 min. Fräs de fint hackade bladen i raps- och ramslöksolja tillsammans med löken tills de alla förlorat sin spänst. Salta med örtsalt efter tycke och smak. Fördela de frästa bladen, fetaosten och solroskärnorna i pajskalet. Vispa ihop ägg och mjölk och smaksätt med svartpeppar och örtsalt. Grädda i ugnen i 30 min.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller ghee
0,5–1 tsk salt
2 msk vatten

Fyllning:
1–2 dl hackade kirskålsblad
1 dl hackade löktravsblad
200–300 g hackade malabarspenatblad
1 vitlöksklyfta
1 medelstor hackad lök
4 ägg
2,5 dl mjölk
1 tsk örtsalt efter tycke och smak
0,5–1 dl solroskärnor
150–300 g fetaost skuren i kuber
3–5 msk rapsolja
2 msk ramslöksolja
Lite nymortlad svartpeppar eller chilipulver