TRÄDGÅRD Spansk körvel – lättodlad perenn kryddört med smak av anis

Fakta om spansk körvel
Odling och skörd
Innehåll och användning
Recept

Spansk körvel.

Spansk körvel är en flerårig lättodlad kryddväxt med smak av anis och lakrits.

SPANSK KÖRVEL
– flerårig aromatisk krydda och grönsak
från tidiga våren till sena hösten

Text och foto: Lisbeth Almark

Spansk körvel bör finnas i de flesta trädgårdar, anser artikelförfattaren Lisbeth Almark. En ståtlig och dekorativ vårprimör som kan skördas ända till sen höst. Lättodlad, tålig och härdig.

llustration av spansk körvel.

Illustration av spansk körvel ur ”Bilder ur Nordens Flora av Carl Axel Magnus Lindman.

Spansk körvel, Myrrhis odorata, har vackra ormbunksliknande blad och är bland de första örterna som kommer upp i kryddlandet på våren och bland de sista som vissnar ned på hösten. Spansk körvel är flerårig i motsats till Anthriscus cerefolium, dansk körvel, som är ettårig.
Av någon, för mig outgrundlig, orsak har spansk körvel fått ett rykte som en ganska värdelös köksväxt.
– Den sprider sig som ogräs, säger en del, och det kan väl vara sant. Men kapar man blomstjälken, eller helt enkelt äter upp blommor och frön, blir det ingen spridning.

Spansk körvel vs dansk körvel
Dansk körvel anses ha bättre smak, men själv tycker jag att det är två olika smaker som inte bör konkurrera med varandra. Jämförelsevis har också spansk körvel andra fördelar som jag uppskattar; den är flerårig och härdig, kommer tidigt på våren och är ståtlig och dekorativ.
Man kan skörda mycket även av en enda planta och man kan skörda under hela sommaren. Hela växten är användbar, den är både krydda och grönsak på samma gång. Spansk körvel kan odlas i kruka och på friland. Det är ganska svårt att missköta plantan så att den dör. Med andra ord ser jag ingen orsak till att den inte ska finnas i de flesta hushåll!

Namnet körvel
Myrrhis är den grekiska benämningen på örten eftersom körveln, i de gamlas tycke, erinrade om myrten. Odorata betyder välluktande. Det svenska ordet ”körvel” är en förändring av det tyska ”Kerbel”.
I England säger man ”Sweet Cicely”.
Andra namn på körvel är ”aniskål” och ”sötskärm”. I Västergötland kallades växten ibland för ”jerse” och i Dalsland ”kevel”.

Smakar anis och lakrits
Växtens smak och doft påminner tydligt om ”Kungens av Danmark bröstkarameller”. Den har en doft som påminner om anis och lakrits och även smaken är lakritsaktig. Hela växten är ätlig och har god anis-lakritssmak; rot, stjälk, blad, blommor och färska frön. När fröna mognar blir de bruna och mycket hårda. Gillar man potpurrier kan man krossa de mogna fröna och använda som fixativ för dofterna.

Trivs i halvskugga
Den spanska körveln växer längs vägkanter i bergstrakterna i södra och mellersta Europa (i Sverige förvildad i gamla trädgårdar). I örtaböcker står att växten fördes till Norden som köks-, krydd- och medicinalväxt av munkarna under medeltiden. Detta kan förstås vara riktigt, men pollenanalyser visar att många örter funnits i Sverige och Norden långt innan klostrens och munkarnas tid. Vikingarna var som bekant ett resande folk…
Spansk körvel tycker om halvskugga, är mycket tålig och lättodlad och härdig i så gott som hela landet. Ett exempel på denna körvels otroliga överlevnadsförmåga får du om du planterar den i ett oönskat nässelsnår. Klipp ner nässlorna runt körveln första och andra året och sedan kommer du att märka hur nässlorna tynar bort och körveln tar över.


Vita fläckar på blad av spansk körvel.

Under sensommaren och hösten får spansk körvel ofta vita fläckar på bladen.

FAKTA OM SPANSK KÖRVEL, Myrrhis odorata

Utbredning: Spansk körvel är ursprungligen odlad men förekommer nu ofta som förvildad. Växer vild i södra och mellersta Europas bergstrakter.
Höjd:
1–1,5 meter.
Växtsätt: Flerårig med upprätt växtsätt
Blad: Bladen är mycket stora och trekantiga, de kan bli ca 45 cm långa, flikiga, gröna med fjunig undersida. Framåt hösten blir de ibland vitfläckiga. Gnuggar man bladen doftar de starkt av anis.
Stjälk och rot: Stjälken är ihålig, fårad, luden och förgrenad. Roten är en tjock, brun, doftande pålrot, ibland förgrenad, vit invändigt.
Blomning: Maj–juni. Ofta blommar spansk körvel samtidigt med sena tulpaner, som kan vara mycket effektfulla att plantera i förgrunden. Blommorna är små och vita och sitter i stora flockar som kan påminna om hundlokans blommor. Blommorna lockar till sig bin och andra insekter.
Frön: Fröna är avlånga och upprätta, ca 2–3 cm långa och bildas på försommaren. De omogna fröna är ljusgröna och goda att äta råa. Mogna frön är blanka, mörkbruna med fem vasskantade åsar.
Jord: Näringsrik och fuktighetshållande.
Läge: Halvskugga–skugga.
Härdighet: Kan odlas i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge.
Ätliga delar: Blad, blommor, rötter och frön. Alla delar smakar anis/lakrits.

Varning!
Myrrhis odorata, spansk körvel, tillhör den flockblommiga familjen, Apiaceae, Umbelliferae. Inom den förekommer dels mycket goda och ätliga örter, dels mycket giftiga. I vissa växtfaser av respektive ört finns stora förväxlingsrisker, bl a mellan spansk körvel och Conium maculatum, odört. Den senare är mycket giftig.

Källor: Grobar, Den virtuella floran och Lisbeth Almark


ODLING OCH SKÖRD

Frösådd och delning: Enklast är att låta växten fröså sig eller att så fröna direkt på friland under sommaren när fröna är bruna och mogna. Fröna tappar snabbt i grobarhet när de förvaras och måste dessutom stratifieras om de ska sås på våren. Att dela en större rot kan också gå bra.
Stratifiera frön: Frö som köps på vintern bör sås i fuktig sand och stratifieras.
Omskolning: När fröna grott planteras de i krukor, 2–3 i varje kruka och plantorna får gärna stå skyddade i t ex kallväxthus 4–5 veckor innan de planteras ut. Första året blir bladen 30–50 cm långa, andra året 60–90 cm. Blomningen kan dröja till tredje växtåret, blomstjälken kan bli upp mot 2 m hög.
Skötsel: I köksträdgården är det lämpligt att plantera körvel i grupper om 2–3 plantor i varje.
Planterar man på större areal, för förädling eller försäljning av färska blad, bör radavstånden vara 60–70 cm. Man grundgödslar genom att plöja ned 3–4 kg kompost per kvadratmeter före plantering. Det är sedan nödvändigt att strö kompost (2 kg/kvm) runt rötterna varje vår. När det gäller ogräsbekämpning är det bäst med täckning. Radrensning bör ske med stor försiktighet endast ned till 2–3 cm eftersom rötterna ligger mycket ytligt.

Omogna och mogna frön av spansk körvel.

Frön av spansk körvel är först mjuka och ljusgröna för att bli hårda och övergå till mörkt bruna när de är helt mogna.

SKÖRD
Färska blad: Friska blad kan skördas från april och normalt till oktober–november när frosten blivit för hård. Första året bör man vara något försiktig med skörden. Andra året kan man skörda var tredje till fjärde vecka.
För yrkesodling rekommenderas i första hand att bladen säljs färska. De buntas då ihop och förvaras i vatten i kylrum. Bladen innehåller 85–90 % vatten. De bör inte torkas eftersom aromen lätt kan försvinna.

Torka blad: För hushållsbruk är det dock fullt möjligt att torka bladen och använda som krydda. Bladen kan hängas i glesa knippen och hängas till tork på luftig plats. De får inte utsättas för solljus. Torktiden är viktig, den bör vara så kort som möjligt. När bladen är torra drar man försiktigt av de tunna bladdelarna. Krossa inte utan lägga dem så hela som möjligt i t ex en papperspåse som förvaras i en plastpåse för att hålla kvar aromen. Man kan på en säsong skörda 1–4 kg från en planta (50 % blad, 50 % stjälk). Varje planta ger 20–120 g.


INNEHÅLL OCH ANVÄNDNING

Spansk körvel innehåller en flyktig aromatisk olja, karotin, järn, magnesium och C-vitamin. Den har många användningsområden, särskilt kulinariskt, men den har också en viss medicinsk verkan.

– Den kan användas som grönsak i soppor, sallader och stuvningar.

– De färska bladen är goda som krydda i matbröd och bakverk.

– Blomman och finklippta blad är vackra som dekoration av olika maträtter.

– Finklippta färska frön används som smaksättning av sallader och glass.

– De finklippta bladen minskar behovet av socker och är därför lämpliga som sötningsmedel i rabarber-, krusbärs- och vinbärsrätter. De ger en söt, mindre fet smak åt grädde. Har av diabetiker använts som sötningsmedel.

– Som godis, att äta färska, används blommor, omogna frön, blad och stjälkar. Gröna frön kan mixas med socker och torkas till ”Kungen av Danmark”-godis.

– Hela frön kan läggas i äppelpajer i stället för kryddnejlikor.

– Fröna är, liksom kummin, goda till kål, särskilt rödkål.

– Körvel är god i rätter med räkor, musslor, lever och njure liksom i såser.

– Örten kan ingå i bantningsdiet.

– Den eteriska oljan i fröna används som smaksättning i Chartreuselikör.

– Torkade mogna frön och rötter kan användas som fixativ i potpurrier.

– I eternellbuketter är torkade blad vackra som grönt.

– Krossade färska frön har använts i möbelpolish.

– Som hälsosam dryck används utdrag av hela växten, bra för matsmältningen och milt antiseptisk.

– Spansk körvel är svagt urindrivande och har lätt laxerande verkan. Den anses också befordra aptiten, vara kramplösande, blodrenande, slemlösande och blodtryckssänkande. Den som vill använda örten för medicinskt ändamål kan samla in stjälkarna kort före blomningen, frukterna och rötterna under blomningen och sedan torka dessa på skuggig plats eller på elektrisk torkapparat vid en temperatur av högst 40°C.

– Körvelte lindrar förkylningssymptom.

– De krossade färska stjälkarna kan läggas på värkande, reumatiska leder.


RECEPT

Mons snabba körvelsoppa
Koka upp 1 liter vatten med 1–2 buljongtärningar.
Grovklipp drygt 1 liter blad och tunna stjälkar av spansk körvel samt 0,5 liter kajp (skogslök) skuren i ca 1 cm långa bitar.
Låt vattnet stormkoka och lägg i körveln och kajpen.
Låt det hela koka upp, stäng av plattan, lägg på lock, dra kastrullen till sidan av plattan och efter 1–2 min är soppan klar. Serveras med ostsmörgås.
Mer matig blir soppan om man tärnar i potatis som då måste koka till de är mjuka innan grönsakerna läggs i.

Körvelsoppa
Minst 2 liter körvel läggs i ca 1 liter kokande saltat vatten och får koka cirka 5 minuter.
Häll av spadet och ta vara på det.
Hacka körveln fint.
Smält 2 msk smör, rör ner 3 msk vetemjöl och späd med körvelspadet. Det skall vara 1 liter, späd eventuellt med vatten. Lägg i 1,5 buljongtärningar (öka mängden om det behövs) och koka några minuter.
Blanda i körvelhacket och koka ytterligare några minuter. Servera med förlorade ägg.

Spansk körvelsoppa
1 skivad gul lök, 1 skivad purjolök, några kryddnejlikor och vitpepparkorn kokas upp i 1 liter ljus buljong.
150 g färska, hackade körvelblad tillsätts och får koka med 5 min.
1 dl torrt vitt vin tillsättes.
Serveras med 1 rågad msk crème fraiche i varje tallrik.

Potatissoppa med körvel
2 gula lökar och 4 potatis skivas och fräses i 2 msk smör.
Får koka mjukt i 1/2 l buljong.
Mixas med 1 stor knippa färska körvelblad.
Avsmakas med salt och vitpeppar och spädes till lagom konsistens. Ev tillsätts en skvätt grädde.

”Fines herbes”
Blanda 30 g hackad persilja och lika mycket hackad spansk körvel, 15 g hackad gräslök
och några hackade dragonblad.
Detta är en variant på en vanlig kryddblandning som används mycket i Frankrike där man dock ofta använder dansk körvel. Kryddblandningen är speciellt god till omeletter och fisk med vitt kött.

Makrillkrydda
Färsk makrill som fyllts med späda körvelblad innan den steks eller grillas är en delikatess.


Artikelförfattaren Lisbeth Almark har skrivit flera böcker om odling och användning av örter och drev tidigare den välkända Örtagården Mon i Väne-Åsaka. Numera bor Lisbeth Almark i Bengtsfors och erbjuder föreläsningar om krydd- och läkeväxter och skriver gärna om desamma. Odling och användning som hobby och yrkesinriktad odling.
Kontakt: info@almark.se