Trädgård Vintersticklingar

Blandade vintersticklingar från bl a vinbär, måbär, forsythia. Foto: Lotta Flodén

Föröka bärbuskar och prydnadsbuskar med vintersticklingar

Text: Lotta Flodén

Ett enkelt och billigt sätt att få flera bär- eller prydnadsbuskar är att ta vintersticklingar.

Vintersticklingar tas under vårvintern medan bladknopparna ännu är i vila. Välj grenar av fjolårets tillväxt, man brukar kunna se att den yttre delen av grenen har en ljusare färg.
Välj helst grenar som har haft kraftig tillväxt. Är grenen lång kan du klippa av hela och göra flera sticklingar.

Snett snitt gynnar rotning
Klipp alltid av sticklingen med ett snett snitt precis under ett bladfäste, då rotar den sig bäst. På den övre delen skär man ett rakt snitt för att minimera avdunstning. Då ser man också vad som är upp och ner på sticklingen. Sticklingarna bör vara ca 15–25 cm långa. Mittendelen på fjolårsskott brukar rota sig bäst. Se till att sticklingarna har färska snitt i undre änden innan plantering.

Plantera sticklingar
Om du har tänkt att ta väldigt många sticklingar är det bäst att gräva ner dem till 2/3 i sandblandad jord. Har du ett mindre antal, så kan de sättas i krukor. Krukan måste vara minst 15–20 cm djup eftersom 2/3 av sticklingarna ska stickas ner i jorden. Lägg ett par cm fuktig näringsrik planteringsjord i botten på krukan och fyll på med fuktig sandblandad näringfattig jord. Sätt ner sticklingarna någon cm från krukans kant. Tryck till jorden runt sticklingen. Placera krukan i halvskugga. När bladen börjar synas är det bra att duscha sticklingarna dagligen. Låt sticklingarna stå kvar ikrukan till hösten då det är dags att plantera ut dem.

VÄXTER SOM PASSAR ATT TA VINTERSTICKLINGAR AV

Här kommer förslag på några arter som passar att ta vintersticklingar av men det är bara att prova sig fram!

Benved, buddleja, fikon, fläder, forsythia, havtorn, hortensia, idegran, kaprifol, kornell, krusbär, liguster, murgröna, måbär, pil, rosentry, schersmin, smällspirea, trädgårdsblåbär, weigela, vinbär, vildvin .