Trädgård italiensk sodaört

Frön, sådd, fröplantor och skörd av italiensk sodaört.

Italiensk sodaört är enkel att odla själv. Perfekt i sallad eller att fräsa i lite olivolja.
Foto: Anna Åkerman, Gourmetgarage.se

Odla italiensk sodaört (agretti)

Text: Lotta Flodén  Foto: Anna Åkerman

I Italien odlas italiensk sodaört, salsola soda, även kallad agretti, under större delen av året. Många har den i kruka. Enda problemet tycks vara att fröna är kortlivade.
Agretto är ettårig och fröerna har bara en levnadstid på cirka 4–6 månader. Det är extremt svårt att få livskraftiga fröer från den, men när man väl har det är den mycket enkel att odla och växer som ogräs, berättar Anna Åkerman som specialicerat sig på Italienska fröer och driver fröbutiken Gourmetgarage.se

Delikat smak
Smaken är unik, en blandning av sparris, spenat och hav. Vid tillagning sprider sig en fantastisk doft i köket! Agretti serveras antingen rå i sallader eller kokt och lite lättstekt i italiensk olivolja. På menyer i Italien hittar man Agretti som antipasti eller som en sidorätt.

Sådd: Går att förkultivera inomhus. Planteras ut så fort frosten är över. Sådjup ca 1 cm vid direktsådd med ett avstånd på ca 10 cm. Grotid 7-10 dagar.
Plantavstånd: Plantorna tunnas ut tills det är ca 20 cm mellan dem. Färdigvuxen efter ca 50 dagar. Ser då ut som en liten buske med stor gräslök.
Höjd: 30–60 cm.
Läge: full sol.
Skörd: Börja skörda när plantorna är ca 15 cm höga. Skördar man de gröna topparna växer det ut nytt igen.
Övrigt: Toppa plantan så blir den buskigare.