TRÄDGÅRD Källfräne/Vattenkrasse

Odla källfräne
Frukostfrittata med varmrökt lax och källfräne

Blommande källfräne.

Blommande källfräne.

Källfräne – lättodlad superfood

Text: Anna Åkerman, Gourmetgarage

Källfräne, även kallad vattenkrasse, trivs lika bra inomhus i kruka som utomhus, så länge den får stå fuktigt. Den goda peppriga smaken liknar smörgåskrasse och hela växten är så sprängfylld med nyttigheter att den hamnar i topp bland alla andra grönsaker!

Källfräne är en mycket användbar kryddväxt som är full av viktiga vitaminer och mineraler. Den ökar näringsinnehållet och framhäver smaken i sallader, soppor, risotto, omeletter, smoothies, smörgåspålägg och mycket annat. Källfräne är något av det nyttigaste man kan äta, och man behöver inte bo vid en porlande bäck med kristallklart drickbart vatten för att kunna njuta av denna nyttiga delikatess. Det går alldeles utmärkt att odla den i kruka eller i trädgården i vanlig näringsrik och fuktig jord. Källfräne har så många positiva och nyttiga egenskaper att den bör finnas i alla köksträdgårdar och köksfönster.

Flerårig vattenväxt
Källfräne, Nasturtium officinale, kallas även för vattenkrasse. I England heter den watercress. Den tillhör familjen Brassicaceae, korsblommiga växter, och räknas som både grönsak och medicinalväxt. Källfräne är en flerårig planta vars stjälkar kan bli upp till 60 cm långa. Stjälkarna är ihåliga och det är därför som de kan flyta på vattenytan. Källfräne växer vilt i Europa och även i nord­östra Afrika och västra Asien.

Vild källfräne

Källfräne växer vilt nära vattendrag i Europa, Nordafrika och västra Asien. I Sverige växer den sällsynt i Skåne och Halland.

Ätbar vid rent vatten
Som namnet antyder är detta en växt vars naturliga växtplats är just i och i närheten av vatten. Det är dock ingen bra idé att ge sig ut till de svenska vattendragen på jakt efter vild källfräne. Vattnet är helt enkelt inte tillräckligt rent. En tumregel är att om du inte vill dricka det vatten vattenkrassen växer i ska du inte heller äta den. Den kommersiella odlingen sker i stora grusbassänger med rent källvatten.

Urgammal nyttoväxt
Källfräne har funnits i Europa sedan urminnes tider och har alltid ansetts vara mycket uppfriskande och nyttig.
Romarna använde källfräne i sallad och åt den för att förhindra håravfall. Källfräne ansågs även bota tandvärk, hicka och till och med ta bort fräknar. Det sägs att Hippokrates – läkekonstens fader – byggde sitt första sjukhus nära en porlande bäck just för att få tillgång till färsk källfräne att behandla sina patienter med.

Nyttigare än broccoli
Att källfräne är nyttig har man vetat länge, med det är först på senare år som studier har visat att den kanske är den nyttigaste ört som finns. Den innehåller massor av vitaminer och viktiga mineraler, bland annat A-vitamin som är bra för synen, huden och immunförsvaret.
100 g källfräne innehåller mer E-vitamin än broccoli, mer C-vitamin än en clementin och mer kalcium än 100 ml gammaldags mjölk. Flera senare studier har dessutom visat att källfräne kan minska risken för vissa typer av cancer.
I en undersökning på William Paterson University i New Jersey i USA förra året kom vattenkrasse på en överlägsen första plats när det gällde innehåll av nyttiga vitaminer och mineraler. Broccoli, som alltid ansetts som superfood, hamnade på blygsamma 19:e plats.

Källfränebuketter.

I England är källfräne en mycket uppskattad grönsak. I början av 1900-talet såldes källfränebuketter av gatuförsäljare. Buketterna åts sedan direkt ungefär som vi äter glass.

Favorit i England
Inget land i Europa förknippas så mycket med källfräne som England. Färsk engelsk källfräne säljs i förpackningar i välsorterade butiker. Den räknas som en traditionell engelsk grönsak, och 2014 såldes över 36 miljoner förpackningar runt om i landet. Att källfräne har blivit så populär i England kan delvis bero på naturliga förutsättningar, men också på att det under 1800-talet startades många kommersiella odlingar av källfräne, speciellt i Hampshire och Surrey.

Watercress queen Eliza James
I början av 1900-talet sålde gatuförsäljare skira källfränebuketter som engelsmännen sedan gick och kalasade på, ungefär som vi idag äter glass. Covent Garden var ett mecka för källfräneförsäljningen och hit kom Eliza James – även kallad watercress queen (källfränedrottningen) – varje dag och sålde buntar med färsk källfräne till privatkunder, restauranger och caféer. Hennes företag kom att omsätta 50 ton källfräne per helg, och hennes marker används än idag för källfräneodling.

Ett måste i engelska äggsnittar
Källfräne används i många traditionella engelska rätter och är inte minst en fast ingrediens i en äkta afternoon tea. Äggsnittarna får sin peppriga och goda smak av just källfräne.

Watercress festival.

I England är vattenkrassen omåttligt populär. Här finns kommersiella odlingar och till och med festivaler för att fira vårens första vattenkrasseskörd!

Källfränefestival
Varje år i början av maj firar man den officiella källfränesäsongsstarten med en stor festival i Alresford i Hampshire. Här välkomnar man över 15 000 besökare med parader, matlagningstävlingar, underhållning och inte minst tävlar man i vem som kan snabbast kan äta 80 g källfräne.


ODLA EGEN VATTENKRASSE

Källfräne i kruka.

Källfräne trivs i kruka. Välj en stor kruka så blir det lättare att hålla jorden fuktig. Källfräne tål inte torka.

Även om den naturliga odlingsplatsen för källfräne är vatten, går det alldeles utmärkt att odla den från frö eller planta ute i trädgården, men även inomhus som vanlig smörgåskrasse. Källfräne vill ha en fuktig och skuggig växtplats och får aldrig torka ut. Den föredrar en kalkhaltig jord, men annars har den inte så höga krav. Källfräne kan sås på friland så snart risken för frost är över och fram till oktober. I de södra delarna av landet kan man kan skörda ända in i november och i gynnsamma klimat kan källfränen övervintra.

Skörd
I likhet med andra kryddväxter och örter är smaken som bäst innan plantan börjar blomma. Det tar cirka 60 dagar från sådd till skörd. Vid skörd klipper du försiktigt av den ömtåliga plantans kvistar med en fin trädgårdssax.

Smak och användning
Källfräne har en angenäm senaps­smak som påminner lite om vanlig smörgåskrasse. Den heta peppriga smaken kommer från senapsoljan i plantan och den stimulerar både smaklökar och matsmältning. Vill man ha mildare smak använder man de späda bladen som innehåller mindre senaps­olja.


Supernyttig frukostfrittata med varmrökt lax och källfräne

En enkel, snabb och nyttig frukost som även kan serveras som lunch eller middag. Rik på protein och nyttigt fett, antioxidanter som A-, C- och B-vitaminer och även mineraler som kalcium och järn. Om du inte tycker om fisk kan du byta ut laxen mot kokt skinka eller kyckling och vegetarianer kan prova kikärter och rostad sötpotatis.

4 portioner

Ingredienser:
1 msk olivolja
6 vårlökar, fint hackade
150 g källfräne
150 g varmrökt lax
Citronzest av 1/2 ekologisk citron
Lite torkad chili om så önskas
Salt och färskmalen svartpeppar
Lite riven muskot
10 ägg
1 msk crème fraiche
25 g fetaost i små kuber om så önskas

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Värm olivolja i en panna med ugnssäkert handtag och stek vårlöken på svag värme ett par minuter så att den mjuknar.
Tillsätt källfränen och rör försiktigt om någon minut.
Lägg i små bitar av laxen i pannan. Tillsätt citronskal och torkad chili.
Krydda äggen med salt och färskmalen svartpeppar och lite muskot.
Tillsätt crème fraiche och vispa till en fluffig smet.
Häll försiktigt smeten i pannan och stek vid svag värme.
Rör med en träsked då och då tills frittatan är fast och toppen på frittatan nästan är klar. Fördela fetaost och sätt in pannan några minuter i ugnen tills ytan har blivit gyllengul som på bilden.
Servera.