Odla sallat inomhus – superenkel hydroodling för nybörjare
Text och foto: Lotta Flodén (2017)
Hydroodling kan låta väldigt komplicerat och kan vara det också, men vill man bara odla bladgrönt, så är det hur enkelt som helst!
Det är otroligt lyxigt att kunna plocka egenodlad sallat under vintern och tidiga våren! Har man bara bra belysning, så är resten hur enkelt som helst. Jag har odlat bladgrönt inomhus på många olika sätt, men här presenterar jag det i särklass enklaste som också ger snabbast skörd. Metoden kallas hydroponisk odling och innebär att man odlar i näringslösning, helt utan jord.
Billigt och enkelt
Det finns många olika hydroponiska metoder som kräver mer eller mindre avancerad utrustning, men jag har valt att sätta ihop ett enkelt system som alla kan lyckas med. I hydroodlingskretsar kallas systemet för kratky och lämpar sig bäst till olika typer av sallat.
Så i omgångar
Från sådd till första skörd tar det ca 3 veckor och man kan skörda kontinuerligt i cirka 3 månader, så det är smart att så en ny omgång efter cirka 6 veckor om man har plats för flera lådor.
Hur många plantor man behöver är svårt att säga, men vi brukar ha ett tjugotal. Då kan vi skörda sallat varje dag för två personer.
Spinn
Jag hade oturen att vid ett tillfälle få spinn i min odling, men eftersom kvalstren verkar starta sitt angrepp på de yttre bladen så hann de inte göra någon större skada så länge jag skördade tillräckligt snabbt. Sval rumstemperatur och noggrann vattning är bra förebyggande åtgärder.
DU BEHÖVER:
Bra belysning. Vanliga kallvita eller varmvita lysrör eller ledlysrör funkar utmärkt, räkna med att du behöver minst 100W/kvadratmeter odlingsyta. Ledlysrör har fördelen av att inte bli så varma som vanliga lysrör. Till den här odlingen använde 4x54W t5 lysrör från pepsbutik.se men numer har jag gått över till ledbelysning. Främst använder jag en 48W ledramp från pepsbutik.se. I facebookgruppen Växtljus för hobbyodlare finns många tips på bra ljuskällor för odling. Läs mer om växtbelysning
En svart eller annan ogenomskinlig plastlåda med någorlunda slätt, helst ogenomskinligt lock. Lådan bör rymma minst 10 liter. Här har jag använt lådan Samla (39x28x14 cm) från Ikea som tyvärr just utgått ur sortimentet. Nordiska Plast tillverkar en svart lämplig tioliterslåda som heter Store It.
10 st 2” nätkorgar (5 cm innerdiameter) till varje plastlåda, finns att köpa på nätet. Pris: 2–4 kr/st plus eventuell frakt.
Rootit-pluggar eller Rockwoolkuber att så fröna i. Jag använder Rootitpluggar. Pris för 50 st: Cirka 119 kr.
Flytande näring. Jag använder Blomstra som innehåller alla näringsämnen i rätt proportion som växter behöver. Pris 750 ml: Cirka 30 kr.
Sallatsfrön. Jag väljer sallatssorter med lite styvare blad som olika sorters romansallat, den riktigt goda klassikern ’Little Gem’, ’Jericho’ men även röd ekbladssallat går bra, det är bara att prova sig fram.
(Lecakulor för att eventuellt stötta plantorna lite när de vuxit till sig.)
Kranvatten.
GÖR SÅ HÄR STEG-FÖR-STEG:
1. Häng upp belysningen, helst i ett svalt rum eller i ett fönster med ventil. Höjden på lampan bör kunna regleras vartefter plantorna växer.
2. Borra 11 hål i locket med en 51 mm hålsåg. 10 hål är för plantor och ett för vattning. Antalet hål är anpassat efter just den lådan jag använt (se listan ovan). Har lådan mindre yta måste minska antalet, samma sak om man väljer storvuxna sallatssorter.
3. Så fröna i 10 pluggar. Så 2–3 frön i varje plugg. Ställ pluggarna i en mindre plastlåda täckt med plastfolie eller genomskinligt lock över tills de har grott. De måste hållas jämnt fuktiga och får absolut inte torka. Se till att det finns lufthål eller en glipa där luft kan komma igenom. Man kan också ställa nätkrukorna direkt i locket, men då är det extremt viktigt att vattennivån alltid når en bit upp på pluggens eller kubens underdel.) Placera sådden i 15–18°C, så gror de bäst.
4. När fröna har grott är det dags att stoppa ner pluggarna i nätkrukorna och ta fram plastlådan och locket. Ställ plastlådan där den ska stå. Placera de eventuellt högväxta sorterna i bakre delen av lådan, annars blir det svårt att skörda. Nu ska belysningen vara tänd 14–16 timmar per dygn och placerad ca 15 cm över plantorna. Blir det för varmt måste belysningen höjas.
5. Fyll lådan till hälften med vatten och näringslösning. Använd 2–4 ml Blomstra till en liter vatten. Sätt på locket och sätt i nätkrukorna.
Fyll sedan på med mer näringsvatten, så att underdelen på pluggarna är ca 5 mm under vattenytan.
6. Gallra. När plantorna vuxit någon centimeter ska alla plantor utom en i varje plugg gallras bort. Använd en sax och ta bort de längsta plantorna. Gallringen kan också göras innan man sätter pluggarna i nätkrukorna.
7. Om småplantorna verkar ostadiga kan man stötta upp dem med lecakulor runt om.
8. När rötterna vuxit ut ordentligt i vattnet räcker det med att vattenytan når 5–10 mm under nätkrukans nederdel.
9. Fyll på med näringsvatten kontinuerligt så att vattennivån är konstant. Ju mer plantorna växer, desto mer vatten går det åt, så kolla minst varje dag. Vattnet behöver inte bytas ut – bara fyllas på.
10. Vänta cirka 3 veckor innan du börjar skörda. Skörda bara de största, yttre bladen, så fortsätter plantorna att ge skörd under cirka 3 månader.
LYCKA TILL!