Odla inomhus Våtarv – delikat mikrogrönt med evigt liv

Inomhusodling av våtarv.

När våtarven ser ut så här är den som godast! Klipp av de översta 3–4 cm och efter drygt en vecka ger den lika stor skörd igen.

Våtarv – delikat mikrogrönt med evigt liv

Text, foto och odling: Lotta Flodén

Våtarv är perfekt att odla som mikrogrönt inomhus! Den är mycket näringsrik och god med en nötig mild smak och passar lika bra på frukostmackan som i en smoothie. Och den kan skördas i evighet.

Våtarvens frön gror så fort det blir plusgrader, den blommar och sätter frö snabbt som attan och klipper man ner den kommer mängder med nya goda skott. Perfekta egenskaper när man odlar den här ovanligt lättodlade och nyttiga delikatessen inomhus! Dessutom är den mycket dekorativ och liknar mest en frodig hemtrevnad om man skördar kontinuerligt.

Fröplantor av våtarv.

Våtarvens frön gror snabbt och redan 3–4 veckor efter sådd är det dags för första skörden.

En sådd ger skörd under lång tid
Våtarv kan jämföras med mikrogrönt när det gäller användning. Vanligtvis brukar mikrogrönt skördas så fort hjärtbladen utvecklats, vilket endast ger en skörd per sådd. En sådd av våtarv kan däremot skördas i princip hur länge som helst. Eftersom man bara skördar toppskotten stimuleras plantan att hela tiden skjuta nya skott som i sin tur kan skördas efter någon vecka.

Frön av våtarv.

Våtarv producerar snabbt mängder med små frön.

Enkel att föröka
Våtarvens skott rotar sig snabbt i vatten och plantorna producerar frön rekordsnabbt, så kan man enkelt förnya eller utöka odlingen.

Våtarv är ett vanligt ogräs.

Våtarv är ett mycket vanligt ogräs och är lätt att hitta. Leta i halvskuggiga rabatter och intill komposthögar där den brukar trivas bäst.

Vanligt ogräs
Våtarv betraktas som ett ogräs i trädgården och är lätt att hitta utomhus. Den växer oftast i skugga–halvskugga där det finns näringsrik jord, ofta i rabatter och vid sidan av komposter och liknande.

Gratis frön, plantor och sticklingar
Ta frön om det finns överblommade plantor, annars är det bara att gräva upp några plantor och sätta i kruka. Vill man snabbt ha flera plantor kan man klippa skotten i 3–4 cm långa bitar och rota dem i vatten eller sätta dem direkt i jord.


Odla våtarv inomhus

Våtarvsfrön som just grott.

Fröna gror snabbt och behöver ljus direkt för att inte plantorna ska bli för långa och gängliga.

SÅDD
Så fröna med 2–5 mm avstånd i en kruka eller liknande.
Täck med ett mycket tunt lager jord eller sand.
Täck över sådden med plastfolie eller genomskinlig plastpåse med några lufthål i tills fröna gror och placera krukan ljust eller under belysning.

Våtarv med belysning från en ledlampa.

Våtarv behöver mycket ljus när man odlar inomhus. En kontorslampa med en 10W ledlampa funkar utmärkt om man placerar den 5–10 cm över plantorna.

LÄGE/LJUS
Placera krukan i ett soligt fönster eller under belysning. Utomhus växer våtarv bra i både sol, skugga och halvskugga men inomhus behöver den mycket ljus för att bli tät och fin.

VATTNING
Håll jorden jämnt fuktig.

GÖDSLING
Ge svag näringslösning vid varje vattning för att få frodiga och goda plantor.

Skördeklar våtarv i kruka.

När våtarven är som finast är det dags att skörda. Vänta inte med att skörda för då blir stjälkarna sega och ändrar smak.

SKÖRD
Allt på plantan är ätligt. När plantorna blivit 5–6 cm är det dags att skörda första gången. Klipp av de översta 3 centimetrarna över hela krukan eller spara några plantor i kanten för fröproduktion.

Vänta inte för länge mellan skördetillfällena annars riskerar stjälkarna att bli långa och sega och då är de inte alls lika goda. De översta 3–5 centimetrarna på skotten är godast!

Efter ett par skördar har plantorna bildat en tät fin matta och då kan man ta tag i en nypa skott och dra rakt upp när man skördar.

Skördade våtarvsfrön.

Våtarv producerar mängder med frön så det är enkelt att bli självförsörjande.

FÖRÖKNING
Skörda frön: Plantorna bildar långa skott med små stjärnlika blommor som snabbt sätter mängder med frön. Se till att blommorna hamnar utanför krukan så att du kan samla upp fröna. Man kan leda ner blomskotten i en öppen påse eller i något annat så att fröna blir lätta att samla upp. Fröna kan sparas i många år.

Sticklingar: Klipp bitar av stjälken så att det finns 3–4 bladpar kvar på varje bit. Sätt sticklingarna i vatten tills de bildat rötter eller sätt dem direkt i jord.

ANVÄNDNING
Våtarv är god både rå och tillagad och kan användas på samma sätt som spenat. Smaken är mild och nötig. Perfekt i t ex sallader, smoothies, på smörgås eller smörfräst som tillbehör.


Odling av våtarv på balkong.

Våtarv är nog det mest lättodlade bladgrönt som finns! Fin på balkongen eller på uteplatsen.

Odla självsående våtarv
i stor kruka utomhus

Odlar man våtarv i en stor kruka utomhus kan man skörda från tidig vår till sen höst i samma kruka år efter år. Sådden sköter plantorna själva. Perfekt som balkongväxt.

GÖR SÅ HÄR

STARTA UPP ODLINGEN
Frön eller sticklingar kan sättas från tidig vår till sen höst.
Fyll en stor kruka med näringsrik väldränerad jord upp till 5 cm från kanten.
Så och skörda våtarv på samma sätt som till inomhusodling. Odlar man utomhus kan man skörda från alla plantorna i krukan och vänta med fröskörd till hösten.

GÖDSLING OCH VATTNING
Under växtperioden vattnar och gödslar man regelbundet. Man kan använda den näringslösning man gillar bäst. Det enklaste är att vattna med svag näringslösning vid varje vattning.

HÖST
På hösten, några veckor innan frosten kommer, låter man plantorna blomma och sätta frö. Alla blommande skott som hänger över krukkanten leds in i krukan så att fröna inte hamnar utanför.

VINTER
Låt plantorna frysa ner över vintern. Allt visset ska vara kvar i krukan, så att alla frön hamnar i krukan.

Övervintrade frön som gror tidigt på våren.

Samma kruka som på bilden ovan i april våren efter. Nu gror alla övervintrade frön och snart blir det återigen en tät matta som kan skördas tills det blir frost igen.

2:A VÅREN
Så fort det blir ett par plusgrader gror fröna och allt börjar om. Vattna om det är torrt.

Evighetsodling
På det här sättet kan man ha sin våtarvsodling i flera år. Vill man starta en ny odling på ett annat ställe är det bara att låta några plantor blomma och sätta frö och sedan ta vara på fröna eller peta ner några sticklingar.


Fröplanta, blomma och stjälk av våtarv.

Våtarv är lätt att känna igen. Den vita blomman har fem djupt flikade kronblad och stjälken har en hårig rand längs ena sidan.

Fakta

Våtarv, Stellaria media

Ett vanligt ettårigt ogräs som sprider sig snabbt med frön och rotande stamdelar. Våtarv är vinteranuell, vilket innebär att de frön som hinner gro på senhösten övervintrar och växer vidare på våren.

Utbredning: Förekommer allmänt i hela landet.

Höjd: 5–30 cm beroende på växtplats.

Blommor: Små, vita och stjärnlika. Blomman har fem djupt flikade kronblad och 3–7 ståndare.

Växtsätt: Växtsättet kan variera stort beroende på växtplats, ljus- och näringstillgång. När fröet grott och några av de första karaktärsbladen visat sig skjuter plantan en mängd skott åt olika håll som snabbt täcker en stor yta.

Växtplats: Växer på alla slags kulturpåverkade marker som t ex åkrar, trädgårdar och liknade ställen. Föredrar näringsrika, fuktiga och skuggiga platser.

Läge: Sol–skugga.

Kännetecken: Låg ört med små, saftiga äggrunda blad med kort skaft och krypande skott. Våtarv har en karaktäristisk hårig rand längs med stjälkens ena sida till skillnad från t ex hönsarv, Cerastium fontanum,  som har en helt hårig stjälk.

Förökning: Frön och sticklingar. Sticklingar med några bladpar rotar sig snabbt i vatten eller jord. Fröna kan överleva utomhus i jorden i 1–5 år.

Näringsinnehåll: Uppgifterna varierar men det de flesta verkar vara överens om är att våtarv är ovanligt rik på bland annat mineraler, protein, kolhydrater och C-vitamin.

Medicinska egenskaper: Våtarv anses ha en mängd medicinska egenskaper men jag har inte hittat några tillförlitliga källor och forskningsresultat som kan verifiera dem.

Några av flertalet egenskaper som ofta tillskrivs våtarv är antiinflammatorisk, sammandragande, uppmjukande för huden, lindrar klåda och svullnader, sårläkande, motverkar övervikt i samband med hypotyreos, verkar kylande vid brännskador, förbättrar matsmältningen.
Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481791/

Läs Peter Jägerbros artikel om våtarv