Trädgård Internets falska fröer

Lista: Så undviker du att bli lurad
Exempel på växter som det säljs falska fröer till

Bild på jordgubbe manipulerad i photoshop så att den blivit blå, lila och röd.

Originalbilden med den röda jordgubben används flitigt på nätet i annonser för frön till blå jordgubbar. Då är färgen förstås ändrad till helblått. Jag roade mig med att skapa en egen trefärgad gubbe – lätt gjort om man vet hur man gör. Originalfoto: Foto: Liz West/Flickr/CC BY 2.0

Så undviker du att köpa falska fröer på Internet

Text: Lotta Flodén (2015)

Jag, liksom många andra som älskar att odla, letar gärna på Internet efter roliga växter att så. Men det är lätt att bli lurad. Handeln med falska fröer är utbredd och genererar stora pengar, även om den enskilde köparen oftast inte förlorar så mycket. Genom att inte köpa misstänkta frön hjälps vi åt att minska bedrägeriet.

När man söker efter fröer på Internet kan man hamna på sidor som utlovar frön till de mest spektakulära växter man skådat. Rosor i regnbågens alla färger, rosa solrosor, himmelsblå jordgubbar och tomatplantor stora som träd och så vidare. Problemet är bara att frön till de här växterna inte existerar. Det mesta är bilder som manipulerats i dator.

Var alltid misstänksam och gör en extra koll
Bli alltid misstänksam när det verkar sensationellt och ovanligt. Kolla om fröerna säljs hos seriösa fröfirmor. Gör en bildsökning på Google och se om växten finns på flera olika bilder.

Vetenskapligt namn och sortnamn
Frön ska alltid ha ett vetenskapligt namn och ett sortnamn om det är en trädgårdsvariant (inte ren art).

Varning för frön till rosor, fruktträd och trädgårdsbärbuskar
Frön till trädgårdsrosor, fruktträd och trädgårdsbärbuskar är alltid falska! Tar man frön från dessa ger de alltid en annan avkomma med helt andra egenskaper eftersom moderplantan är en korsning av två eller flera olika sorter.

Bedragarna gör stora pengar på nyfikna odlare
Uppfinningsrikedomen hos fröbedragare på nätet – både privata och företag – vet inga gränser, och det är många köpare som i god tro betalar för falska fröer i hopp om att få odla något ovanligt. Fröerna är ofta mycket billiga, och det är nog inte många som orkar klaga när man efter något år upptäcker att man blivit lurad, så det är en väldigt smart affärsidé.

Bara titta – inte köpa
När man väl lärt sig känna igen vad som är falskt och inte, kan det vara ganska roligt att surfa runt på de här sidorna och titta på alla fantasiväxter de kokat ihop i datorn. Men, som sagt, bara titta – inte köpa.

Jordgubbe som färgats svart i datorn,

Visst ser den svarta jordgubben äkta ut? Och visst vill man ha den när man se den på bild!? Men det är föstås bara fejk. Den röda gubben till vänster är den goda sorten ’Elan’ men den svarta finns bara i min dator. Foto och färgmanipulation: Lotta Flodén

Blå, svarta och klättrande jordgubbar
På flera stora hemsidor kan man hitta frön till jordgubbar i alla möjliga färger och former. Det är också vanligt att man säljer frön till klättrande jordgubbar och gigantiska jordgubbar. Men i verkligheten finns bara vita och röda jordgubbar i normal storlek. Jordgubbar kan givetvis inte klättra med sina rankor.

Falska vindruvor.

Rainbow grapes kallas vissa druvsorter där druvorna mognar ojämnt. Tyvärr används begreppet också för att marknadsföra frön till fantasidruvor liknande de på den manipulerade högra bilden. Foto: Wikimedia Bildmanipulation: Lotta Flodén

Onaturliga färger och färgkombinationer
Bildsöker man på Internet på Rainbow grapes, Rainbow roses, Rainbow butterfly orchid, Rainbow chrysanthemum eller bara på Rainbow seeds, får man upp häpnadsväckande färgvarianter på vanliga växter. Ofta är blommorna flerfärgade i bjärt lila, turkost, gult, blått och ärtgrönt. Men det existerar inte frön till de här växterna heller. Rain­bow roses kan man ibland se i blomsterbutiker och det är vita rosor som är in­färgade i efterhand. Allt annat är manipulerade bilder.

Varning för svart, blått och turkos
Bli alltid misstänksam när frön utlovas till kolsvarta, turkosa eller neonfärgade växter. Blått och svart är färger som är särskilt populära att manipulera blom- och bärbilder med, så kolla noga (se faktaruta i slutet på artikeln som ger tips på hur du gör för att slippa bli lurad)!

Citrusträd som odlats för att fira det kinesiska nyåret.

Till det kinesiska nyåret säljs speciellt odlade och uppbundna citrusträd (tangerin) som ofta placeras vid husens entrédörrar för att bringa lycka och välgång. Träden finns i många olika storlekar och är mycket populära, men det finns inga frön i världen som ger ett sådant här resultat på naturlig väg. Foto: Kavram/Shutterstock

Klättrande citrusträd
Bildsöker man på nätet på ”climbing orange tree seeds” visas bilder på kompakta cylinderformade citrusträd med enorma mängder frukt. Klättrande citrus finns inte. Vad bilderna visar är en kinesisk motsvarighet till vår julgran. Träden är hårt drivna och specialbehandlade för att ge så många mogna frukter som möjligt samtidigt och de är inte till för att ätas. Ofta används tangerin, men även kumquat och annan citrus. Grenarna binds upp på ett speciellt sätt så att trädet får en cylinderform med frukterna vända utåt. Träden sägs bringa lycka och välstånd och säljs i mängder till det kinesiska nyåret.

Växter med figurliknande frukter
Jag har också hittat frön som säljs till växter med påhittade frukter. Bland fynden har vi bland annat hittat frön till träd med frukter som ser ut som nakna kvinnor och buddhafigurer, googla på ”Female ginseng fruit seeds”. Man anger på vissa ställen också ett vetenskapligt namn, Sapodilla Solanum muricatum, vilket är en fantasimix av pepino, Solanum muricatum, och den tropiska frukten sapodilla, Manilkara zapota. En bildsökning på Sapodilla Solanum muricatum visar fler bilder på figurerna.

Frukter som vuxit inuti plastformar
Frukterna som är formade som buddhor finns i verkligheten och är formade manuellt genom att en plastform placerats på ett kart som sedan fått växa inuti formen. Det finns en mängd olika formar som kan användas på meloner, gurkor, päron med mera.
Plastformarna hittar du bland annat på hem­sidan www.fruitshaper.com

Buddhaformade päron och en fyrkantig melon.

Päron formade som buddhafigurer och fyrkantiga meloner finns på riktigt och betingar höga priser, men det finns inga frön som ger plantor med figurformade frukter. Det är vanliga sorter av meloner och päron som har fått växa inuti speciella plastformar där frukten tvingats anta den valda formen. Foto buddhafigurer: www.fruitshaper.com Foto fyrkantig pumpa: Laughlin Elkind/Flickr/CC BY 2.0

Tomatträd i Disney Worlds temapark epcot.

Besöker man Disney World i Florida kan man ta en tur i temaparken Epcot och beskåda deras tomatträd. Enligt Ecpots trädgårdsmästare Yong Huang odlar de i år sorten ’Felicity’. Tidigare år har man odlat specialsorter från Kina. Men det finns inga tomatfrön som bildar träd naturligt. Allt hänger på odlingsmetoden. Foto: Ben Ostrowsky/Wikimedia/CC BY 2.0

Tomatträd odlade som turistattraktion
Ja, det finns faktiskt tomatplantor som är uppdrivna så att de liknar träd. Däremot är det inte så lätt att hitta frön till just de sorterna som brukar användas. På nätet finns det flera nätbutiker som säger sig ha frön till tomatträd, men sorten är i det här fallet inte det viktigaste utan odlingsmetoden, vilket man inte nämner något om.

Inget för amatörodlare
Även om man skulle komma över frön, så krävs det att man har ett växthus som är uppvärmt året om, samt använder sig av en mycket speciell odlingsteknik som i princip är en avancerad typ av hydroponisk odling (odling i näringslösning).
I Kina använder man bland annat sorten JingDan no.6 för uppdrivning av tomatträd. Tomatträden odlas i första hand för att användas som turistattraktioner i växthus öppna för allmänheten.

Disney World har ett ”tomatträd”
I Walt Disney World, Florida, finns Epcot Theme Park och där man kan se just ett sådant tomatträd. Tidigare år har man använt sorter från Kina, men i år har man valt sorten ’Felicity’ från fröproducenten Hazera.
2006 kom Epcots tomatträd med i Guinness rekordbok för största tomatskörd från en enda planta – 522,464 kilo!

19,8 meter lång ’Sun Gold’-planta
Det har varit knepigt att få reda på exakt vilka sorter som används till tomatträd. De övriga sorter jag hittat som verkar vara riktiga är kinesiska JingDan no.6 och (ryska?) Octopus F1. Odlar man de här sorterna hemma, beter de sig som vanliga kraftig­växande tomatplantor.
Vill man ha en riktigt stor planta kan man välja den populära och mycket kraftigväx­ande sorten ’Sun Gold’. Förutom mycket goda tomater, kom den år 2000 in i Guinness rekordbok som världens största tomatplanta, hela 19,8 meter lång!

SÅ UNDVIKER DU ATT BLI LURAD AV FRÖBEDRAGARE

Köp alltid fröer hos välkända fröfirmor
På Internet finns oändliga möjligheter att hitta frön till roliga och ovanliga växter, men var alltid uppmärksam när du handlar frön från hemsidor som du inte helt säkert vet är seriösa fröfirmor.

Undvik de här ställena 
På bland annat Wish, Ebay, Aliexpress och Amazon vimlar det av frön till fantasiväxter, men vi har också hittat oseriösa fröförsäljare både i trädgårdsgrupper på facebook, på Tradera och på Blocket.

Enkla sätt att kolla upp misstänkta frösorter och fröförsäljare:
Har fröerna vetenskapliga namn och sortnamn? Det bör finnas om du handlar av ett företag.
Googla på sortnamnet och gör en bildsökning. Hittar du sorten på flera olika ställen? Finns det många olika bilder av den på Internet? Om inte – köp inte.
Finns sorten hos seriösa fröfirmor? Om inte, är det troligt att den inte finns överhuvudtaget.
Är fröna öppet pollinerade? Då finns ingen garanti för att fröna ger plantor med samma färg och egenskaper som moderplantan. Detsamma gäller frön från F1-hybrider.
Sist, men inte minst, kolla upp priset. Det förekommer ofta att privata fröförsäljare tar hutlöst betalt för fröer som är väsentligt mycket billigare hos fröfirmor.

EXEMPEL PÅ FALSKA VÄXTER SOM DET SÄLJS FRÖN TILL

Det finns tusentals exempel på påhittade växter, växter som färgmanipulerats och frön som utlovar växter som man inte kan fröså men här är några vanliga exempel:
• Blå, gula, svarta och lila jordgubbar. Klättrande jordgubbar. Gigantiska jordgubbar.
• Vindruvsplantor med druvor i regnbågens alla färger.
• Rosor med kronblad i regnbågens alla färger. Guldskimrande rosor. Blå rosor. Kolsvarta rosor, med eller utan röd kant på kronbladen med flera.
• Krysanthemum i regnbågens alla färger.
• Växt som ser ut som den köttätande växten i datorspelet Super Mario.
• Blått sileshår.
• Träd med frukter formade som nakna kvinnor.
• Träd med frukter formade som buddhafigurer.
• Klättrande citrus.
• Blå, vit, svart och illgrön melon. Meloner färgade och formade som gummibröst.
• Blå suckulenter.
• Ljusblå gran.
• Tomatträd.
• Liljekonvalj med olikfärgade klockor.
• Brudorkidéer i illgrönt, blått med mera. Köp aldrig orkidéfrön annat än från en seriös fröfirma.
• Tomteröd gurka.
• Lila kiwifrukt.
• Ljusblå fuchsia.
• Blå pion.
• Turkos chili och många, många fler …
Många onlinebutiker erbjuder frön till både fantasiväxter och verkliga växter. Det är kul att titta, men jag avråder från att handla.