TRÄDGÅRD Sterilisera jord

Sterilisering av jord.

Sterilisering av köpejord är ett effektivt sätt att bli av med eventuella larver av sorgmygg.

Sterilisera jord

Text: Lotta Flodén

Köpejord i påse och säck innehåller mycket ofta larver av sorgmygg, vilket ställer till problem när man ska så eftersom larverna äter upp rötterna på fröplantorna. För att gardera sig kan man enkelt sterilisera jorden i mikron eller i ugnen.

Sorgmyggor hör till familjen Sciaridae och är små svarta flugor med ett irrande flygsätt. De kallas ofta felaktigt för blomflugor. De dras till fuktig jord och dess larver äter späda växtrötter, framför allt på små fröplantor. Fröplantorna stannar i växten för att sedan dö eftersom rötterna är uppätna. Ett fåtal sorgmyggor blir snart hundratals, så det gäller att eliminera dem från början.

Mikrolivet fyller ingen funktion inomhus
Ofta kommer det invändningar mot att alla mikroorganismer dör när man steriliserar jord men mikrolivets funktion är bl a att bryta ner organiskt material så näringsämnena frigörs, men det behövs inte när man odlar inomhus och tillför flytande näring. Det går t ex utmärkt att odla i bara vatten med näringslösning. Inomhus har jorden mest en stödjande och fuktighetshållande funktion.

Mikrolivets viktiga betydelse på friland
Utomhus är mikrolivet viktigt för att få ett fungerande ekosystem i jorden som kan frigöra näringsämnen ur organiskt material och bekämpa sjukdomsalstrande svampar och bakterier. Maskar och annat liv i jorden bidrar också till att jorden blir väldränerad och syresatt. Förutsättningen är då att man ständigt håller jorden täckt med organiskt material. Läs mer om täckodling

Hygien viktig vid hantering av jord i kök
När man hanterar jord i kök är det viktigt att den inte kommer i kontakt med livsmedel. Jord innehåller en mängd olika bakterier, svampar och parasiter. De flesta är ofarliga för oss medan en del kan göra oss sjuka, särskilt om de kommit i kontakt med livsmedel. Diska kärlen du använt noga och rengör alltid ytor som kommit i kontakt med jord. Läs mer


STERILISERING I UGN

1. Sätt ugnen på 130 °C.

2. Häll jorden i en långpanna eller liknande.

3. Fukta igenom jorden så att all jord är rejält fuktig utan att vara genomblöt. Fukten är viktig eftersom den heta ångan effektivt tar död på sorgmyggans larver.

4. Ställ in jorden i ugnen och låt den stå i 45–60 min eller tills den är genomhettad och ångar.


STERILISERING I MIKROVÅGSUGN

1. Häll den helt genomfuktade jorden i en skål och täck med plastfolie som du gör några hål i.

2. Kör på full effekt i 3–4 minuter eller tills jorden är helt genomhettad.