TRÄDGÅRD Sterilisera jord

Sterilisering av jord.

Sterilisering av köpejord är ett effektivt sätt att bli av med eventuella larver av sorgmygg.

Sterilisera jord

Text: Lotta Flodén

Köpejord i påse och säck innehåller mycket ofta larver av sorgmygg, vilket ställer till problem när man ska så eftersom larverna äter upp rötterna på fröplantorna. För att gardera sig kan man enkelt sterilisera jorden i mikron eller i ugnen.

Sorgmyggor hör till familjen Sciaridae och är små svarta flugor med ett irrande flygsätt. De kallas ofta blomflugor. De dras till fuktig jord och dess larver äter späda växtrötter, framför allt på små fröplantor. Fröplantorna stannar i växten för att sedan dö eftersom rötterna är uppätna. Ett fåtal sorgmyggor blir snart hundratals, så det gäller att eliminera dem från början. Läs mer om sorgmyggor

Vad händer med mikrolivet?
Allt mikroliv dör när man steriliserar jorden men det har ingen betydelse i det här fallet. Mikrolivets funktion är att bryta ner organiskt material så att näringsämnena frigörs och blir tillgängliga för växterna.

Köpejord har oftast konstgödsel tillsatt, så näringsämnena finns redan tillgängliga för växtrötterna utan mikroorganismernas hjälp. Använder man näringsfattig såjord tillför man näring i flytande form (räknas som konstgödsel) efter ett par veckor. Jorden har i det fallet bara en stödjande och fukthållande funktion.

Hygien viktig vid hantering av jord i kök
När man hanterar jord i kök är det viktigt att den inte kommer i kontakt med livsmedel. Jord innehåller en mängd olika bakterier, svampar och parasiter. De flesta är ofarliga för oss medan en del kan göra oss sjuka, särskilt om de kommit i kontakt med livsmedel. Diska kärlen du använt noga och rengör alltid ytor som kommit i kontakt med jord. Läs mer


STERILISERING I UGN

1. Sätt ugnen på 130 °C.

2. Häll jorden i en långpanna eller liknande.

3. Fukta igenom jorden så att all jord är rejält fuktig utan att vara genomblöt. Fukten är viktig eftersom den heta ångan effektivt tar död på sorgmyggans larver.

4. Ställ in jorden i ugnen och låt den stå i 45–60 min eller tills den är genomhettad och ångar.


STERILISERING I MIKROVÅGSUGN

1. Häll den helt genomfuktade jorden i en skål och täck med plastfolie som du gör några hål i.

2. Kör på full effekt i 3–4 minuter eller tills jorden är helt genomhettad.