Grodda mungbönor i mjölkpaket
Text och odling: Lotta Flodén
Groddar är supergott och nyttigt och busenkelt att odla! Det enda som behövs är ett tomt mjölkpaket, mungbönor och kranvatten.
DU BEHÖVER:
– Ett paket mungbönor, finns i de flesta matbutiker
– Ett tomt och väl ursköljt mjölkpaket med avskurna hörn i botten. Skruvkorken ska vara kvar. Gör inte hålen i botten för stora, annars åker bönorna ut
– Ett decilitermått
GÖR SÅ HÄR:
– Häll 1 dl mungbönor i en skål och fyll på med vatten
Låt mungbönorna stå och svälla ett dygn
– Häll ner mungbönorna i mjölkpaketet och sätt på korken
– Skölj bönorna 2-3 gånger om dagen. Sätt på locket efter sköljningen
– Låt vattnet rinna av ordentligt mellan sköljningarna
– Placera mjölkpaketet i rumstemperatur och någorlunda mörkt om det finns möjlighet. Ju mörkare, desto blekare groddar
Efter 6-7 dygn är groddarna klara. Om man vill få bort skalen är det bara att hälla groddarna i en skål med vatten och ösa ur skalen som flyter upp. Många skal samlas även på botten så rör inte om för mycket. Förvara groddarna i en plastpåse i kylskåpet.