odla inomhus Grodda mungbönor i mjölkpaket

Groddade mungbönor.

Mungbönans groddar blir riktigt söta och krispiga och är jättegoda både som råa och smörfrästa.

Grodda mungbönor i mjölkpaket

Text och odling: Lotta Flodén

Groddar är supergott och nyttigt och busenkelt att odla! Det enda som behövs är ett tomt mjölkpaket, mungbönor och kranvatten.

Ett paket mungbönor, ett tomt mjölkpaket och ett decilitermått fyllt med mungbönor.

DU BEHÖVER:
– Ett paket mungbönor, finns i de flesta matbutiker
– Ett tomt och väl ursköljt mjölkpaket med avskurna hörn i botten. Skruvkorken ska vara kvar. Gör inte hålen i botten för stora, annars åker bönorna ut
– Ett decilitermått

en deciliter blötlagda mungbönor.

GÖR SÅ HÄR:
– Häll 1 dl mungbönor i en skål och fyll på med vatten
Låt mungbönorna stå och svälla ett dygn

Svällda mungbönor hälls ner i ett mjölkpaket

– Häll ner mungbönorna i mjölkpaketet och sätt på korken
– Skölj bönorna 2-3 gånger om dagen. Sätt på locket efter sköljningen
– Låt vattnet rinna av ordentligt mellan sköljningarna
– Placera mjölkpaketet i rumstemperatur och någorlunda mörkt om det finns möjlighet. Ju mörkare, desto blekare groddar

Färdiga mungbönsgroddar.

Efter 6-7 dygn är groddarna klara. Om man vill få bort skalen är det bara att hälla groddarna i en skål med vatten och ösa ur skalen som flyter upp. Många skal samlas även på botten så rör inte om för mycket. Förvara groddarna i en plastpåse i kylskåpet.