TRÄDGÅRD Kretsloppskompost

Köksavfall.

Allt köksavfall kan användas i kretsloppskomposten. Foto: Lotta Flodén

Kretsloppskompost

En enkel och miljövänlig metod att ta vara på energin i köks- och trädgårdsavfall.

Bengt Flärdh är en passionerad odlare som under många decennier intresserat sig för och experimenterat med slutna kretslopp som har ett minimum av näringsförluster. Enligt Bengt Flärdh läcker den vanliga öppna komposten stora mängder näring och växthusgaser, så han utvecklade det han kallar för kretloppskomposten. Det är ett slutet system utan näringsläckage som har visat sig ge enorma skördar. Vad sägs om 17 kg jordärtskockor på en kvadratmeter?

Blanda lika delar jord och avfall
Metoden innebär att man blandar köksavfall och andra biologiska restprodukter med lika delar jord i en skadedjurssäker behållare. På våren täcker man ytan med ett lager jord och planterar förkultiverade, helst storbladiga växter som t ex potatis eller jordärtskockor. På hösten har komposten förvandlats till fin jord samtidigt som man får riktigt stora skördar av det man planterat på våren.

Liten kretsloppskompost i plastlåda.

Här har jag gjort en liten variant av kretsloppskomposten. Några 70-liters plastlådor med låsbart lock och små dräneringshål på sidorna var lagom stora för mitt behov. Under vintern varvade jag allt matavfall inklusive kött och fisk med lika delar jord. På våren tog jag bort locket och täckte ytan med 5–7 cm jord och planterade sallat, kål och mangold. på hösten var jorden svart, porös och färdig för höstsådd. Foto: Lotta Flodén


LÄNKAR

Kretsloppskompost Hur gör man och varför

Broschyr med beskrivning av kretsloppskomposten och hur man bygger en kompostlåda för kretsloppskompostering: Broschyr

Facebookgrupp: Kretsloppskomposten