Odla i sand och gräsklipp Odla bärbuskar i kruka

Odla bärbuskar i kruka

Text: Nils Åkerstedt

Har man en liten tomt eller tillgång till en stor inglasad altan eller om man bor i delar av landet där sommaren är kort, då kan man vinna en eller två månader i skördetid genom att odla i krukor. Bäst resultat får man om man odlar i sand med gräsklipp.

Vinbär i kruka.

Dessa svarta vinbär växer i en kruka som rymmer 20 liter sand, de får 10 cm gräsklipp en gång per år och ger som synes god skörd.

Hösthallon, blåbär och vinbär
Hösthallon passar bra för detta odlingssätt eftersom de kommer igång tidigare när de står i odlingskärl ovanpå marken och dessutom kan de flyttas till ett skyddat läge, växthus eller södervägg på sensommaren och hösten, så att skördetiden förlängs. Blåbär och vinbär kan man förlänga skördesäsongen på om man odlar några plantor i krukor och andra planterade i marken.

Varm sand ger tidig skörd
Sanden värms upp snabbt på våren, så bara det gör att man kan få 2–3 veckors tidigare skörd i jämförelse med odling i jord. De flesta plantorna man köper är planterade i jord, så för att kunna utnyttja sandens alla fördelar ska man se till att ta bort all jord från rötterna och spola av dem i vatten innan de planteras i krukorna.

Kruka/odlingskärl
Välj en kruka med minst 6–10 cm större diameter och minst 10 cm djupare än krukan som växten köpts i. Större krukor/odlingskärl håller fukten bättre än små och det tar längre tid innan man behöver plantera om.

Lämplig sand
Den bästa sanden att odla i är natursand som t ex kallas för sättsand 0-8 mm, gjutgrus 0-8 mm eller betonggrus 0-8 mm. Det är viktigt att sanden innehåller olika storlekar på kornen. Är sanden för fin blir den för tät och innehåller den för mycket stora stenar släpper den igenom vatten för snabbt.

Dränering
Under växttiden ska man se till att det är 1 cm utrymme mellan marken och botten på krukan för att dräneringen ska fungera. Står krukan på jord är risken stor att dräneringshålen i krukan täpps igen. Lägg lite singel eller vanliga små stenar i botten på krukan som dränering. För att inte sanden ska rinna igenom och täppa till hålen, så bör man lägga 5–10 cm gräsklipp ovanpå dräneringen. Det tar inte många veckor förrän rötterna bundit sanden så att den stannar kvar.

Plantering
Växterna planteras i samma djup som de stått tidigare, men de som är rikt förgrenade långt ner mår bättre av att sättas 5 cm djupare i sanden. Lämna 5–8 cm från sandytan till överkanten på krukan när sanden fylls på och vattna ett par gånger med 2–3 liter vatten.

GÖDSLING
Direkt efter planteringen: Lägg på ett 10 cm tjockt lager med färskt gräsklipp eller 2–3 cm lagrat gräsklipp, det senare ska täckas med 2–3 cm sand.
Vårgödsling: Så fort växterna börjar grönska på våren är det dags att ge dem en första omgång av lagrat gräsklipp. Skrapa bort 3–5 cm av sanden på cirka 75 % av ytan upptill i krukan, lägg dit ett 2–3 cm tjockt lager lagrat gräsklipp och täck över det med 2 cm sand.
Sommargödsling: Den andra omgången med gräsklipp läggs på i slutet av juli och då kan man istället använda färskt gräsklipp. De första 3–4 åren bör de flesta växter som odlas i kruka på detta sätt få lagrat gräsklipp 2 gånger per år. Följande år kan det räcka med en gång per år.

ÖVERVINTRING
När man övervintrar växter i krukor, oavsett om det är buskar, träd eller perenna växter, så ska de på hösten placeras på en vindskyddad plats, gärna i österläge och mot en vägg. Krukorna ska stå direkt på marken för att ta vara på jordvärmen.

Isolera med lövtäcke
Är det en kall vägg som krukorna står emot, bör minst halva höjden av krukan täckas med löv, både mot väggen och mellan krukorna om det är flera. Det bör vara cirka 2 dm tjockt lövtäcke. När temperaturen stiger mot 0 °C kan man använda lagrat gräsklipp för att hålla lövet på plats. Under vintermånaderna försvinner inte näringsinnehållet i det lagrade gräsklippet, så när värmen återkommer på våren är det dags att lägga det lagrade gräsklippet i krukorna.

Övervintring av känsliga växter
Har man växter som är på gränsen att klara vintrarna då bör man även linda in dem med 2–3 lager fiberduk, den skyddar mer än vad man kan tro.

Vattning
Så länge det inte är köldgrader ska krukorna vattnas, men sparsamt, med 2–3 veckors mellanrum. Vid sträng kyla är det viktigt att sanden är fuktig, annars är risken stor att rötterna dör. Därför bör man alltid, så länge det är plusgrader och krukorna inte är täckta med snö, kolla så att det finns fukt åt rötterna. Så fort det börjar våras och solen lyser på växterna är det viktigt att vattna krukorna och då grönskar växterna dessutom snabbare.

Övervintring av städsegröna växter
Bladen på städsegröna växter får lätt brännskador om inte rotklumpen har hunnit tina upp när vårsolen börjar värma. Därför är det bra att skugga dem med fiberduk tills man är säker på att rötterna kan ta upp vatten.