Vinterodla massor med bladgrönt inomhus
Text, foto och odling: Lotta Flodén
Vinterlyx för mig är att bara kunna ta några steg inomhus och plocka ihop en sallad av mina sallatsfavoriter och annat bladgrönt. Det går att få rejäl skörd under cirka tre månader från en dryg kvadratmeter odlingsyta!
Varje vinter odlar jag bladgrönt i ett sovrum som inte längre används. Och varje morgon går jag dit i morgonrocken och plockar ihop min sallad till frukostomeletten. Ibland tar jag lite extra pak choi som jag snabbfräser. Det är som att stå i en godisbutik och välja det man är sugen på för tillfället. Krispsallaten ’Frillice’ är galet krispig och passar bra ihop med den smöriga ’Little ’Gem’. Några spenatblad till det och sedan är det bara att njuta.
Odlingen är hur enkel som helst och ger stor skörd. Jag odlar i åtta 10-literslådor och då kan två personer äta sallad minst en gång om dagen i ca 3 månader.
DU BEHÖVER:
Valfritt antal livsmedelsgodkända 10-liters plastlådor. Jag använder Store It förvaringboxar från Nordiska Plast.
Jag gör inga dräneringshål och då måste man vara noga med att inte övervattna men man slipper ha brickor under lådorna.
Ett bord eller annan plan yta att ställa lådorna på. Täck bordet med plast eller vaxduk.
Belysning. Bra belysning är ett måste. Vanliga lysrör eller ledlysrör fungerar utmärkt, det viktiga är att den totala effekten blir minst 100 W/kvadratmeter odlingsyta, gärna mer. Jag använder två lysrörsarmaturer med 4 x 54 W t5 lysrör i varje (vilket egentligen är mer ljus än nödvändigt). Armaturen heter Peps Easy Grow och är köpt hos pepsbutik.se. Bra armaturer finns även på Biltema och Jula. För att minska miljöbelastningen kan man välja en mer energisnål belysning med lägre effekt än jag använder. Framöver ska jag testa bättre alternativ till mina ramper.
Timer. Plantorna behöver lampljus 14–16 timmar/dygn, så det är praktiskt att använda timer.
Jord. Vanlig blomjord eller annan väldränerad jord, gärna uppblandad med lite sand.
Frön. Välj dina favoritsorter. Jag väljer främst sorter med stadiga blad som romansallat och bindsallat. Plocksallat och liknande blir för pilligt att plocka. Bindsallat ’Little Gem’ är mycket god. Krispsallat ’Frillice’ är en typ av isbergssallat som ger flikiga och mycket krispiga goda blad. Kålsläktingarna Pak choi och Tat soi är lättodlade och ger skörd under lång tid. Spenat kan man så relativt tätt och ger därför stor skörd.
Vattenkanna, gärna 5-liters.
Gödning. Jag använder svag lösning av Blomstra vid varje vattning (godkänd för odling av ätliga växter enligt de själva). Utspädd urin är ett miljövänligare alternativ, liksom olika sorters hemgjorda gödselvatten.
Sval plats. Sallat gror bäst när det är svalt, cirka 15–17 °C. Har man svårt att hitta ett svalt utrymme kan man ställa sådden i kylskåpet på nätterna. När fröna grott är det bra att placera sådderna i ett rum där man kan stänga av elementen och eventuellt ha fönstret på glänt.
GÖR SÅ HÄR:
Förberedelser. Fyll lådorna med jord och placera dem svalt, cirka 15–17 °C.
Vattna jorden så att den blir fuktig.
Sådd. Så fröna, det är praktiskt att så en sort i varje låda. Det räcker med 8–10 plantor i en låda. Sår man för tätt blir det för trångt och plantorna utvecklas sämre. Spenat kan man så tätare.
Belysning. Så fort fröna grott måste de ha mycket ljus för att plantorna ska bli kompakta och kraftiga. Har man råkat missa groningen så att plantorna ränt iväg lite, kan man rädda dem genom att ösa på mer jord runt stjälkarna.
Lampans avstånd från plantorna. Placera lamporna så nära fröplantorna som möjligt utan att de blir värmeskadade. Vartefter plantorna växer höjer man lamporna så att de hänger cirka 20–30 cm ovanför plantorna (avståndet beror på hur stark belysning man har och hur mycket värme de avger). Det är ingen risk att plantorna får för mycket ljus, däremot kan de ta stryk av lampans värmestrålning.
Vattning. Om man inte har gjort dräneringshål i lådorna måste man känna efter om det behövs vatten för att inte riskera att det blir plaskblött i botten på lådan. Enklast är det att sticka ner ett finger i jorden och känna om det är fuktigt en bit ner. Ju större plantorna blir desto oftare behöver man vattna.
Skörd. Skörda bara de yttersta bladen, då blir skördetiden som längst. Efter 3–4 veckor efter sådd brukar man kunna ta de första bladen. Sedan kan man skörda i minst 2–3 månader.
SKADEDJUR
SPINN
Små rödbruna spindelliknande kvalster som sitter på undersidan av bladen och suger växtsaft. De kan göra stor skada och är svåra att bli av med. Spinn trivs i torr och varm luft.
Åtgärd: Förebygg genom att hålla jorden fuktig och rumstemperaturen sval.
SORGMYGG
Små svarta flugor som ibland kallas blomflugor. Sorgmyggans larver trivs i fuktig jord och lever av fina växtrötter och organiskt material. Fröplantor kan drabbas hårt. Symtom på angrepp är nyss grodda plantor som stannar i växten för att till slut dö eftersom rötterna är uppätna. Äldre plantor kan dock växa på bra även om sorgmyggelarver finns i jorden.
Åtgärder: Det mest effektiva vid angrepp är att vattna jorden med nematoder, t ex Nemablom som finns att köpa i växtbutiker.
I förebyggande syfte är det mycket bra att sterilisera jorden innan man sår, särskilt om man köpt påsjord i butik. Häll jorden i en ugnsfast form. Se till att jorden är rejält fuktig. Låt jorden stå i ugnen i 110–130 °C i ca 1 timme.