Odla inomhus Paradisträd

I januari i år översållades Marie Ekstrands paradisträd av skyar med vita blommor! Foto: Marie Ekstrand

Paradisträd – så får du det att blomma

Text: Lotta Flodén

Jag är alltid på jakt efter lyckade odlingsresultat och just det här hittade jag i en trädgårdsgrupp på facebook! Där visade Marie Ekstrand en bild på sitt överdådigt blommande paradisträd och jag med många andra hänfördes. Läs hur hon gör för att lyckas!

Paradisträdets stjärnformade blommor är vita till rosa beroende på sort. Blommorna sitter i klasar och bildar ett skirt, svagt doftande flor runt plantan. Foto: Marie Ekstrand

Paradisträd, Crassula ovata, är en av världens vanligaste krukväxter. Kanske för att den tål att glömmas bort och att den trivs bra i vår torra inomhusluft. För de allra flesta är det de gröna, tjocka bladen som utgör prydnadsvärdet men för den som vet hur man gör, är paradisträdet precis som det låter – ett paradisiskt träd som blommar överdådigt på vintern!
Marie Ekstrand i Lomma vet hur man lyckas, hon låter sitt nu tolvåriga paradisträd stå i sitt uterum året om. På sommaren är det hett med gassande sol och på vintern mellan 7 och 15 grader varmt. Perfekta förhållanden för en växt som har sitt ursprung i Sydafrika. I januari blommar hennes paradisträd med ett flor av vita, stjärnformade blommor! Marie berättar att hennes paradisträd står trångt i sin kruka och vattnas sparsamt.

Suckulent från Sydafrika
Paradisträdet är en suckulent växt som härstammar från Sydafrika. Där växer den på bergssluttningar i full sol – halvskugga i väldränerad jord. De tjocka bladen har förmåga att lagra vatten och tål därför långa perioder med torka. Med tiden utvecklar plantan en tjock brungrå stam. Paradisträd kan bli mycket gamla och upp till 3 meter höga. Som krukväxt kan de bli uppåt en meter höga och lika breda. Vintertid blommar den med klasar av vita till rosa stjärnformade blommor. I Sverige har paradisträd funnits som krukväxt sedan mitten på 1800-talet.
På engelska heter paradisträd Jade plant eller Money plant eftersom man trodde att växten förde med sig tur och ekonomiskt välstånd.

Paradisträd kan med tiden bli riktigt stora! Här är ett 27 år gammalt exemplar som trivs i uterummet hemma hos Emyr Jones i norra Wales. Foto: Abrahami/Wikipedia/CC BY-SA 2.5

SÅ LYCKAS DU MED DITT PARADISTRÄD, Crassula ovata

’Tricolor’ har vari­gierade blad med inslag av rosa. Foto: Dysmorodrepanis/Wikipedia/CC BY-SA 3.0

Läge: Full sol – halvskugga. Tål att stå utomhus sommartid.
Vattning: Vattna helst underifrån. Vattna sällan och låt alltid jorden torka upp mellan vattningarna. Mycket viktigt att inte vattna för mycket (hellre för lite)! Under vintern hålls jorden något lite fuktigare.
Jord: Kaktusjord eller såjord, gärna uppblandad med extra sand och lite grövre grus, undvik torvjord.
Blomning: Infaller under vintern. Vita – rosa stjärnformade blommor beroende på sort.
Höjd: Inomhus kan plantan bli cirka 0,5 – 1 meter hög och lika bred, beroende på sort.
Omplantering: Paradisträd kan stå trångt och behöver inte planteras om varje år.
Gödning: Tillsätt mycket svag näringslösning vid varje vattning under tillväxtperioden (sommar).
Förökning: Lätt att föröka med stamsticklingar och bladsticklingar.
Övrigt: Paradisträd fungerar utmärkt som bonsai och är en bra nybörjarväxt för den som vill prova på tekniken.
Det finns flera namnsorter av paradisträd med olika egenskaper; småvuxna, korallformade blad, varigierade blad, blad med röda kanter, kompakta med flera.
Exempel på sorter:
Crassula ovata ’Gollum’, svagväxande med trumpetformade blad som formar en liten rödkantad skål i änden av bladet.
C. ovata ’Hummel’s Sunset’, svagväxande, kompakt med spektakulärt färgade blad i grönt, gult, rosa och rött, särskilt på vintern.
C. ovata ’Minor’, en dvärgvariant med rödkantade blad.
C. ovata ’Pink Joy’, får ljusrosa blommor med cerise mitt.
C. ovata ’Tricolor’, är varigierad med inslag av rosa.
C. ovata ’Variegata’, får tvåfärgade blad i vitt och grönt.

Länkar:
succulent-plant.com/families/crassulaceae/moneyplant.html
www.plantsrescue.com/tag/crassula-ovata