Odla inomhus Odla bladgrönt inomhus

Odla bladgrönt i jord steg-för-steg
Lista på arter och sorter jag hade i odlingen

Odling av bladgrönt inomhus.

Det går att odla mängder med bladgrönt inomhus under vintern! Foto: Lotta Flodén

Odla bladgrönt inomhus

Text: Lotta Flodén (2016)

Hur stillar man ett våldsamt såbegär när snön yr ute? Vad gör man när man får en galen idé om en sallatsbar på fönsterbrädan? Man kombinerar de båda förstås! Här berättar jag om hur man enkelt fixar en frodig fönsterbänksodling som levererar härlig hemodlad sallat i flera månader.

När julen är över är det något som händer i kroppen. Jag börjar snegla på gamla fröpåsar… tomatfrön kan jag väl så nu? Nej, det kan du inte! Men någonting kan jag väl få så? Bara lite? Hur kan längtan efter att så vara så stor att man är beredd att lura sig själv år efter år? Man sår alldeles för tidigt, alldeles för mycket och sedan står man där med tokmånga rangliga tomater och allehanda förgrodda plantor som kämpar i för dåligt ljus.

Sallatsodling på fönsterbrädan.

Lyxigare än så här blir det inte! Jag kunde plocka och komponera min egen sallad varje dag under hela vintern. Foto: Lotta Flodén

Idé med potential
Jag kände att mitt för tidiga såbegär måste omdirigeras till något bättre. Plötsligt såg jag framför mig hela fönster­brädan fylld med olika sorters sallat och annat blad­grönt. En sallatsbar där hela familjen kunde komponera sin egen sallat till frukost­omeletten. Japp, så fick det bli!

Nödvändiga prylar
Vad krävs då för att kunna så och skörda inomhus? Rejält med ljus är ett måste. Alltså köpte jag en ljusramp med 4x54W lysrör. Kanske i mesta laget, men nu ville jag verkligen lyckas! Frön till olika typer av sallads­grönt behövdes, så jag beställde lite gott och blandat på Internet. Att köpa nya frön ingår ju också i själva såbegäret. Såjord, små krukor och brätten hittade jag hemma. Den 9 januari 2016 gick startskottet.

Lyckan att få tjyvstarta
Vilken känsla att få ställa fram brätten, diska plastkrukor och fylla dem med jord medan snön yrde utanför fönstret! Och vad många krukor det får plats i ett brätte! Tanken med att så i små krukor istället för i större lådor var att det skulle vara lätt att ersätta en färdigskördad planta med en ny. Det visade sig vara en bra tanke.
Vis av erfarenhet sådde jag inte fler än fyra frön i varje kruka. Max två plantor, beroende på vilken typ av bladgrönt jag sått, skulle få stå kvar. Hårt men nödvändigt.

Groende sallatsfrön.

Tre dagar efter sådd tittade de första plantorna upp! Spara en planta i varje kruka, annars blir det för trångt. Foto: Lotta Flodén

Dags att så!
Så var det äntligen dags att så. Frön av spenat, röd ekbladsallat, salladsportlak, romansallat, bladkål, tatsoi, röd krisp­sallat, baby leaf, persilja och några andra sorters sallat som jag hittade i en omärkt påse fördelades i krukorna. Rampen hängdes upp och nu var det bara att vänta. Att vänta är inte min starka sida, men redan efter tre dagar tittade hjärtbladen av krispsallat ’Intrigue’ upp! Dagen efter hade alla frön av tatsoi grott. Sedan gick det undan. I början på februari kunde jag ta några blad av tatsoi och exakt en månad efter sådd plockade jag min första lilla frukostsallad! Det är en obeskrivlig känsla att få plocka hemodlat i februari.

Bra-att-ha-plantor
Eftersom jag insåg att det nog skulle behövas fler plantor för att kunna skörda en längre period, så sådde jag en mindre omgång efter några veckor. Det hade egentligen inte behövts, men det kan vara bra att ha några extra plantor ifall några av de äldre behöver bytas ut. Med ett stillat såbegär hände det som aldrig hänt förut – jag nästan glömde bort att så tomater och allt annat som skulle förkultiveras, så för första gången blev de fröna satta i rätt tid, i april.

Salladsportlak växer riktigt fort.

Salladsportlak växer rekordsnabbt så det gäller att toppa den innnan den blir för hög. Foto: Lotta Flodén

Resultatet långt över förväntan
Från mitten av februari till början av maj hade jag en fantastisk sallatsbar. Bilden jag hade i mitt huvud innan jag startade överträffades med hästlängder. Varje morgon plockade jag min frukostsallad. Salladsportlaken växte så snabbt, att jag blev tvungen att plocka vare sig jag ville eller inte, men den blev en riktig favorit med sina lite syrliga tjocka saftiga blad. Bladkålens stora gråblå blad skuggade snabbt sina grannar, så den fick jag hålla efter så gott det gick. Den röda ekbladsallaten ’Dexan’ klarade att växa och ge bra skörd fastän fyra plantor trängdes i en kruka.
Nu äntligen vet jag hur jag ska göra när det börjar pirra efter jul! Jag fixar en ny sallatsbar, helt enkelt! Eller – det är kanske smart att starta redan i november, så att man får hem­odlad julsallad?

Odla utan jord
Året efter den här odlingen testade jag att odla bladgrönt i bara vatten med näringslösning, så kallad hydroponisk odling. Fördelarna är att man får tidigare skörd och slipper hålla på med jord. Här kan du läsa om hur jag gör!


lysrörsramp från pepsbutik.se

Min ljusramp heter Peps easy grow T5 4×54 W med tillhörande höj- och sänkbar upphängning. Man behöver absolut inte köpa en speciell växtljusramp, huvudsaken är att man har hög effekt på lysrören, minst 100 W per kvadratmeter odlingsyta. Och det går alldeles utmärkt att använda vanliga varmvita eller kallvita lysrör. Ljusrampen hängde jag upp i befintliga gardinstångshållare. Foto: Lotta Flodén

ODLA BLADGRÖNT INOMHUS – SÅ HÄR GÖR DU

DU BEHÖVER:

Lecakulor i odlingstråget.

Lecakulor i botten på tråget ger rötterna möjlighet att växa ner i vattnet som är i tråget. Foto: Lotta Flodén

• Belysning med hög effekt, gärna 200W/kvm, är ett måste för att få knubbiga plantor. Vanliga lysrör med kallvitt eller varmvitt ljus fungerar utmärkt. Jag använde en ramp med 4 x 54W t5 lysrör till en yta som motsvarade rampens yta, ca 120 x 30 cm.

• Flytande näring. Jag använder Blomstra som innehåller alla 14 näringsämnen som växter behöver i rätt proportioner.

• Små plastkrukor, jag använde fyrkantiga, cirka 7 x 7 cm.

• Tråg, plastlåda eller brätten att ställa krukorna i.

• Lecakulor att lägga i botten på trågen.

• Frön till dina favoritsorter.

• Såjord.

• Eventuellt sand att blanda såjorden med.

GÖR SÅ HÄR STEG-FÖR STEG:
Beskrivningen visar hur jag gör, men det finns säkert andra sätt som fungerar lika bra.
Placera gärna odlingen i ett fönster där det inte finns något påslaget element under, eller i ett annat lite svalare utrymme. Ju varmare placeringen är, desto högre effekt krävs på ljuset. Sallat gror bäst där temperaturen är under 20 °C.

Miniväxthus för fönsterodling.

Miniväxthus är perfekta att använda till fönsterodling. När fröerna grott är det bara att ta bort locket, gallra och vänta på första skörden. Foto: Lotta Flodén

FÖRBERED TRÅG OCH KRUKOR:
• Fyll trågen med 2–3 cm lecakulor.

• Bestäm hur många krukor du vill ha.

• Fyll dem med såjord, gärna blandad med 1/3 sand.

• Vattna igenom jorden.

SÅDD:
• Så 2–4 frön i varje kruka. Det mest praktiska är att behålla en planta per kruka. Sallat funkar med två i varje, medan till exempel salladsportlak måste ha en kruka per planta.

• Placera krukorna i trågen. Höga växter som till exempel salladsportlak placeras längst bak i tråget.

• Märk sådden noga om du vill ha koll på vilka plantor som är vad.

• Håll jorden fuktig men inte blöt.

• Sätt några korta pinnar i mitten av tråget och lägg plastfolie med hål i över sådden eller något annat som gör så att det blir jämn fuktighet medan fröna gror. Mina tråg tillhör miniväxthus, så de hade genomskinliga lock med ventilation.

• När de första bladen visar sig måste lampan vara på ungefär 14–16 timmar/dygn.

• Lampan ska var så nära växterna som möjligt utan att de bränns eller blir för varma.

GÖDSLING:
När karaktärsbladen visar sig är det dags att gödsla. 1–4 ml gödning per liter vatten vid varje vattning fungerar bra.

Nyplockad sallat och omelett.

Under hela vintern kunde jag njuta av nyplockad sallat till frukostomeletten! Foto: Lotta Flodén

VATTNING:
I början vattnade jag ovanifrån, men när bladen blivit större vattnade jag underifrån så att det blev en vattenreservoar i botten på tråget. Vattennivån i tråget får inte stå över botten på krukorna mer än i någon timme.
Efter en tid letar sig rötterna ner i lecakulorna och vattnet i tråget och får plats att bre ut sig. Därför är det mycket viktigt att kolla vattennivån i tråget, så att den inte blir för låg. Man bör kolla morgon och kväll. En enda glömd vattning kan döda flera plantor.

SKÖRD OCH PLANTKKOLL:
En månad efter sådd kan man börja skörda de första bladen. Då kan det också vara dags att så några reservplantor om man har plats.
Mina plantor gav skörd i drygt tre månader, sedan åkte kvarvarande plantor ut i trädgården.
Ta för vana att titta igenom odlingen varje dag. Växer det dåligt? Gulnar bladen? Då kan det vara läge att öka på näringsdosen lite.
Skörda alltid de yttersta bladen och välj främst de bladen som skymmer andra plantor. Salladsportlaken skördar man ovanför ett bladpar.


Olika typer av bladgrönt.

1. Plocksallat ’Intrigue’. 2. Grönkål ’Lord Kale’. 3. Spenat ’Toucan’ F1 RZ. 4. Krispsallat ’Telex’ RZ. 5. Röd ekbladsallat ’Dexan’. 6. Salladsportlak ’Green Purslane’. 7. Tatsoi. 8. Persilja. 9. Romansallat. Foto: Lotta Flodén

LISTA ÖVER ARTER OCH SORTER SOM JAG VALDE TILL MIN ODLING

Det finns ett enormt utbud av växter som passar till bladgrönt, så välj dina egna favoriter! Ett tips är att välja sorter med lite styvare blad än t ex plocksallat, annars är det lätt att bladen trasas sönder när man plockar.

Röd ekbladsallad ’Dexan’
Vacker ekbladsallat med rödfläckiga stora spänstiga blad med god smak.

Krispsallat ’Telex RZ’
Riktigt god och mycket dekorativ röd krispsallat.

Plocksallat ’Intrigue’
En sort med flikiga, lite krispiga blad med en liten beska.

Tatsoi
Gror snabbt, växer snabbt och ger stor skörd av goda saftiga blad med mild kålsmak. En superfavorit!

Salladsportlak ’Green Purslane’
Härliga, saftspända tjocka små blad som har en nötig, lite syrlig smak och som är mycket nyttiga. Den röda stjälken är också god! Växer som tusan. Skörda ovanför ett bladpar, så grenar sig plantan.

Romansallat, egensamlat frö
Är lite sen i starten men sedan drar den i väg och får stora spänstiga blad med god smak.

Sallat ’Little Gem Pearl’
Prisbelönad, mycket god bindsallat med ljuvligt spänstiga buckliga blad.

Spenat ’Toucan’ F.1 RZ
God spenat som är tänkt för småbladsproduktion.

Grönkål ’Lord Kale’
Grönkål med släta blad och röda bladnerver som är tänkt att skördas när bladen är små. Riktigt god med nötig, lite söt smak.

Persilja, egensamlat frö
Antagligen en korsning mellan krus- och bladpersilja. Fröna grodde efter fyra dagar!

Plocksallat Baby leaf, Red Bowl
Får goda tunna blad som kan vara lite svårplockade.