TRÄDGÅRD Vanliga nybörjarfel när man förkultiverar inomhus

Vanliga nybörjarfel när man förkultiverar

Det är lätt att ge upp om förkultiveringen går åt skogen. Men lär man sig att undvika de vanligaste fällorna, så är chansen stor att plantorna blir precis så knubbiga och fina som man tänkt sig.

Text: Lotta Flodén

1. Alldeles för tidig sådd
Att så frön är riktigt kul och det är lätt hänt att man startar aldeles för tidigt, redan i januari–februari men det är mycket få växter som behöver en så tidig start.
Växter som växer snabbt som t ex tomater bör sås tidigast 8 veckor innan de kan ställas ut. Det är därför viktigt att anpassa sådatum så att man har så fina plantor som möjligt när det är dags för utplantering, här finns en bra såtabell.

Ett stort antal små tomatplantor.

Om man bara har plats för t ex fyra tomatplantor där de ska planteras eller ställas ut, så räcker det att så 6 frön eller 1-2 frön extra av varje sort. Att så fler för säkerhets skull tar bara onödig plats. De här plantorna hade behövt mer ljus och borde ha planterats i varsin kruka så fort karaktärsbladen börjat synas.

2. Man sår alldeles för många frön av varje växt ”för säkerhets skull”
De flesta frön har mycket bra grobarhet. Ett fåtal extra frön brukar räcka.

3. Man sår för tätt
Små plantor som sitter tätt intill varandra skadas lättare vid skolning. Sår man lite glesare spar man arbete och plantorna blir finare. Sår man i pluggbrätte sparar man bara en planta i varje plugg.

Före och efter gallring av fröplantor.

När man sår i pluggbrätte bör man gallra så att det bara blir en planta kvar i varje plugg.

4. Man sår utan att först ha räknat ut hur många plantor man behöver och har plats för
En noggrann planering innan sådd spar både arbete, frön och plats inomhus. Ta reda på hur många plantor du har plats för att förkultivera inomhus. Ta reda på hur stora plantorna hinner bli innan de kan planteras ut. 30 fröplantor av t ex högväxande tomater tar nästan ingen plats alls i början, men de växer fort och innan de kan planteras ut kan varje planta vara 20–40 cm bred och en meter hög.

5. Man sparar alla extraplantor som grott
Skola bara om så många plantor som du beräknat från början, annars riskerar du att alla plantor får det för trångt så småningom. Det känns ofta hemskt att slänga plantor, men det lönar sig i längden att bara spara så många plantor som man har plats för och som man kan sköta om.

Tomat som fått bra ljus och de som fått dåligt ljus.

Extra belysning är avgörande för att få fina knubbiga plantor när man förkultiverar. Tomatplantorna i båda krukorna har grott samma dag. Det är samma sort och de har fått samma jord. Den enda skillnaden är att plantorna i den rosa krukan har fått tillräckligt med ljus från början och de i den blå krukan har fått för lite ljus.

6. Man placerar fröplantorna för mörkt och varmt så att plantorna blir långa och gängliga
Fröplantor ska ha så kort stjälk som möjligt under hjärtbladen. Det viktigaste är att ge tillräckligt med ljus så fort fröna visar minsta antydan till att gro och vissa växter behöver då lite lägre temperatur, se den här tabellen. Inte förrän i mitten på mars kan solljuset vara tillräckligt i ett soligt söderfönster. Sår man tidigare måste man ha extraljus. Läs mer om växtbelysning

7: Man använder jord som inte är väldränerad och näringsfattig
Vissa växters frön gror i vilken jord som helst medan andra är känsliga för blöt och/eller kall jord eller för näringsrik jord som riskerar att bränna de första späda rötterna. Vill man vara på den säkra sidan väljer man en väldränerad näringsfattig jord som såjord. Man kan också använda vanlig blomjord eller planteringsjord som man blandar med 30–50% sand.

8. Sådderna drabbas av sorgmygg
Sorgmygg kallas ofta felaktigt för blomflugor eftersom de ofta lever i jorden vi har inomhus till våra krukväxter. Numera måste man räkna med att de finns i all förpackad köpejord och gödsel. De överlever i minusgrader, så det funkar inte att ställa ut jorden när det är kallt.
Sorgmygg kan göra mycket stor skada på sådder eftersom sorgmyggans larver äter späda rötter vilket leder till att nygrodda plantor snabbt dör. En enda sorgmygga kan lägga 200 ägg under sin livstid, så det bästa är att eliminera dem så fort som möjligt. Man kan reducera antalet med gula klisterskivor och skålar med vatten men de förökar sig snabbt, så de metoderna fungerar inte för att få bort sorgmyggen helt.
Det enda som fungerar till 100% är att hetta upp jorden innan sådd. Så här hettar du upp jorden
Ställ aldrig sådder i samma rum som krukväxter med sorgmygg.
Köpta örter och kryddor i kruka från matbutiker innehåller ofta sorgmygg, så undvik att ha dem i samma rum som sådderna.

Sorgmyggor.

Döda sorgmyggor i vattenfälla. En enda sorgmygga kan lägga 200 ägg och larverna kan snabbt ta död på mängder av fröplantor.


ARTIKLAR OM FÖRKULTIVERING

Plantuppdragning av köksväxter
Kapitel ur boken Den nya biologiska trädgården, Del 1. Läs boken här

Grunderna för att lyckas med förkultivering av utplanteringsväxter
Kapitel i boken Den biologiska trädgården, Del 2. Läs boken här

Uppdragning av utplanteringväxter
Kapitel 10 i Boken om marktäckning och om odling i sand. Läs boken här

ARTIKLAR OM VÄXTLJUS

Snabbguide för dig som vill skaffa belysning till din odling

Växter vill ha vitt ljus. En artikel om hur växtljus fungerar, skriven av Karl-Johan Bergstrand, en av Sveriges främsta forkare på växtljus.