Odla inomhus Odla gurka inomhus

Odling av gurka inomhus

Det är riktigt kul att odla gurka inomhus! Plantorna producerar mängder med krispiga supergoda gurkor hela sommaren om man har tillgång till ett soligt fönster.

Odla gurka inomhus

Text, foto och odling: Lotta Flodén

Har man ett soligt fönster går det utmärkt att odla gurka inomhus! Var beredd på att plantan blir gigantisk, behöver mängder med vatten och producerar gurkor i parti och minut.

Det är verkligen en häftig känsla att kunna gå till vardagsrummet och plocka en egenodlad gurka till lunchen. Mer närodlat är svårt att få! Smaken överträffar alla gurkor jag smakat och de är så krispiga att jag ibland äter en rakt av som en frukt.

Nyskördade gurkor.

Ofta mognar flera gurkor samtidigt, men de går att spara i kylen i minst en vecka.

Lättodlad
Gurka växer snabbt, är enkel att odla och ger mängder med gurkor, bara man är noga med vattning, omplantering, duschning och gödsling. Det är viktigt att slutkrukan är rejält stor, minst 10 liter, gärna det dubbla om det finns plats. En stor kruka rymmer mer vatten och minskar risken för torka soliga dagar. Står plantan i en 10-literskruka kan man behöva vattna flera gånger per dag om det är riktigt soligt och varmt.

Gurkplantor i fönster.

Redan 5 veckor efter sådd täcker plantorna fönstren och är fulla med smågurkor!

Lång skördetid
Sår man gurka på våren ger plantan skörd hela sommaren och långt in på hösten tills ljuset inte längre räcker till. Har man extrabelysning kan man förlänga skördetiden.


DU BEHÖVER

Ett soligt fönster: Sydostläge, eller söderläge med minst fem timmars full sol per dygn är idealiskt.

Jord: Såjord och planteringsjord eller blomjord, gärna av fabrikat som innehåller små lecakulor. Istället för såjord kan du blanda blomjord med 30–50 % sand.

Krukor: För varje planta behövs en liten kruka (7–8 cm i diameter) att så i, en 5-literskruka och en 10-literskruka (gärna 20-liters om du har plats).

Fruktämne med blomma.

Blommorna är stora och vackra och ska inte pollineras, det blir gurkor ändå. Partenokarpa sorter producerar endast gurkor utan frön inuti. Det här är sorten ’Deltastar’.

Gurkfrön av en partenokarp sort av minislanggurka: Partenokarp betyder att sorten bara får honblommor och att den inte ska pollineras. Om partenokarpa sorter pollineras av icke partenokarpa sorter finns risk att gurkorna blir beska och missbildade. Odla därför aldrig partenokarpa sorter i närheten av sorter som ska pollineras.

Förslag på odlingsvärda partenokarpa sorter: Beth Alpha, Delistar, Deltastar, Iznik, Picolino.

Genomskinlig plastpåse eller plastfolie.

Näringslösning: Jag föredrar Blomstra inomhus men till exempel utspädd urin eller nässelvatten funkar också utmärkt.

Snören för uppbindning och stödpinne.

Duschflaska.


ODLING

Sådd
Så fröna ett och ett i en liten kruka, ca 7–8 cm diameter, med såjord eller blomjord blandad med 30–50% sand. Täck med en plastpåse eller plastfolie med lufthål i. Placera krukan varmt i ett soligt fönster.
Ta bort plasten när fröna grott och håll jorden jämnt fuktig. Duscha plantan varje dag för att minska risken för angrepp av spinn.

Sådd av gurka.

Gurkplantor växer otroligt snabbt! Knappt en månad efter sådd är plantorna riktigt stora och det är hög tid att sätta dem i slutkrukan.

Omplantering
Plantera om i en lite större kruka när de första karaktärsbladen vuxit till sig lite. Sätt bara en planta per kruka. Stjälken är ganska bräcklig och viker sig lätt, så låt inte plantan bli för stor och ohanterlig innan du planterar den i slutkrukan.
Efter ett tag sjunker jorden undan i slutkrukan och ett fint nät av rötter syns på ytan. Om det finns plats kan man då fylla på med lite mer jord.

Deformerade gurkor på grund av ojämn vattning.

Ojämn vattning kan leda till deformerade gurkor. De går förstås att äta ändå, men de hade blivit betydligt tjockare om de sluppit torka.

Vattning
Jorden får aldrig torka ut, så var mycket noga med vattningen. Vattna inte direkt på rothalsen (där stammen möter jordytan). Soliga dagar kan man behöva vattna flera gånger. Slarvar man med vattningen kan gurkorna bli deformerade.

Gödsling
Cirka tre veckor efter omplantering är det dags att börja gödsla. Vattna med svag näringslösning vid varje vattning. Använder man Blomstra tar man 3–4 ml Blomstra per liter vatten. Ser man tecken på övergödning, som till exempel mörkgröna, förvuxna buckliga blad minskar man dosen till 1–2 ml per liter vatten.

Uppbindning
I början räcker det med en stödpinne men ganska snabbt behöver rankorna något att klänga i. Fäst snören i gardinstången så att du kan binda upp rankorna vartefter de växer.

Beskärning och taggar
Gurka behöver inte beskäras, men om man känner att plantan blivit alldeles för stor kan man klippa av topparna, så att nya sidoskott bildas. Topparna kan användas som sticklingar. Blad och stjälkar är rejält taggiga så var beredd på att det sticks när du hanterar plantan.

Stickling av gurka.

Ett snabbt sätt att får fler plantor är att ta sticklingar. Det tar ca 10 dagar för sticklingar att utveckla rötter.

Sticklingar ger snabbt nya plantor
Gurksticklingar får rötter på bara lite drygt en vecka, så man kan snabbt få fler plantor utan att behöva så nya frön. Klipp av toppen på en ranka under det tredje bladparet och ta bort alla blad utom de översta. Sätt sticklingen i vatten eller direkt i såjord. Trä en plastpåse över så att fukten hålls kvar och placera sticklingen ljust men inte i direkt sol. Slokar plantan kan man behöva ta bort ytterligare ett blad.

Blad som vissnar och skadedjur
Vissa blad blir fula, får torra fläckar och vissnar men det brukar i regel inte vara någon fara. Oftast beror det på att man slarvat lite med vattningen. Men håll koll efter skadedjur som spinn och trips som lätt kan ta död på plantan om man inte upptäcker angreppet i tid. Håll jorden fuktig och duscha plantan varje dag med blomspruta för att minska risken för angrepp.


En nyskördad gurka.

En mogen gurka känns tung och har relativt slätt skal.

SKÖRD

När gurkorna är jämntjocka, känns tunga och är någorlunda släta är det dags att skörda. Om man vill, kan man gnida gurkorna mot en kökshandduk, så försvinner de små taggarna. Gurkorna kan förvaras i plastpåse i kylen i cirka en vecka. Ta först bort den vissna blomman i änden på gurkan, annars kan den börja mögla.