Odla inomhus Föröka amaryllis med frö

Pollinering av amaryllis.

Pollinera med pensel och skapa en egen unik amaryllissort! Störst chans till unik avkomma får man om man korsar amaryllisar med olika färg. Foto: Lotta Flodén

Föröka amaryllis med frö

Att korsa fram en egen unik amaryllis är enkelt. Allt som behövs är två amaryllisar, en pensel och tålamod.

Visserligen kommer det ständigt nya amaryllishybrider i handeln. Men varför inte skapa egna unika sorter? Amaryllisblommor kan självbefruktas, så det räcker med en planta för att få frön. Avkomman blir då oftast lik moderplantan. Vill man öka chanserna att få mer variation i avkommans utseende måste man korsbefrukta, det vill säga föra över pollen från en blomma till en annan med ett annat utseende.

Smittade lökar i butikerna
Börja med att välja så friska amaryllislökar som möjligt. Röda strimmor, röda prickar och fläckar avslöjar angrepp av narcisskvalster, Steneotarsonemus laticeps, eller rödbränna som orsakas av svampen Peyronellaea curtisii, som ger liknande symtom.
Tyvärr är större delen av handelns importerade lökar smittade. En smittad lök kan blomma bra och sätta frö men risken finns att även fröplantorna smittas, så var noga med hygienen när du tar ur fröna. Är angreppet stort blir bladen förvridna och blommorna blir missbildade och dör. Röda strimmor på stjälken är ett typiskt tecken på angrepp av narcisskvalster.
Plantera inte ut angripna amaryllis i närheten av narcisser eftersom även de kan smittas.

Angrepp av rödbränna.

Välj lökar utan tecken på rödbränna. Angripna lökar har röda fläckar eller strimmor. Foto: Lotta Flodén

Pollinering
När blomman är utslagen väntar man tills pistillen vecklat ut sig och pollenknapparna är fulla med pollen.
För över pollen till pistillen. Upprepa några gånger under några dagar.
Har pollineringen lyckats börjar snart en frökapsel bildas. Det tar några veckor för kapseln att mogna och under tiden ska plantan skötas som en krukväxt, det vill säga stå så ljust som möjligt, vattnas och få näring.

Så känner du om fröna är befruktade
När kapseln börjar spricka är fröna mogna. De mogna fröna är platta och svarta. Du testar om de är befruktade genom att hålla dem mellan tummen och pekfingret. Behåll de som har en hård knöl i mitten.

Olika sätt att så amaryllis.

Man kan använda olika metoder för att så amaryllis: På vattenytan i en vattenfylld burk, i blött kaffefilter och direkt i jord. Foto: Lotta Flodén

Sådd i jord, vatten eller kaffefilter
Vatten: Fyll en låg burk med kranvatten. Lämna ett par cm till burkens överkant. Lägg fröna på vattenytan. De får inte ligga på varandra, varje frö måste ligga med hela sin ena yta på vattnet. Täck burkens öppning med plastfolie eller en genomskinlig plastpåse med några ventilationshål. Blir det kondens i burken måste du göra flera hål. Burken ska stå i rumstemperatur. Efter ett par veckor kan man se hur en vit rot letar sig ner i vattnet. Vänta tills det lilla gräslika bladet tittar fram innan du planterar i krukor med såjord.

Kaffefilter: Den här metoden har visat sig mycket effektiv. Blöt ett kaffefilter. Lägg fröna i kaffefiltret och lägg det sedan i en plastpåse i rumstemperatur. Efter två–tre veckor gror fröna och kan planteras i såjord.

Jord: Så fröna i en kruka med fuktig såjord. Trä en plastpåse med lufthål över krukan och placera den ljust men inte i full sol.

Frökapslar och fröplanta av amaryllis.

Vänstra bilden: Frökapslarna är snart mogna. Mittenbilden: fördelen med att så i vatten är att man direkt ser när fröna grott. Här ser man en liten rot titta fram under vattenytan. Högra bilden: Så här ser den lilla amaryllisplantan ut när det är dags att plantera den i såjord. Foto: Lotta Flodén

Ett år gamla amaryllisplantor.

Ett år gamla amaryllisplantor. Foto: Lotta Flodén

Skötsel av fröplantor
Amaryllisens rötter är viktiga under hela dess levnad, så var försiktig med dem både vid den fösta omplanteringen och kommande.
Placera krukorna i ett ljust fönster utan sol och håll jorden fuktig. När det andra bladet visar sig kan ljusmängden långsamt öka men vänta minst sex månader till innan de flyttas ut i full sol. Om plantorna står i såjord vattnas de med svag näringslösning vid varje vattning. Står de i planteringsjord väntar man 6–8 veckor innan näring tillförs.
Plantera alltid amaryllis i mycket väldränerad jord.

Övervintring
Fröplantorna behöver ingen vintervila innan de blommat. På sommaren kan de stå ute och i slutet på augusti flyttas de in till ett ljust fönster. Håll jorden fuktig men absolut inte blöt.

Första blomningen
Efter cirka 4 år kan löken blomma om löken har vuxit ordentligt. Löken behöver ha en omkrets på omkring 13–14 cm för att kunna blomma.