Trädgård ätbara perenner

I Japan drivs funkia fram som vårprimör under vårvintern. Foto: Mrs. Atsuko Tawaraya

Funkia – en utsökt vårprimör

Text: Lotta Flodén

För de flesta är funkian är en gammal trotjänare i skugg­rabatten men nu är det dags att träffa funkia – vårprimören!

Funkia, Hosta, har aldrig riktigt varit min favorit i trädgården, men efter att ha smakat på den har den uppfattningen rubbats i grunden! Frågan är nu hur många plantor jag kan få plats med…
I våras blev jag bjuden på kokta, späda skott av en okänd funkiasort, serverade med olivolja och salt. Lite skeptisk var jag till en början, men oj, så goda de var! Mjälla, med en tydlig smak av sparris följt av en liten angenäm beska. Kanske inte så konstigt, eftersom funkia hör till sparrisfamiljen, Asparagaceae.
Frågan är varför inte funkia har uppmärksammats mer i det svenska köket? Den är perenn, härdig i näst intill hela landet, lättodlad, alla sorters funkia är ätliga, de ger bra skörd och är dekorativa. Perfekta, helt enkelt! Jag är helt övertygad om att funkian snart dyker upp som delikatess i svenska matlagningsprogram.

Urui i Japan
Hosta montana växer vilt i Japan och ingår i ”sansai”, som fritt översatt betyder ”ätliga vilda grönsaker från bergen”. I Japan kallas den för ”urui”. Numera odlas många av de växter som ingår i sansai kommersiellt, som till exempel funkia och strutbräken. Funkiaskotten säljs sedan som vårprimör.
I Japanska odlingar tas plantorna in i växthus i november–december och drivs fram i en temperatur av 10–15 °C. För att skotten ska bli bleka, långa och mjälla täcks plantorna med ett tjockt lager risskal. När bladen börjar titta upp och blivit gröna i toppen är det dags att skörda.

Godaste funkiorna
Främst odlas H. montana, men H. fortunei, H. sieboldii, och H. fluctuans ’Sagae’ anses alla tillhöra de godaste arterna. Alla delar på funkian är ätliga. Späda blad, skott, blomstjälkar och blommor kan ätas råa. Blommorna är goda och dekorativa i en sallad. Blomstjälkar med knoppar är krispiga och kan tillagas på samma sätt som skotten. Vill man ha extra goda blommor, ska man prova doftfunkia, H. plantaginea som odlas för sina stora, välsmakande, söta och starkt väldoftande blommor.

Funkiaskott med proscuitto och sallad med funkiaskott .

Vänstra bilden: Funkiaskott med proscuitto – enkelt, snabbt och vansinnigt gott! Börja med att linda in råa skott i proscuitton och fräs dem sedan i lite olivolja tills proscuitton är knaprig. Ringla över vitlökspesto eller balsamvinäger. Servera och njut! Foto: www.countrywoodsmoke.com
Högra bilden: En härlig vårsallad med råa funkiaskott, babysallat, getost, rostade pekannötter toppad med en reducerad balsamvinäger. Foto: Barbara Price

Skörda och tillaga funkia
Här hemma skördar man skotten på våren innan bladen vecklat ut sig. Allra bäst är att skörda på morgonen när växtdelarna är som mest vätskespända. Det går utmärkt att ta alla skott, plantan skjuter nya blad efter några veckor. Bryt försiktigt men bestämt av skotten ända nere vid basen, så ramlar inte bladen isär. De yttre, nedersta små bladen är väsentligt mycket beskare än de större bladen och bör tas bort.
Skotten kan ätas råa i sallad, fräsas några minuter i olja eller kokas en kort stund. Serveras med smält smör eller olivolja och lite flingsalt. De är en perfekt ersättare för sparris, så det är i princip bara att byta ut sparris mot funkia i ditt favoritrecept!

Olika sorters funkia som anses vara de godaste att äta.

Extra goda funkiasorter. Se beskrivningar i listan nedan.
Foto: moccasinlanding/Flickr, Stan Shebs/Wikimedia/CC-BY-SA-3.0, Julia Roeser/Flickr, Nova/Wikimedia/GNU FDL, Bruce Banyai och Jim, the photographer/Flickr/CC BY 2.0

GODA FUNKIOR

Bild 1: H. fluctuans ’Sagae’
En av de mest populära funkiorna. Får stora blågröna blad med gula kanter.
Höjd: 70–90 cm. De ljust lavendelblå blommorna sitter på cirka 150 cm höga stänglar.

Bild 2: H. fortunei, blomsterfunkia
Finns i en mängd namnsorter. Blomsterfunkia är mycket lättodlad och tålig. Vissa sorter (inte de gulbladiga) tål solsken en del av dagen så länge de står i fuktig jord.
Höjd: 50–60 cm. Blomfärg: lavendelblå.

Bild 3: H. montana
Storvuxen art. Kallas ”urui” på japanska och är den sort som odlas mest kommersiellt för konsumtion. Blommar på sensommaren med lavendelblå blommor. Höjd: 70–100 cm.

Bild 4, 5: H. plantaginea, doftfunkia
Får glansiga, djupt gröna blad. Tål att stå i ett soligt läge. De spektakulära och mycket väldoftande blommorna blir 10–15 cm långa. Doftfunkians blommor är särskilt goda. Sorten ’Aphrodite’ får stora vackra dubbla blommor. Höjd: cirka 50 cm. Blomfärg: vit.

Bild 6: H. sieboldii, spädfunkia
En liten funkia med lansettlika blad. Höjd: 10–15 cm. Blomfärg: lila (det finns även vitblommande sorter).

ODLA FUNKIA, Hosta

Funkia tillhör numera familjen Asparagaceae – Sparrisväxter, men var under en period en egen familj – Funkiaväxter (Hostaceae), och räknades ännu tidigare till liljeväxterna.
Hosta är långlivade och är härdiga i större delen av landet. Alla hostaarter är ätliga.

Ätbara delar: Blommor, blad och blomstjälk. Undvik äldre blad som kan vara alltför beska.

Läge: Skugga–halvskugga (sol). Vissa Hostaarter kan stå soligt så länge jorden hålls fuktig. Undvik alltför djup skugga.

Jord: Fuktighetshållande, mullrik.

Gödsling: Gödsla med gräsklipp, kompost eller välbrunnen kogödsel på våren innan innan bladen öppnat sig.

Plantering: Krukodlade plantor kan planteras under hela säsongen men barrotade plantor sätts med fördel på våren. Var mycket noga med vattningen.

Delning: Dela plantan med en vass spade eller ta upp plantan och sära på de enskilda plantorna.

Ohyra och virus: Angrips ofta av sniglar och snäckor. Hosta kan angripas av Hosta virus X (HVX). Smittade plantor får oregelbundna fläckar på bladen. Smittan överförs när växtsaft från en skadad planta överförs till en annan planta via till exempel verktyg. Smittade plantor tas bort för att hindra smittspridning.

Läs mer om HVX här:
www.inthecountrygardenandgifts.com/articles/hosta_virus_x.php

Länkar:
www.hih-gruppen.se
www.americanhostasociety.org
www.hostahem.org.uk
www.hostalists.org
www.plantsgalore.com/Hostas
www.hostaparadise.com