Odla i sand och gräsklipp tomater

Odla tomater i sand och gräsklipp

Text: Nils Åkerstedt

Plantor, som odlas i krukor, hinkar eller andra kärl ute, får oftast mogna tomater lika tidigt som de som odlas i växthus utan värme och de blir lika goda. Dessutom blir det mindre risk för att de angrips av skadedjur eller sjukdomar.

Redan andra veckan i juni kan du sätta ut tomater om de planteras i sand i stora odlingskärl som rymmer minst 10 liter. Det bör vara sorter som är lågväxande och som inte är så värmekrävande. Av frilandstomater finns många sorter att välja bland. ’Totem’ är den som lyckats bäst för mig.

Dräneringshål ett måste
Det är viktigt att odlingskärlet har bra med dräneringshål i botten. Och att det ställs på en vindskyddad plats mot öster eller söder för att få maximal värme och sol på plantorna. Ställ inte odlingskärlet direkt på marken för då täpps dräneringshålen igen, utan lägg en brädbit eller några stenar under.
Fyll hela kärlet med sand och sätt ner tomatplantan djupt om den är gänglig. Är det plantor med torvmullsblandad jord i krukklumpen, måste den övre delen av klumpen vara minst 5 cm under sandytan, annars avdunstar det vatten från kruk­klumpen.

Täck med gräsklipp
Täck hela sandytan med 5–10 cm gräs­klipp. Är det plantor med torvmullsblandad jord i krukklumpen, bör ett utrymme på några centimeter lämnas öppet intill rothalsen. Men är det Ekoblandning i rotklumpen kan gräsklipp läggas ända mot rothalsen.
Läggs gräsklipp mot rothalsen på växter som är planterade i jord som innehåller torvmull, är det risk för att rothalsen angrips av svampar, men detta har aldrig hänt mig under de dryga 30 år som jag odlat i sand.
Gräsklipp läggs på 3–4 gånger under sommaren. Någon annan näring behövs inte.

Vattning
Vattna sparsamt till en början. Efterhand som plantan växer till i storlek behöver den rikligt med vatten, men undvik att vattna för mycket för då spolas näring bort. När det är riktigt varmt och soligt kan plantan behöva vatten 4–5 gånger i veckan.

Pollinering
Är det ett bra vindskydd där plantan står, bör den skakas lite lätt varje dag när den börjar blomma. Då blir befruktningen bättre. Klipp sedan bort några blad som skuggar fruktklasarna när det är tid för att de ska börja mogna.