Trädgård Persikor i sand

Terese har just plockat en gigantisk persika från sitt persikoträd. Sorten heter ’Frost’. Hemmaodlade persikor blir söta och goda med ett lite tjockare skal än köpta persikor från affären.

Drömmen om ett eget persikoträd i zon V

Text: Lotta Flodén  Foto: Terese Antonsson

Terese Antonsson i Örnsköldsvik fick i år en rekordskörd av sammetsröda söta persikor. Men för sex år sedan hade hon ingen aning om hur hon skulle få ett persikoträd att trivas hemma i zon V.

Odla persikor i zon V – går det? Terese Antonsson i Örnsköldsvik hade för sex år sedan (2015) en dröm om att odla egna persikor i sitt nybyggda växthus, men hade inte en aning om hur det skulle gå till. Efter att ha läst på om olika odlingssätt valde hon till slut Nils Åkerstedts välbeprövade metod att odla i sand med gräsklipp. Den är särskilt bra när man odlar i högre zoner eftersom sanden är väldränerad och värms upp snabbt på våren. Vill man som Terese dess­utom odla i tung lerjord, så är metoden optimal.

Skördelycka
Våren 2009 planterade Terese äntligen sitt efterlängtade lilla persikoträd av den tåliga sorten ’Frost’. Till Tereses stora glädje  blommade trädet redan våren därpå med några enstaka blommor och i augusti kunde hon smaka på sin första egenodlade persika!  För varje år har antalet blommor och frukter bara ökat och nu, i augusti 2015, är trädet över två meter högt och bjuder på över femtio (ja, du läser rätt) solmogna, söta goda persikor! Trädet är fantastiskt vackert med alla sammetsröda frukter och väcker beundran hos alla som ser det. Terese som inte hade någon odlingserfarenhet innan, är mäkta stolt över att ha lyckats så bra med sitt persikoträd och uppmanar alla som vill njuta av hemmaodlade persikor att inte tveka.

Terese Antonssons magnifika persikoträd i Överhörnäs nära Örnsköldsvik.

Tereses persikoträd trivs utmärkt i kallväxthuset och det krävs en del beskärning för att inte trädet ska ta över helt!

Julgransbelysning mot vinterkyla och frost
Växthuset där trädet är planterat är ett kallväxthus utan uppvärmning. På vintern täcks det med bubbelplast och den enda tillskottsvärmen kommer från en gammaldags julgransbelysning.

En kubikmeter stor planteringsgrop
När det var dags att plantera, grävde Terese en 1x1x1 meter stor grop och fyllde den med  sand med kornstorlek 0–8 mm. Trädet planterades i samma nivå som i krukan det köptes i. Jordklumpen fick vara kvar vid planteringen. Ovanpå sanden lades ett tio centimeter tjockt lager gräs­klipp. Det är viktigt att vara noga med vattningen det första året efter planteringen.

Värmeelement räddar blomningen
I mars, när persikoträdet blommar, ställer Terese in ett värmeelement för att blommorna inte ska frysa bort.
Pollineringen måste göras för hand med en pensel. Eftersom alla persikosorter är självfertila, så behövs bara ett träd.

Beskärning
Persikoträd växer ganska kraftigt och kan eventuellt behöva beskäras efter några år om de står i växthus. Bäst gör man det i JAS-perioden (juli–september) för att undvika blödning. Beskär varsamt och aldrig mycket på en gång.

Gödslar med gräsklipp
Trädet gödslas två gånger under växtperioden. På våren innan det finns färskt gräsklipp lägger Terese på ett 2–3 cm tjockt lager med lagrat gräsklipp (se faktaruta) och senare, på försommaren ytterligare ett lager med tio centimeter färskt gräsklipp.
Ibland drabbas trädet av spinn men det tar Terese enkelt bort med såpvatten och spolning med vattenslangen.
Alla persikor mognar nästan samtidigt, så nu fyller Terese frysen med pajer, gör sylt och framför allt njuter av alldeles egna färska persikor direkt från trädet.

ODLINGSVÄRDA PERSIKOSORTER

’Frost’
Självfertil sort som ger rikligt med stora, mycket goda och saftiga gulköttiga frukter i augusti. Får stora vackra blommor i mörkt rosa. Medelkraftigt växtsätt. Trivs i full sol i väldränerad jord. Zon l–lll på friland.
’Riga’
Självfertil sort som blommar vackert i rosa. Frukten har vitt, sött, något syrligt och saftigt fruktkött. Mognar i slutet av juli-början av aug. Bör kartgallras. Trivs i full sol i väldränerad jord. Zon l–lV på friland.

LAGRAT GRÄSKLIPP

Lagrat gräsklipp är mycket näringsrikt och används med fördel på våren innan det finns tillgång till färskt gräsklipp.
Lagrat gräsklipp läggs på i ett cirka 2–3 cm tjockt lager ovanpå jord- eller sandytan och täcks sedan med 3–4 cm sand eller jord.
Gör så här:
Fyll ljustäta plastsäckar med färskt gräs­klipp, max en dag gammalt.  Är klippet torrt behöver du fukta igenom det med lite vatten.
Tryck ur så mycket luft som möjligt och knyt ihop säcken.
Placera säcken soligt utomhus.
Klipp som tagits på försommaren blir klart att använda efter ett par månader.
Klipp taget på sensommaren behöver minst 4–5 månaders lagring.
Vill man lagra gräsklippet över vintern, så låter man det stå ute tills det är dags att använda.
Konsistensen på färdiglagrat gräsklipp ska vara klibbig som färsk kogödsel.
Läs mer om att odla i sand med gräsklipp här