Odla inomhus Inomhusodling i sand med lagrat gräsklipp

Pak choi i sand med gräsklipp.

Pak choi odlad inomhus i sand med lagrat gräsklipp. Skördar man de yttersta bladen kontinuerligt får man en riktigt stor skörd under flera månader.

Odla bladgrönt inomhus i sand och lagrat gräsklipp

Text, foto och odling: Lotta Flodén

Jag älskar att kunna frossa i sallad under vintern! Jag gillar också att testa olika odlingsmetoder, så årets inomhusodling gjordes i enbart sand och lagrat gräsklipp och med facit hand är det är den bästa metoden hittills!

Under vintern odlar jag olika sorters bladgrönt som olika sorters sallat, spenat, pak choi, källfräne (vattenkrasse) och våtarv i åtta stycken 10-literslådor. Lådorna ger enorm skörd och räcker gott och väl till rejäl daglig skörd för två personer under 3–4 månader.

Ville slippa sorgmygg
När det blev dags att sätta fart på inomhusodlingen i höstas, så kände jag att jag fått nog av att sterilisera en massa jord för att slippa sorgmygg, så jag bestämde mig för att odla i sand och tillsätta näring i form av lagrat gräsklipp istället. Då behövde jag bara sterilisera jord till sådderna.

Romansallatsplantor i sand och gräsklipp.

Romansallat sådd den 6 december. Plantorna blir fantastiskt fina i sand och gräsklipp! Vänstra bilden: 20 december. Högra bilden: Samma plantor den 31 december.

Överraskande bra resultat
När fröplantorna fått sina första karaktärsblad satte jag dem i sandblandningen. Oj, vad fina plantor det blev! Sallaten och pak choi blev riktigt praktfulla och gav rejäla skördar under lång tid.

Ingen mer jord i inomhusodlingen
Tyvärr hade jag inte lyckats eliminera alla sorgmygg i hemmet, så de hittade till slut lådorna men då var plantorna så stora att sorgmyggen inte gjorde någon skada. Kommande års inomhusodlingar blir helt klart i endast sand och lagrat gräsklipp!

Fördelar med sand och gräsklipp
Odling i sand med gräsklipp utomhus fungerar, som många vet, alldeles utmärkt och har många fördelar jämfört med att odla i jord.
Utomhus planterar man i sanden utan att blanda den med gräsklipp först. Istället luckrar man ner färskt gräsklipp i ytskiktet. Sanden är naturligt väldränerad, den värms upp snabbt på våren och kan återanvändas i princip hur länge som helst eftersom man ständigt täcker den med nytt gräsklipp. Här kan du läsa allt om att odla i sand med gräsklipp.


DU BEHÖVER

Bra belysning:
Extra belysning är ett måste när man odlar inomhus. Någon speciell växtbelysning behövs inte, de brukar bara vara onödigt dyra.

Vanliga lysrör eller ledlysrör funkar utmärkt. Jag föredrar ledbelysning eftersom den kan placeras närmare plantorna än lysrör utan att plantorna får värmeskador.

Räkna med att du behöver minst 100W/kvm odlingsyta.
Om lysrören är kall- eller varmvita spelar ingen roll. T ex 2×36 Watt fungerar bra för den yta de belyser.
Jag använder två lysrörsramper med 4x54W i varje, vilket är onödigt mycket. Hade jag köpt belysning idag hade jag ersatt ramperna med 4 st 48W ledramper.
Snabbguide till dig som ska skaffa växtbelysning

Små plantor med växtbelysning.

Bra belysning är ett måste om man vill ha fina knubbiga plantor. Här använder jag en 48W ledramp från pepsbutik.se.

Upphängning av armatur:
Skaffa en reglerbar upphängningsanordning så blir det enkelt att reglera höjden vartefter plantorna växer. Jag använder den här från pepsbutik.se

Natursand 0–8 mm:
Det måste vara natursand med blandade fraktioner mellan 0–8 mm. Stenkrossprodukter fungerar inte, de blir alldeles för kompakta.
Det finns flera olika natursandsprodukter att välja på som fungerar till odling, t ex rörgravsgrus 0–8 mm, gjutgrus 0–8 mm och sättsand 0–8 mm.

Romansallat med styva blad är bra i inomhusodling.

Romansallat (längst till vänster) med sina styva upprätta blad är lättplockad och ger stor skörd.

Frön:
Välj sorter du gillar. Sorter av sallat med någorlunda upprätt växtsätt är bra eftersom de inte tar så stor plats i sidled, t ex olika typer av romansallat, men det går givetvis bra med andra typer av sallat också. Jag undviker plocksallat eftersom den har så tunna sköra blad och är svårplockad.
Pak choi är lättodlad och god och ger stor skörd under lång tid. Det finns mängder med olika sorters kål och annat bladgrönt, så det är bara att testa och se vad du gillar bäst.

Lagrat gräsklipp:
På sensommaren packar man nyklippt, färskt gräsklipp hårt i en svart sopsäck, trycker ut så mycket luft som möjligt och försluter säcken. I den syrefria miljön fermenteras klippet och näringsämnena bevaras.
Säckarna ska stå utomhus. Ibland blir klippet smetigt men det spelar ingen roll.

10-liters plastlådor:
Välj lådor gjorda i livsmedelsgodkänd plast. Du kan självklart välja större lådor men då kan de bli svåra att hantera eftersom sand är tungt.
Jag använder Store It, 10 liter, från Nordiska Plast. Finns hos flera återförsäljare.

Dräneringshål:
Om man är ovan att bedöma hur mycket man behöver vattna, är det bäst att borra några dräneringshål på sidorna någon cm upp från botten. Har man dräneringshål måste man ställa lådorna på en bricka med kanter.


GÖR SÅ HÄR

Sterilisera jord:
Fröna ska sås i vanlig såjord. Steriliseringen är viktig för att garantera att jorden är helt fri från sorgmyggans ägg och larver. Sterilisera så mycket jord du behöver för sådden. Lägg jorden i en skål.
Jorden ska vara rejält genomfuktad. Stoppa in jorden i mikrovågsugn på full effekt några minuter eller i ugn i 130 graders värme.
Ta ut och rör om. När jorden är het rakt igenom är den klar. När jorden svalnat är det dags så.

Sådd:
Så fröna i små krukor och märk upp sådden med sort och datum. Sallatsfrön gror bäst när det är svalt, ca + 15–17 °C, i rumstemperatur gror de i värsta fall inte alls.

Belysning:
Så fort fröna grott måste de ha extrabelysning, väntar man någon dag kan de ränna iväg och bli gängliga. Placera belysningen så nära plantorna som möjligt utan att riskera att de får värmeskador. Har man ledbelysning brukar 10–15 cm från plantorna vara lagom.

Blandning av sand och gräsklipp.

1: Lagrat gräsklipp. 2: Blanda lika volymdelar sand och gräsklipp. 3: Finfördela klippet i sanden. 4: Täck med 4–5 cm sand utan gräsklipp.

Sand- och gräsklippblandning:
Blanda lika volymdelar sand och gräsklipp.
Är klippet smetigt tar man fyra volymdelar sand till en volymdel gräsklipp.
Dra isär klippet så att det finfördelar sig i sanden.
Tryck till blandningen något och fyll på med mer ända upp till kanten på lådan.
Vattna igenom och fyll på med mer blandning om det får plats.
Avsluta med ett 4–5 cm tjockt lager sand utan gräsklipp.
Blandningen sjunker en hel del under odlingstiden, så det är bra att fylla lådorna så mycket det går.

Plantavstånd:
8–10 cm mellan plantorna brukar vara lagom. Det blir tätt men eftersom man skördar de yttersta bladen kontinuerligt så går det bra ändå.

Planterade fröplantor av pak choi

Plantering av pak choi. Vänstra bilden: Fröna sås i såjord. Mitten och högra bilden: När plantorna fått sina första karaktärsblad är det dags för plantering.

Plantering:
När plantorna fått sina första karaktärsblad är det dags att plantera dem i lådorna. Ta isär fröplantorna försiktigt och plantera dem i sanden. Se till att långa rötter kommer långt ner i blandningen så att de inte blir ett nystan nära sandytan. Belysningen ska fortfarande vara så nära plantorna som möjligt. När plantorna blivit 5–10 cm kan man höja belysningen något.

Odlingstemperatur:
Den optimala odlingstemperaturen är ca +16–18 °C men det kan gå bra även med några grader varmare.

Gödsling:
Efter 8–10 veckor kan man behöva tillföra näring. Om bladen växer dåligt och blir ljust gröna kan det behövas tillskott, annars inte. Det enklaste är att vattna med svag lösning av t ex Blomstra eller någon annan flytande gödning.

Skörd från inomhusodlingen.

Två sådana här skördar får vi varje dag under vintern!

Belysning:
Placera belysningen så nära plantorna som möjligt, ca 15 cm ovanför plantorna är bra. Använder man vanliga lysrör måste man kolla så att det inte blir för varmt för plantorna. I så fall måste man höja belysningen något. Använder man ledbelysning brukar det inte vara ett problem.
När plantorna blivit större kan belysningen höjas till ca 25–30 cm ovanför plantorna om ljuset är tillräckligt.
Ha belysningen tänd 14–16 timmar per dygn, t ex mellan kl 7 och 22.

Skörd:
För att skörden ska bli så stor och långvarig som möjligt, så skördar man bara de yttersta bladen på plantorna oavsett om det är sallat eller kål. Nyp eller riv försiktigt av bladen så långt ner som möjligt.


SKÖTSEL

Jämn vattning är viktigt för att plantorna ska må så bra som möjligt. Låt aldrig sanden torka ut eller bli för blöt. Det är enkelt att stoppa ner ett finger i sanden och känna efter om man är osäker.

Ta bort vissna och vissnande blad, låt dem inte ligga kvar på sandytan eftersom de drar till sig eventuella sorgmyggor.


PROBLEM

Ohyra:
Har man otur kan plantorna drabbas av bladlöss, spinn, trips och sorgmygg.
Bladlöss och trips bekämpas enklast med såpvatten.

Spinn är rejält besvärligt och de brukar dyka upp om det är varmt och torrt. Det kan funka med såpvatten om man upptäcker angreppet tidigt.
Har man haft angrepp av spinn är det mycket viktigt att rengöra extremt noga där man haft sin odling. Spinn producerar så kallade dvalhonor som kryper in i springor och de kan sedan sitta där i över ett år och vänta på att få angripa nya växter. Har man haft odlingen i ett fönster måste man även rengöra mellan fönstren.

Bladkantbränna:
Bladkantbränna drabbar framför allt sallat och visar sig som torra kanter runt bladens kanter. Uppstår bland annat när rötterna tar upp mer vatten än vad som kan avdunsta från bladen. Vissa sorter är också mer benägna än andra att utveckla bladkantbränna. Sitter bladen tätt ihop i mitten kan kantbrännan orsaka röta inuti bladrosetten. Sära i så fall på bladen och ta bort angripna blad. Är bladen bara lite torra i kanten är det ingen fara, de går bra att äta.

Plantor ruttnar:
Sallat kan drabbas av olika svampangrepp. Vanliga symtom är att bladen slokar, blir gula och stambasen blir brun och mjuk och ruttnar sönder. Ta bort plantan och vattna mera jämnt så att sanden varken är genomblöt eller för torr. Övriga plantor i lådan kan vara kvar.