TRÄDGÅRD Lyckas med odling och ympning av frösått nektarinträd

Så sår du nektarin från frö
Ympa nektarin
Skötsel av nektarinträd
Fakta om nektarin

Nyskördade nektariner.

Första skörden från mitt frösådda nektarinträd!

Lyckas med odling av frösådda persikor och nektariner

Text, foto och odling: ©Lotta Flodén

Längtar du efter ett eget persiko- eller nektarinträd? Eller kanske tio eller hundra? Det är billigare och enklare än du tror – spara kärnorna från frukterna du köpt i matbutiken och så kärnorna. Efter 4–5 år har du träd som ger mängder med delikata frukter!

En vårdag för flera år sedan skulle jag hämta jord från komposten och plötsligt dök en tjock vit grodd upp som såg ut att komma från en mandel. Jag tänkte att det kan ju vara kul med ett mandelträd, så jag planterade grodden och ställde den i ett soligt fönster.

Fröplantor av nektarin vid olika åldrar.

Nektarinplantor växer otroligt snabbt! 4,5 månader efter att fröna grott är plantorna närmare en meter höga.

Snabb tillväxt
Grodden tog sig bra och växte snabbt, lite för snabbt tyckte jag, för plötsligt var plantan en halvmeter hög. Trots det fick den stå inne över vintern. Våren därpå ställde jag ut den och glömde nästan bort den. Den fick en större kruka då och då och på vintern fick den stå ute men under tak. När det blev för kallt virade jag in den i bubbelplast.

Otålig väntan på blomning
Fyra år gick och till slut började jag tröttna på trädet som aldrig ville blomma. När hösten kom ställde jag ultimatum: Antingen blommar du i vår eller så går vi skilda vägar!

Persika eller mandel?
Våren därpå anade jag blomanlag men jag vågade inte hoppas. Jag googlade i timmar för att få reda på hur man skiljer mandelblomknoppar från persikoblomknoppar, för jag närde en dröm om att det kunde vara persika (hade ingen tanke på att det kunde vara nektarin). Till slut hittade jag svaret, mandelns blomknoppar sitter en och en medan persikans blommor oftast sitter parvis. Mina blomknoppar satt parvis! Kunde det ändå vara så att jag hade ett persikoträd?

Blomknoppar hos nektarin sitter oftast parvis.

Blomknoppar hos nektarin och persika sitter oftast parvis.

Ingen blomdoft = persika eller nektarin
Vårvärmen kom och knopparna svällde och slog ut till vackra djuprosa blommor. Men kunde jag vara säker? Googlade igen och fick lära mig att mandelblom doftar men inte persiko- och nektarinblom. Blommorna doftade inte!

Nektarinblommor.

Femte året efter sådd översållades trädet av vackra rosa blommor.

Ta inte bort vissna blommor!
Nu gällde det att pollinera! Humlor och bin hade knappt vaknat, så det blev att ta fram penseln. I flera omgångar pollinerade jag alla blommor och sedan var det bara att vänta. Och vänta. Blommorna vissnade men jag kunde inte se några fruktämnen och började misströsta. Men ta inte bort de vissna blommorna!

Vissna blommor med ett litet fruktämne i mitten.

De vissna blommorna döljer oftast ett litet grönt fruktämne, så låt de vissna blommorna sitta kvar.

Efter ett tag kunde jag ana en liten blank klump i mitten av den vissna blomman. Men persikor är ju lurviga… Då insåg jag att det är ett nektarinträd jag har! Trädet var översållat med nektarinkart. Karten växte sig större under försommaren och semestern närmade sig.

Hemmabyggd planteringslåda för nektarinträd.

Om man inte kan plantera trädet på friland funkar en enkel trälåda fodrad med plast bra.

Nektarinträd behöver rejält utrymme
Allt såg bra ut tills jag märkte att tillväxten stannade upp. Om två dagar skulle vi åka på semester. Jag förklarade för min man att vi inte kan åka förrän nektarinträdet fått en stor låda att växa vidare i. Sagt och gjort, vi byggde snabbt en låda med måtten 80 x 80 x 70 cm. Fyllde med sandblandad jord, stoppade ner trädet och åkte iväg en vecka. När vi kom hem hade trädet tagit ny fart och karten hade blivit större.

Lyxigt att plocka egna nektariner
I slutet på augusti dignade trädet av djupröda nektariner. Känslan när jag tänkte att ”nu går jag ut och plockar några nektariner” kändes overklig. Mer lyx än så här finns inte. Och jag kände det som om jag vunnit högsta vinsten. Frukterna var tunga, söta och saftiga. Totalt blev det cirka 40 mogna frukter. Så här i efterhand inser jag att jag borde ha kartgallrat ordentligt men jag vågade inte.

nyskördade saftiga nektariner.

Solmogna, hemmaodlade nektariner – lyxigare finns inte!

Varierande smak
Frukterna från första årets skörd varierade lite i smak. De allra flesta var mycket söta och aromatiska, några lite mer smaklösa och i slutet av säsongen blev några mjöliga.

Oväntad smakexplosion
Året efter frös de flesta blommorna, så skörden blev ynka 10 frukter, något mindre än året innan. Men smaken var fantastisk! Sötman och aromen exploderade i munnen, varje frukt smakade som om man koncentrerat 10 frukter till en. Varför det blev så har jag ingen aning om men det var en smakupplevelse utöver det vanliga.
Nu vet jag i alla fall hur en nektarin ska smaka när den är som allra bäst!


FRÖSÅ NEKTARIN

Mödan värt att driva upp nektarin- och persikoträd från frö
Eftersom jag inte hade sått kärnan själv, så ville jag testa och se om jag kunde lyckas med sådd. Man brukar avråda från att sätta frön och kärnor från köpta frukter eftersom de sällan får avkommor med samma egenskaper som moderplantan men ibland kan man ha tur.

Frösådd av nektarin.

Det är enkelt att så nektarinfrön! Läs här hur du gör steg-för-steg

Lyckas med frösådd
Om jag har haft tur eller inte vet jag inte, men jag hittade en uppgift om att kärnor från just nektariner, persikor och aprikoser i stort sett behåller samma egenskaper som moderplantan. Men det finns uppgifter om motsatsen också, så det är svårt att veta vad som är sant. Det enda jag vet är att det helt klart är värt att testa! Läs min steg-för-steg-beskrivning om hur du lyckas med frösådd


YMPA NEKTARIN

Om man inte är nöjd med frukternas kvalitet eller om man är sugen på att ha flera sorter på samma träd, så kan man ympa in erkänt goda namnsorter av nektarin och persika.
Tanken på att ha en massa olika sorters nektariner och persikor på samma träd är oemotståndlig för mig, så jag ville absolut testa.

Ympning av nektarin.

Bild 1: Klipp ympkvisten till ca 12–15 cm längd, klipp av den övre delen ovanför en knopp. Se till att det finns minst två knoppar kvar på ympkvisten. Gör ett ca 3 cm långt snitt snett in mot mitten och ett likadant på motstående sida på ympkvistens nedre del. Bild 2: Skär ett lika långt snitt i mitten av den gren du ska ympa på. Bild 3: För in ympen. Bild 4: Se till att barkens snittytor ligger mot varandra på minst en sida. Bild 5: Vira ymptejpen relativt hårt runt ympningen. Börja en bit under ympningen, avsluta en bit ovanför ympningen. Vira inte tejpen ovanpå knopparna. Pensla på Lac Balsam på ympens övre snittyta.. Har man inte Lac Balsam eller ympvax kan man vira ymptejp runt hela ympkvisten så att den även täcker snittytan. Bild 6: Märk ympkvisten med sortnamn och eventuellt ympdatum.

 

Lyckad klyvympning av persika på nektarinträd.

Bild 1: Ympkvisten lever och börjar växa. Bild 2: I toppen av ympen upptäckte jag att en knopp började svälla, så jag öppnade ymptejpen lite, så att den kunde växa fritt. Bild 3: Ympkvisten är i full tillväxt. Två fina skott blev det! Bild 4: I oktober tog jag bort ymptejpen. Ympstället har läkt riktigt fint. Bild 5: De nya skotten har fått små ulliga blomämnen som förhoppningsvis blir persikor nästa sommar.

Klyvympning bra för nybörjare
Jag valde en metod som kallas klyvympning som oftast görs på våren, men sommarympning kan också lyckas. Det är en relativt enkel metod som är lätt att lyckas med när man är nybörjare.

Förbereda ympning
– Skaffa friska ympkvistar tidig vår (efterlys t ex i odlingsgrupper på facebook). Lagra dem i fuktigt tidningspapper i kylskåpet om du inte kan ympa direkt.

– Ympa tidigast när trädet blommar.

– Välj ut en gren på ditt träd som har ett soligt och luftigt läge. Grenen bör ha samma tjocklek som ympkvisten.

– Tvätta kniven med rödsprit. Om du ska ympa in flera grenar ska kniven rengöras för varje ny ympning.
Ta aldrig med fingrarna på knivbladet eller snittytorna.

– Ympsnitten ska vara färska och fuktiga när ympningen görs.

Ympkvisten ger frukt året efter
Mitt första ympningsförsök lyckades riktigt bra, så nu har jag persika ’Redhaven’ på mitt nektarinträd! Det fina med att ympa är att ympkvisten oftast ger frukt redan året efter ympningen. Min ympkvist har fått fina blomämnen, så det är stor chans att det blir persikor nästa sommar!

Våga ympa
Ympning är en hel vetenskap och kan vara hur enkelt eller komplicerat som helst, så det bästa är att läsa på, titta på videos, träna och prova sig fram. Misslyckas det, så är ingen skada skedd, det är bara att försöka igen.

DU BEHÖVER:
Tapetkniv eller ympkniv
Ymptejp
Lac Balsam, ympvax eller liknande
Rödsprit eller annan desinficeringsvätska
Friskt ympris


SKÖTSEL

Jord
Jorden måste vara näringsrik och väldränerad, gärna blandad med cirka 30–50 % natursand 0–8 mm.

Läge
Nektarin vill ha full sol i skyddat läge, gärna mot en södervägg eller i växthus. Mitt träd står utomhus i zon 2 i halvskugga i skyddat sydostläge och det funkar, men vill man ha riktigt söta frukter som mognar tidigt så är det full sol och skyddat läge som gäller. Bor man i zon 3 och uppåt kan det vara bra att låta trädet växa i växthus eller mot en södervägg i sandbädd.

Plantering i växthus
Har man markbäddar i växthuset behöver man ingen planteringslåda, då går det bra att plantera trädet direkt i jorden om den är riktigt väldränerad. Är jorden kompakt kan man gräva ur en grop som är 1 x 1 x 1 meter och fylla den med natursand 0–8 mm. Plantera trädet i sanden och täck ytan med 10 cm färskt gräsklipp 2–3 gånger per år. Det nya gräsklippet läggs ovanpå det gamla.

Vintervila
Nektarin måste få ett visst antal köldtimmar för att kunna sätta frukt. Köldtimmar innebär det minsta antal timmar i en temperatur mellan 0 till +7 °C som trädet behöver för att vintervilan ska brytas i rätt tid på våren. Köldtimmarna är också en förutsättning för att trädet ska kunna utveckla frukt.

Antalet köldtimmar timmar som krävs varierar från sammanlagt ett minimum av 50 till 1000 timmar, beroende på sort. Har köldperioden varit för kort kan blommorna ramla av och skörden utebli. En för kort viloperiod kan också leda till att vintervilan avbryts alldeles för sent vilket kan leda till att trädet släpper karten.

Ju lägre antal köldtimmar en sort kräver, desto tidigare på våren bryts vintervilan.
Har man ett nektarinträd som står utomhus är det ju omöjligt att påverka antalet köldtimmar, så man får bara hålla tummarna för att vintern blir någorlunda kall.

Frostskyddade nektarinblommor.

Nektarin blommar tidigt på våren när det fortfarande är risk för frost. Blommorna tål inte frost så man måste täcka med dubbla lager fiberduk, bubbelplast eller liknande tills frostrisken är över.

Frostskydd
Nektarin blommar tidigt på våren, så risken är stor att blommorna blir frostskadade om trädet står utomhus. Täck trädet med fiberduk eller bubbelplast om det finns risk för frost under blomningen. När trädet är i vila tål det 10–25 minusgrader beroende på sort.

Gödsling
Det är mycket viktigt att plantorna får jämn näringstillförsel eftersom de växer snabbt och får stor bladmassa.
Unga plantor som står i kruka inomhus under vintern gödslas med svag näringslösning vid varje vattning. T ex Blomstra eller nässelvatten funkar utmärkt.

Gödsla med gräsklipp
Träd som står på friland eller i låda utomhus kan gödslas med ett tio cm tjockt lager färskt gräsklipp några gånger under vår–sommar. Klippet ger utmärkt näring och jorden håller fukten bättre. Det går också bra med brunnen ko- eller hästgödsel.

Vattning
Håll jorden jämnt fuktig. Var extra noga med vattningen när frukterna bildas, annars stannar de i växten och skrumpnar.

Nektarinträd i låda.

När trädet är 4–5 år behöver det planteras om till en rejäl låda eller sättas ut på friland.

Omplantering
Eftersom nektarinträd växer snabbt behöver det planteras om så fort rötterna syns i dräneringshålet. Väntar man för länge stannar tillväxten av. Krukan måste ha dräneringshål i botten. Rötterna får inte stå en längre stund i vatten.

Efter 4–5 år är trädet så stort att det behöver större jordvolym än vad en kruka kan erbjuda. Antingen så planterar man ut det i väldränerad jord på friland eller så bygger man en låda som är cirka 1 x 1 x 1 meter eller större.

Det kan fungera med en något grundare låda, men den måste vara minst 60 cm djup. Plantering i låda är ett bra alternativ om man har styv lerjord. Om man beskär trädet kontinuerligt så att det inte tillåts att bli så stort så kan det stå i en sådan låda i många år. Har man möjlighet, är det en fördel om man låter lådan vara utan botten så att rötterna kan leta sig ner i marken, annars måste man ha dräneringshål i botten eller cirka fem cm upp på sidan av lådan.

Mogna ståndare i nektarinblomma.

För att pollineringen ska lyckas måste pollenkornen synas tydligt på ståndarna. Vänstra bilden: Omogna ståndare. Högra bilden: Mogna ståndare där pollenkornen syns tydligt.

Pollinering
Nektarin blommar tidigt på våren, så man måste handpollinera om inte bin och humlor har vaknat. Varje blomma kan bli befruktad under endast sex dagar, så pollinera alla blommor några dagar i rad när du märker att pollenet släpper från ståndarna. Nektarin är självfertil, så man behöver inte ha flera sorter.

Nektarinkart.

Ibland blir det mängder med kart och då lönar det sig att gallra ordentligt för att få stora fina frukter.

Kartgallring
Hur hemskt det än känns att ta bort kart, så vinner man på det i slutändan. Nektarinträd kan sätta enorma mängder kart, långt fler än vad trädet förmår att få fram till färdiga frukter. Trädet gallrar en del själv men det är bra att ta bort kart som ser förhållandevis små ut och där flera kart sitter på samma ställe. Finns det flera kart på samma ställe tar man bort alla utom ett. Smala grenar kan knäckas om de bär för många frukter så ta bort en del, framför allt om det sitter många kart långt ut på grenen.

En hand som plockar en nektarin.

En perfekt mogen nektarin lossnar lätt när man skruvar lite på den och den ger efter lite vid tryck.

Skörd
När frukterna ger efter lite vid tryck och lossnar lätt från grenarna är de ätmogna. Ofta mognar många frukter samtidigt så man får vara beredd på att frossa!

Beskärning
Man kan stamma upp trädet, spaljera det mot en södervägg eller hålla ner höjden så att det får flera huvudgrenar. Man får avgöra själv vad som passar bäst. I slutet av juni klipper jag av de nya skotten till hälften så att de orkar med att bära frukt året därpå. Jag klipper även bort grenar som växer inåt eller korsar andra grenar. På våren, när risken för stark frost är över klipper jag bort äldre grenar om det behövs, även frostskadade grenar och grenar med för liten grenvinkel.

Krussjuka på nektarin.

Symtom på angrepp av krussjuka är blad som är missbildade, rödaktiga, läderartade och buckliga.

Krussjuka
Nektarin drabbas lätt av krussjuka, framför allt om trädet står utomhus.
Krussjuka är en svampsjukdom som kan göra stor skada. Krussjuka orsakas av svampen Taphrina deformans och den sprids bland annat med vinterregn. När ett träd väl har smittats finns svampen kvar på barken vilket innebär att trädet angrips året därpå om man inte vidtar åtgärder.

Symtom: Bladen blir buckliga, läderartade, missfärgade och förvridna.

Åtgärder: Om trädet ännu inte är smittat: Skydda trädet mot regn oktober–april.
Om trädet redan är smittat: Ta bort alla angripna blad och grenar och släng dem i brännbart. Se till att trädet hålls i god tillväxt.
På hösten efter bladfällningen och på våren innan blad- och blomknoppar börjar svälla kan man behandla stammen och alla grenar med Kumulus. Kumulus är ett svampdödande svavelpreparat som brukar ge bra resultat.


LITE FAKTA OM NEKTARIN
Prunus persica var. nucipersica

Stenfrukt
Alla frukter i släktet Prunus är stenfrukter, vilket innebär att varje frukt innehåller en ”sten” som består av ett hårt fröskal som innesluter ett frö.

Spontan mutation
Nektarin har sitt ursprung i Kina och antas vara en spontan mutation av persika. Det enda som väsentligt skiljer nektarin från persika är skalet som saknar behåring.

Mutationen är instabil, så en självpollinerad eller korspollinerad persikoblomma kan ge upphov till kärnor som ger nektarin och tvärtom. Det händer också att nektariner dyker upp på persikoträd och tvärtom.

Ålder: Nektarinträd lever i cirka 40 år och kan bli upp till nio meter höga.

Höjd: Nektarin är relativt härdig och kan klara 10–25 minusgrader när trädet är i vila, beroende på sort.


Källor:
https://dpi.wi.gov/sites/default/files/imce/school-nutrition/pdf/fact-sheet-nectarine.pdf

https://cals.arizona.edu/fps/sites/cals.arizona.edu.fps/files/cotw/Nectarine.pdf

https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/peach/peach-chill-hours.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Chilling_requirement

https://pickyourown.org/peachvarieties-chilling-hours.php