Trädgård Varning för malörtsambrosia

Varning för malörtsambrosia!

Text: Sven Lindholm

Frön från malörtsambrosia följer med de solrosfrön vi matar småfåglarna med och den sprider sig nu snabbt i Sverige. Malörtsambrosian är extremt allergiframkallande och risken finns att man utvecklar allergi bara genom att ha den vid fågelbordet nära huset där man bor. Ta på handskar och rensa bort den direkt!

Varning för malörtsambrosia! Plantan är extremt allergiframkallande.

Matar du småfåglar bör du hålla utkik efter malörtsambrosia och ta bort alla plantor du hittar.

Visst är den vacker med sitt skira bladverk, den på hösten upp till 80 cm höga malörtsambrosian, Ambrosia artemisifolia. Men rensa bort den så fort du upptäcker den i din trädgård. Växten är starkt allergiframkallande.
Malörtsambrosian är ettårig, men den sätter mängder med frön om den får stå orörd och hösten är mild.
Plantan dör när frosten kommer och hinner inte sätta frö om frosten är tidig, eftersom den mognar sent. Men nu när vi haft flera varma höstar har många frön överlevt och grott till våren. Det har hänt flera gånger, berättar Åslög Dahl, nu doktor i botanik och forskningschef på företaget Botaniska Analysgruppen.
Höstarna har inte blivit svalare och nyligen slog Åslög Dahl återigen larm i pressen.

Orsakar astma
Överallt där malörtsambrosian drar fram ger den stora problem med allergier. Den är mycket aggressiv och orsakar astma dubbelt så ofta som andra pollenväxter, Det är sannolikt att fler kommer att bli allergiska i takt med att malörtsambrosian sprider sig. Och redan allergiska kan bli ännu känsligare, berättar Åslög Dahl.
Om denna i vår flora ovälkomna växt får fäste förlängs pollensäsongen. Efter vårens och försommarens problem med pollen från al, hassel och björk blommar malörtsväxten gråbo från första hälften av juli och några veckor framåt. Förr sades att allergibesvär orsakade av pollen tog slut med sista gråboblomman. Nu förlängs den av att malörtsambrosian sprider sitt frömjöl från augusti ända till november.

Finns i solrosfrö för fågelmatning
Malörtsambrosian är ingen ny växt i Sverige. Första fynduppgift är från Lund i Skåne och publicerades 1866 (Hylander 1971). Men det är genom den allt populärare vintermatningen av våra stannfåglar den fått sin spridning. Nu finns den från Skåne upp till minst Sundsvall.
Växten kommer ursprungligen från Nordamerika. Därifrån har den kommit med solrosutsäde till sydöstra Europa. Från de stora solrosodlingarna där importeras de solrosfrön vi bjuder våra småfåglar på.

Fröna kan gro efter 40 år i jorden
Det är mycket svårt att rensa ur de mycket små fröna, de kan bara ses om man håller dem i handen. Har de väl hamnat i jorden går de inte att upptäcka. Där kan de överleva i flera decennier. Man vet med säkerhet i åtminstone 40 år.

Stor spridningsrisk
Spridningsrisken är mycket stor, inte bara med transporter av plantor och jord mellan trädgårdar. Malörtsambrosians små frön följer lätt med under skosulor. Och börjar malörtsambrosian växa efter vägkanter kan fröna fastna på bildäck, en välkänd fröspridare över stora avstånd.
Artnamnet artemisifolia betyder ”med malörtslika blad” och kommer av Artemisia, som är det vetenskapliga namnet på släktet malörter, och folium (blad).
Växten tillhör släktet Ambrosia i familjen Asteraceae. Släktet Artemisia tillhör samma familj och det antas därför att de som är allergiska mot gråbo också är det mot malörtsambrosia.