Tulbaghia – vitlökssmakande skönhet från Sydafrika

Så odlar du tulbaghia

Tulbaghia violacea får välformade, väldoftande och hållbara blommor.

Tulbaghia violacea får välformade, väldoftande och hållbara blommor.

Tulbaghia – en skönhet som pryder både sallad och rabatt

Text: Birgitta Geite

Tulbaghia är en vitlökssmakande skönhet från Sydafrika som sprider en söt hyacintdoft under varma sommarkvällar. Både blommor och blad är goda i sallad.

Tulbaghia, Tulbaghia violacea är en flerårig lökväxt som hör till släktet Thulbaghia i familjen amaryllisväxter, Amaryllidaceae. Växten har tidigare haft missvisande namn som vild vitlök, sällskapsvitlök och rosa agapantus. Men det handlar varken om vitlök eller agapantus, även om bladen är starkt vitlökssmakande och växten som hastigast kan påminna om agapantus.

Drygt 20 arter
Tulbaghia har sitt ursprung i Sydafrika där det finns drygt 20 arter, men det är bara några av dem som odlas som prydnadsväxter. De växer i steniga gräsområden och har fått sitt namn efter holländaren Ryk Tulbagh 1699-1771. De sista 20 åren av sitt liv var han guvernör i Kapstaden.
År 1772 fick han ett brev från Carl von Linné där denne avundades Tulbaghs suveräna kontroll över ”paradiset på jorden”: På det allra minsta av världens sex växtriken, det runt Kapstaden, finns hela 8 500 av jordens alla växtarter.

Liknar en miniamaryllis
Tulbaghia växer klumpformat med grågröna, smala blad, med eller utan gulvita ränder. Den sprider sig långsamt genom att bilda sidolökar och får eleganta lilarosa eller vita blommor på upp till 50 cm höga stjälkar. Varje stängel kan få ett 20-tal små, välformade och väldoftande blommor.
Blomstjälken växer upp ur bladrosettens mitt. Blommornas doft påminner svagt om hyacint. Skär bort vissna blomstjälkar! Plantan blommar sporadiskt från tidig sommar till sen höst.

Tulbaghia 'Silver Lace*.

Sorten T. violacea ’Silver Lace’ har blad med gulvita ränder. Plantan trivs i örtagården. Här i form av en liten träbalja där den växer i mitten tillsammans med curryeternell, timjan, kryddsalvia och gulbladig oregano.

Hela växten går att äta
Lökar, blad och blommor är ätbara. Växten används som medicinal-, krydd- och prydnadsväxt i Sydafrika. Där kallar man den ibland för sällskapsvitlök eftersom de starkt smakande bladen inte ger den karaktäristiska vitlökslukten på andedräkten. Bladen används i maten som krydda. Blommorna är goda och dekorativa i sallader om man nänns äta upp dem.

Egenskaper
Tulbaghia lär ha samma antibakteriella egenskaper som vitlök. Avkok på färska lökar sägs vara bra vid förkylning. De har dessutom använts som afrodisiakum. Att smörja in sig med krossade blad påstås hålla flugor, fästingar och mygg på avstånd. Och odlad i rabatt ska den hålla katter, kaniner, sorkar och mullvadar borta.
I sitt ursprungsland planterar man gärna tulbaghia runt sitt hus vilket ska hålla ormar på avstånd. En kruka inne eller i växthuset lär också vara bra mot vita flygare.


ODLA TULBAGHIA

Läge: Tulbaghia vill växa soligt, varmt och väldränerat. Som rumsväxt bör den stå i det soligaste fönstret. Bäst är att sätta ut den under sommaren där den placeras i full sol.

Härdighet: Även om den lär tåla lite frost är det säkrast att ta in den under vintern. Vill man prova att övervintra den ska den planteras i väldränerad jord i skyddat soligt läge.

Blomning: Från tidig sommar till sen höst.

Plantering och jord: Plantera i lätt, sandig jord. Plantan ska inte sättas djupare än den stått i försäljningskrukan.

Vattning: Vattna ordentligt vid planteringen, men vattna sedan inte oftare än att jorden hinner torka upp mellan vattningarna. Vintertid vattnar man bara så mycket att rotklumpen inte torkar ut.

Övrigt: I sitt hemland är den en populär trädgårdsväxt där även mängder av vackra hybrider har tagits fram. Där odlas den som stenpartiväxt, och den passar utmärkt i örtagården.

Tulbaghia säljs i Sverige både som planta och som lök. I plantskolan kan man hitta den både bland kryddväxter och konstigt nog även bland vattenväxter!

SORTER SOM GÅR ATT HITTA I SVERIGE:
Tulbaghia violacea, rosablommande med grågröna blad.
T. violacea ’Alba, får vita blommor och grågröna blad.
T. violacea ’Silver Lace’, får lilarosa blommor som är något större än artens och har vitkantade blad.
T. violacea ’Tricolor’, får rosa blommor och vitkantade blad som får en svagt rosa ton på våren.

LÄNKAR:
Info om Tulbaghiasläktet: www.tulbaghia.com
Floridata: floridata.com
Tulbaghiahybrider: The African Garden
SANBI, South African National Biodiversity Institute: Tulbaghia