Odla inomhus Cyklamen

Så förökar du cyklamen
Så sköter du din cyklamen

Rikblommande cyklamen.

Med rätt skötsel kan man få gamla knölar att blomma lika rikt som nyköpta plantor. Foto: Pixabay CC0

Så får du din cyklamen att blomma om

Text: Nils Åkerstedt

Cyklamen behöver verkligen inte någon presentation. Sedan 60–70 år tillbaka har cyklamen varit den självklara höstblomman. Med sina vackra blommor i rena linjer och dekorativa blad har cyklamen alltid en given plats på fönsterbrädan. Med rätt skötsel blommar cyklamen överdådigt år efter år.

Vildväxande cyklamen i Israel.

Cyklamen, Cyclamen persicum, växer vild i östra Medelhavsområdet. Just den här plantan växer i Israel.

Cyklamen, Cyclamen persicum, är en art i cyklamensläktet, Cyclamen som tillhör familjen Ardisiaväxter, Myrsinaceae. Den växer vilt i östra Medelhavsområdet där klimatet präglas av heta torra somrar och varma blöta vintrar. I sina hemtrakter blommar den från höst till vår med vita eller rosa doftande blommor. Den runda tillplattade knölen kan bli upp till 15 cm i diameter.
Cyklamen har förädlats i mer än 150 år. I början var förädlingen inriktad på att öka färgvariationen på blommorna. Numer finns cyklamen i otaliga varianter avseende färg, storlek, doft och form på blad och blommor.

Köp knölar tidigt för långvarig blomning
Det enklaste sättet att skaffa sig cyklamen är att köpa dem på hösten eller vintern. Vill man få långvarig glädje av deras blomning ska man köpa dem tidigt på hösten när de första exemplaren finns i butikerna. Får de god skötsel kommer de att blomma från tidiga hösten och ända fram i januari–februari. Köper man cyklamen strax före jul får man vara glad om de blommar en månad.

Viktigt med ljus
Plantor som köps redan på hösten hinner vänja sig vid inomhusmiljön medan det ännu finns tillräckligt med ljus. De som köps i mörka november–december har mycket svårare att klara omställningen.


Frökapsel, frön och knölar av cyklamen.

Vänstra bilden: Frökapsel av cyklamen. Mittenbild: Cyklamenfrön. Högra bilden: Cyklamenknölar.


FÖRÖKNING

Förökning med frö: Att dra upp cyklamen från frö är inte det lättaste för en amatörodlare. Jag kan bara rekommendera den verkligt intresserade att försöka sig på fröförökning.
Använd vanlig såjord. Groningstemperaturen bör vara cirka + 18° C och sådden ska hållas jämnt fuktig. Det tar en till två månader innan fröet gror och sedan får plantorna stå kvar i såbädden lika lång tid innan de är klara för inplantering i krukor.
Sådden bör få svagt gödselvatten ett par gånger före inplanteringen i vanlig jord.

Förökning genom delning: Delning av cyklamen kan göras med gamla knölar som är minst 5–6 år. Knölen skärs mitt itu med en kniv och ytorna pudras med kalk innan knölbitarna sätts. Delning av gamla knölar bör göras tidigt på våren innan det börjar växa fram nya blad.


SKÖTSEL

Cyklamen i kruka.

Köp cyklamen så tidigt som möjligt på hösten för att få längsta möjliga blomningstid.

Plantera om direkt efter köp
När man fått hem en cyklamen bör den först planteras om, så att det blir plats i krukan för vatten. Ofta går jorden ända upp till krukkanten. Vid omplanteringen ska man ta bort jorden närmast knölen så att övre halvan av den är ovan jord. Då klarar den sig bättre från att ruttna om den får det för fuktigt.
Cyklamen går bra att odla i köpjord, men även i sand- och gräsklippsblandningen.
Plantan ska stå mycket ljust så länge den blommar, och i vanlig rumstemperatur.

VINTER
Under vintermånaderna kan den stå svalare och om den tappar bladen ställs knölen undan på en torr plats. Den ska ha sparsamt med vatten under vintern och även om den är helt utan blad får inte jorden torka ut. För mycket vatten kan göra att bladen gulnar och ramlar av.

Plocka bort vissna blad och stjälkar med pincett
Vissnande blad och blomskaft bör plockas bort genast. Lättast gör man detta med en pincett. Får en liten del av ett skaft sitta kvar kan hela knölen ruttna så småningom.

VÅR
I mars–april ska cyklamen planteras om och då kan det mesta av den gamla jorden tas bort, såvida plantan inte har fullt med blad kvar. Den ställs på en varm plats och knölen duschas på ytan dagligen. Efter några veckor kommer det nya blad och då ställs den mycket ljust igen. Knölen bör nästan få minst två månaders vila, oavsett hur lång tid som den blommat.

SOMMAR
Under sommaren får den stå ljust, men inte så att solen lyser på den och inte heller där det är alltför varmt. Normal rumstemperatur passar bäst. Plantan ska om möjligt duschas dagligen ända tills den börjar blomma.

Cyklamen utomhus.

Cyklamen trivs utomhus i halvskugga under sommaren.

Skötsel ute under sommaren
Cyklamen kan stå ute under sommaren, till exempel under en buske. Huvudsaken är att den passas noga med vattning och gödselvattning. I början av augusti bör den tas in och placeras på ljus plats, helst där temperaturen inte är så hög till att börja med. Efter några veckor trivs den däremot i vanlig rumstemperatur.

HÖST
Det går bra att få gamla cyklamenknölar att blomma i flera år. Om man placerar dem på en riktigt ljus plats tidigt på hösten kommer de att blomma lika rikt som unga, hemköpta plantor när de kommer direkt från odlare.
Cyklamen som blommar bör gödselvattnas så länge som det kommer nya blomknoppar.

Sjukdomar och skadedjur
Bladlöss brukar ibland angripa de nya bladen redan när de kommer upp från knölen. Ser nya blad missbildade ut har de skadats av bladlöss.
Svampsjukdomar kan göra att knölen ruttnar om det är lite ljus, svalt och fuktigt där knölen står.