Rosettkål – en riktigt lyckad korsning
Text: Lotta Flodén (2016)
Prova rosettkål – en mycket god och ny kålsort som är en korsning mellan grönkål och brysselkål!
I matbutikerna har det börjat dyka upp påsar med små kålrosetter som kallas Flower Sprouts eller Kalettes. Det svenska namnet är rosettkål, Brassica oleracea Rosett-Gruppen, har även kallats blomsterkål. Självklart måste jag provsmaka nyheten! Väl hemma fräste jag rosettkålen i olja och strödde på lite flingsalt. Efter att ha smakat på en var jag såld – det var den godaste sortens kål jag ätit. Smaken är nötig och lite söt, helt utan brysselkålens beska och passar även att äta rå.
Naturlig korsning
Rosettkål är en korsning av grönkål och brysselkål. Korsningen är utförd på naturlig väg, så det handlar inte om någon genmanipulation i laboratoriemiljö.
Mycket dekorativ
Utseendet och växtsättet liknar brysselkålens med enda skillnad att brysselkålens knutna huvuden är ersatta av små öppna kålrosetter längs stammen. Alla blad är också mer eller mindre krusiga, vilket nog är ett arv efter grönkålen. Rosetternas blad, är även de krusiga i grönt och purpur vilket gör dem mycket dekorativa.
Fyra sorter
Hittills finns det fyra sorter framtagna: ’Petit Posy’, – en mix av tre sorter, ’Autumn Star F1’ – tidig och bäst lämpad för svenskt klimat, ’Christmas Rose’ F1 – mellantidig, samt ’Snowdrop F1’ – en sen sort som är extra vinterhärdig.
Begränsad tillgång på sorter
Alla sorterna är dock inte tillgängliga för hobbyodlare. Just nu (februari 2016) kan man hitta frö till ’Petit Posy’ och ’Autumn Star’, men enligt Robin Bartels, marknadschef på Tozer Seeds har man precis bestämt att endast ’Petit Posy’ kommer att få säljas till hobbyodlare, så vill man ha frön till ’Autumn Star’, så gäller det att passa på innan de försvinner. Anledningen till restriktionen är att man inte vill konkurrera med yrkesodlare.
Anmärkning: Frö till ’Petit Posy’ och ’Autumn Star’ finns nu åter hos vissa svenska fröfirmor (januari 2018).
ODLA ROSETTKÅL
Rosettkål har lång utvecklingstid och måste förkultiveras. Plantera i djup, mullhaltig väldränerad lerjord. Var noga med vattningen, kålväxter bör inte utsättas för torka. Rosettkål skördas sent på hösten vartefter rosetterna blir klara. Skörden kan i gynnsamt klimat pågå ända till vårvintern.
Användning: Kokt, som råkost, gräddstuvad, fräst i olja. Utmärkt att frysa.
Förodling: Inomhus från mitten av mars–maj (4–6 veckor före utplantering).
Plantavstånd: 40–50 centimeter.
Radavstånd: 60 centimeter.
Sådjup: 1 cm.
Läge: Soligt och skyddat.
Övrigt: Täck plantorna med fiberduk mot skadeinsekter. Plantorna har ytligt rotsystem och kan behöva stöd. Behöver ca 30% mindre kväve än brysselkål.