Vivipari – när fröna gror inuti tomaten
Text: Lotta Flodén
Vad är det som hänt med tomaten?! Skalet har fått små konstiga utbuktningar och när man skär itu den kryllar det av små masklika saker. Vad är det som händer?
Många ryggar förskräckta tillbaka vid åsynen och slänger allt i soporna. Men gör inte det, ”maskarna” är bara tomatfrön som grott och försöker hitta en väg ut till ljuset. Du har just bevittnat fenomenet vivipari. Och tomaten kan du äta upp ändå.
Om det är din favorittomatsort, så kan du försiktigt pilla ut groddarna och sätta dem i jord.
Inte bara hos tomater
När frön gror inuti frukten kallas det vivipari, som på latin betyder ”som föder levande ungar”. Vivipari kan uppstå i flera olika sorters frukter men oftast ser vi det hos tomat.
Sjunkande ABA väcker fröet
Orsaken till vivipari är sjunkande nivåer av det naturliga växthormonet abskisinsyra (ABA) som i fröet reglerar dess vila och groning. Sjunkande nivåer av ABA ger en signal till mogna frön att vakna och gro. Om fröet då har tillgång till fukt, så gror det oavsett om det sitter i fuktig jord eller inuti en tomat.
Vanliga orsaker
Den vanligaste orsaken till att brist uppstår är att tomaten är övermogen eller fått mogna en längre tid på kvist men även mörk och kall lagring i en temperatur under +12 °C, kaliumbrist och övergödsling med kväve kan leda till brist på abskisinsyra. Olika tomatsorter har också olika benägenhet att utveckla vivipari.