TRÄDGÅRD Lyckas med sådd av nektarin och persika

Frösått nektarinträd.

Frukter på mitt frösådda nektarinträd. Fantastiskt söta och goda!

Lyckas med sådd av nektarin och persika

Text, foto och odling: ©Lotta Flodén

Längtar du efter ett eget persiko- eller nektarinträd? Det är billigare och enklare än du tror – spara kärnorna från frukterna du köpt i matbutiken och så fröna. Efter 4–5 år har du träd som ger mängder med delikata frukter!

Nektarinkärnor.

GÖR SÅ HÄR:

Skaffa kärnor
Välj några mogna frukter i din matbutik. Köp nektarinerna så tidigt på sommaren som möjligt, då är chansen större att nektarinerna på ditt träd hinner mogna innan det blir höst. Ät upp frukten och spar kärnorna. Spara flera kärnor, så ökar chansen att något av fröna gror.

Rengör kärnorna
Rengör kärnan från fruktkött med en rotfruktsborste och låt den ligga och torka i rumstemperatur i 1–2 veckor. Då krymper fröet inuti och det blir lättare att få ut det oskadat.

Delning av nektarinkärna.

Det är svårt att få ut fröet oskadat med en nötknäppare. Jag sätter kärnan mellan mina skor och placerar en knivspets i skåran, sedan knackar jag på knivskaftets ovansida tills kärnan öppnar sig.

Ta ur fröet ur kärnan
Ta ur fröet ur kärnan genom att fixera kärnan löst med den längsgående skåran uppåt. Placera spetsen av en morakniv, stämjärn eller skruvmejsel i skåran och knacka försiktigt med något hårt på toppen av verktygets handtag tills skåran öppnar sig.

Grobara frön
Fröet ska vara hårt, varmbrunt och vara tjockare på mitten (det får inte vara svartbrunt och platt).

Köldbehandling
Fröna behöver en lång sammanhängande köldperiod för att kunna gro, så lägg dem i fuktigt (inte blött) hushållspapper, fuktig vermiculit, sand eller vitmossa i en förslutbar plastpåse och lägg den i kylskåpet. Märk påsen med datum.

Nektarinfrön som börjar gro.

Efter ca 10–16 veckor i kylskåp börjar det tunna skalet spricka upp lite och då är det dags att sätta fröet i jord.

När fröna börjar svälla lite så att det tunna skalet börjar spricka upp är det dags att ta ut dem från kylskåpet. Grodden behöver inte synas men man ska kunna se tydligt att skalet börjar spricka. Räkna med att det tar 10–16 veckor i kyla innan fröna är redo att planteras.

Så frön
Sätt fröna cirka fem cm djupt i en minst 15 cm hög kruka. Man kan sätta flera frön i samma kruka med minst 3–4 cm avstånd.
Jorden ska vara mycket väldränerad, gärna blomjord blandad med minst hälften natursand 0–8 mm.

Placera krukan ljust i rumstemperatur och trä över en plastpåse med några hål i. Räkna med att det tar cirka 10 dagar innan fröet gror.

En vecka gamla nektarinplantor.

En vecka gamla nektarinplantor. Plantorna blir kompakta och fina med extraljus.

Extraljus
Om det är vinter eller tidig vår när fröna gror behövs extraljus för att plantorna inte ska bli långa och gängliga. Jag använder en 120 cm lång 48W ledramp med en upphängningsanordning som går att reglera vartefter plantorna växer. Läs mer om växtbelysning

Frösådda nektarinplantor, en till fyra månader gamla.

Nektarinplantor växer rejält snabbt! Här ser man samma plantas tillväxt från 1 månads ålder till 4,5 månaders ålder. i slutet av sommaren var plantan över en meter hög.

Omplantering
När plantorna är 1–2veckor gamla ska de planteras i varsin kruka. Nektarinträd växer snabbt om de trivs, räkna med att plantan blir uppåt en meter hög under en sommar om kärnorna grott under vintern. Plantera om så fort rötterna syns i dräneringshålet. Man kan behöva plantera om flera gånger under en säsong.

Övervintring första vintern
Första vintern kan det vara bra att låta trädet stå inomhus, gärna svalt men frostfritt. Det går bra att övervintra trädet i rumstemperatur också, men var noga med att hålla jorden jämnt fuktig och duscha trädet ofta så att det inte drabbas av spinn.

När frostrisken är över på våren ställer du ut trädet i ett soligt och skyddat läge. Lägg på en fiberduk första veckan för att minska risken för brännskador av solen.


SKÖTSEL

Jord:
Jorden måste vara näringsrik och väldränerad, gärna med cirka 30–50% natursand 0–8 mm. Man kan även plantera i bara sand men då ska ytan täckas med ett 10 cm tjockt lager med färskt gräsklipp 2–3 gånger under vår/sommar.

Läge:
Nektarin vill ha full sol i skyddat läge, gärna mot en södervägg eller i växthus. Mitt träd står utomhus i zon 2, i halvskugga i sydöstläge och det funkar, men vill man ha riktigt söta frukter som mognar tidigt så är det full sol och skyddat läge som gäller. Bor man i zon 3 och uppåt kan det vara bra att låta trädet växa i växthus eller mot en södervägg i sandbädd. Läs mer om att odla nektarin/persika i sandbädd i växthus

Plantering i växthus:
Har man markbäddar i växthuset behöver man ingen planteringslåda, då går det bra att plantera trädet direkt i jorden om den är riktigt väldränerad. Är jorden kompakt kan man gräva ur en grop som är 1 x 1 x 1 meter och fylla den med natursand 0–8 mm. Plantera trädet i sanden och täck ytan med 10 cm färskt gräsklipp 2–3 gånger per år. Läs mer om att odla i sand med gräsklipp

Viktig vintervila:
Nektarin måste få ett visst antal köldtimmar för att kunna sätta frukt. Köldtimmar innebär det minsta antal timmar i en temperatur runt +7 °C som trädet behöver innan vintervilan kan brytas i rätt tid på våren. Köldtimmarna är också en förutsättning för att trädet ska kunna utveckla frukt.

Antalet köldtimmar som krävs varierar från sammanlagt ett minimum av 50 till 1000 timmar, beroende på sort. Har köldperioden varit för kort kan blommorna ramla av och skörden utebli. En för kort viloperiod kan också leda till att vintervilan avbryts alldeles för sent vilket kan leda till att trädet släpper karten. Ju lägre antal köldtimmar en sort kräver, desto tidigare på våren bryts vintervilan.

Har man ett nektarinträd som står utomhus är det ju omöjligt att påverka antalet köldtimmar, så man får bara hålla tummarna för att vintern blir någorlunda kall.

Nektarinblommor och knoppar med frostskydd.

Blomknopparna och blommorna är mycket känsliga för frost. Om det inte blir alltför många minusgrader brukar det räcka med att täcka trädet med fiberduk.

Frostskydd:
Nektarin blommar tidigt på våren, så risken är stor att blommorna blir frostskadade om trädet står utomhus. Täck trädet med fiberduk eller bubbelplast om det finns risk för frost under blomningen.

Gödsling:
Det är mycket viktigt att plantorna får jämn näringstillförsel eftersom de växer snabbt och får stor bladmassa. 2–3 veckor efter att kärnorna grott är det dags att börja gödsla om du inte nyss planterat om. Om jorden består av 30–50% sand är det bra att börja med gödsel direkt efter att kärnorna grott och fått ett par blad.
Gödsla med svag näringslösning vid varje vattning. T ex Blomstra eller nässelvatten funkar utmärkt.

När trädet står utomhus kan man lägga på ett tio cm tjockt lager med färskt gräsklipp några gånger under sommaren. Klippet ger utmärkt näring och jorden håller fukten bättre.

Vattning:
Håll jorden jämnt fuktig. Var extra noga med vattningen när frukterna bildas, annars stannar de i växten och skrumpnar.

Nektarinträd.

Mitt sju år gamla nektarinträd som ger frukt för andra gången.

Omplantering:
Eftersom nektarinträd växer snabbt behöver det planteras om så fort rötterna syns i dräneringshålet. Väntar man för länge stannar tillväxten av. Krukan måste ha dräneringshål i botten. Rötterna får inte stå en längre stund i vatten.

Efter 4–5 år är trädet så stort att det behöver större jordvolym än vad en kruka kan erbjuda. Antingen så planterar man ut det på friland eller så bygger man en låda som är cirka 1 x 1 x 1 meter eller större. Det kan fungera med en något grundare låda, men den måste vara minst 60 cm djup. Plantering i låda är ett bra alternativ om man har lerjord.

Om man beskär trädet kontinuerligt så att det inte tillåts att bli så stort, så kan det stå i en sådan låda i många år. Har man möjlighet, är det en fördel om man låter lådan vara utan botten så att rötterna kan leta sig ner i marken, annars måste man ha dräneringshål i botten eller cirka fem cm upp på sidan av lådan.

En befruktad nektarinblomma.

Det är lätt att misströsta när blommorna vissnar men om blomman är befruktad kan man ana ett litet grönt blankt fruktämne längst in!

Pollinering:
Nektarin blommar tidigt på våren, så man måste handpollinera om inte bin och humlor har vaknat. Varje blomma kan bli befruktad under endast sex dagar, så pollinera alla blommor några dagar i rad när du märker att pollenet släpper från ståndarna. Nektarin är självfertil, så man behöver inte ha flera sorter.

Tätt med nektariner som borde ha gallrats.

En härlig syn! Första året mitt träd bar frukt blev det mängder med kart men jag vågade inte gallra. När frukterna mognade blev de som satt tätt ihop förhållandevis små, så jag skulle helt klart vunnit på att gallra!

Kartgallring:
Hur hemskt det än känns att ta bort kart, så vinner man på det i slutändan. Nektarinträd kan sätta enorma mängder kart, långt fler än vad trädet förmår att få fram till färdiga frukter. Trädet gallrar en del själv men det är bra att ta bort kart som ser förhållandevis små ut och där flera kart sitter på samma ställe. Finns det flera kart på samma ställe tar man bort alla utom ett. Smala grenar kan knäckas om de bär för många frukter så ta bort en del, framför allt om det sitter många kart långt ut på grenen.

Jag vet inte om jag hade tur eller inte, men mina nektariner blev himmelskt goda! Man får vakta dem så att de inte hinner ramla av innan man hunnit plocka dem!

Skörd:
När frukterna ger efter lite vid tryck och lossnar lätt från grenarna är de ätmogna. Ofta mognar många frukter samtidigt så man får vara beredd på att frossa!

Beskärning:
Man kan stamma upp trädet, spaljera det mot en södervägg eller hålla ner höjden så att det får flera huvudgrenar. Man får avgöra själv vad som passar bäst.

I slutet av juni klipper jag av de nya skotten till hälften så att de orkar med att bära frukt året därpå. Jag klipper även bort grenar som växer inåt eller korsar andra grenar. På våren, när risken för stark frost är över klipper jag bort äldre grenar om det behövs, även frostskadade grenar och grenar med för liten grenvinkel.

Nektarinträd drabbat av krussjuka.

Nektarin och persika drabbas lätt av krussjuka om trädet står utomhus under vintern. Bladen blir läderartade, buckliga och missfärgade.

Krussjuka
Nektarin drabbas lätt av krussjuka, framför allt om trädet står utomhus.
Krussjuka är en svampsjukdom som kan göra stor skada. Krussjuka orsakas av svampen Taphrina deformans och den sprids bland annat med regn när temperaturen ligger mellan +4 och +8 °C. När ett träd väl har smittats finns svampen kvar på barken vilket innebär att trädet angrips året därpå om man inte vidtar åtgärder.

Symtom:
Bladen blir buckliga, läderartade, missfärgade och förvridna.

Åtgärder:
Om trädet ännu inte är smittat: Skydda trädet mot regn oktober–april.
Om trädet redan är smittat: Ta bort alla angripna blad och grenar och släng dem i brännbart. Se till att trädet hålls i god tillväxt.
På hösten efter bladfällningen och på våren innan blad- och blomknoppar börjar svälla kan man behandla stammen och alla grenar med Kumulus. Kumulus är ett svampdödande svavelpreparat som brukar ge bra resultat.


Källor:
https://dpi.wi.gov/sites/default/files/imce/school-nutrition/pdf/fact-sheet-nectarine.pdf

https://cals.arizona.edu/fps/sites/cals.arizona.edu.fps/files/cotw/Nectarine.pdf

https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/peach/peach-chill-hours.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Chilling_requirement

https://pickyourown.org/peachvarieties-chilling-hours.php