Natur Insektshotell – ett lönsamt påhitt

Insektshotell.

Så här ser många insektshotell ut. Tyvärr är de värdelösa för både bin och insekter. Så här gör du ett bra bihotell

Insektshotell – ett smart sätt att ta betalt för kottar

Text: Lotta Flodén

Vilda bin behöver bra bihotell. Insekter behöver inte insektshotell.

När man för många år sedan uppmärksammade vilda bin och deras svårigheter att hitta lämpliga hål att lägga ägg i blev det populärt att göra bihotell. Och bihotell som är riktigt gjorda fyller en viktig funktion.

Insektshotell utan funktion
När handeln insåg att det fanns försäljningspotential, letade de sätt att producera bihotellen så billigt som möjligt. De döpte om bihotellen till insektshotell och började lägga till kottar, gräs, spån och någon smal springa för fjärilar. Hålen för bina gjordes utan variation i storlek, och alldeles för grunda.
Kort sagt är de flesta insektshotell i handeln bara skräp som säljs dyrt.

Insekter övervintrar bäst i naturen
Fjärilar och andra insekter har inga som helst problem att hitta väsentligt mycket bättre övervintringsplatser i naturen, så de behöver inga insektshotell.

Tjocka reglar och vedträn funkar utmärkt att använda till bihotell. Borra 7-15 cm djupa hål i ändarna och variera håldiametern mellan 2–12 mm. Här är många hål fyllda med ägg och igenmurade i väntan på våren.

KRAV FÖR 5-STJÄRNIG BIHOTELLSTANDARD
– Många olika hålstorlekar mellan 2 till 12 mm.
– Hålen ska helst vara 7–15 cm djupa, borrade i trä och bihotellet ska placeras soligt.
– Hålen måste ha en stängd ände.
– Bihotellet ska ha skydd för regn och fåglar som gärna äter upp larverna i hålen. Läs mer om vilda bin och hur man gör bra bihotell

Många små är bättre än ett stort
Gör hellre flera små bihotell än ett stort eftersom olika parasiter förr eller senare hittar till bihotellet. Gör man flera mindre bihotell och placerar dem på olika ställen ökar chansen att flera bin överlever.