Odla ramslök
Plantera lökar av ramslök
Sådd av ramslök
Recept på ramslökspesto
Så lyckas du med odling av ramslök
Text: Lotta Flodén
Ramslök är en riktig delikatess och skönhet! Blommorna och de breda vitlöksdoftande bladen är fantastiska i sallader och ramslökssmör passar till allt. Leta upp en skuggig, fuktig plats i trädgården – där trivs ramslöken bäst.
RAMSLÖK, Allium ursinum
Ramslök är en flerårig växt som tillhör släktet lökväxter, Allium, och förekommer sällsynt på ett fåtal platser i södra Sverige. Ramslök växer i fuktig och näringsrik mulljord på skuggiga platser, gärna i lövskogar där den bildar stora bestånd. Ramslök sprider sig villigt genom sidolökar och självsådd.
Stjälken är trekantig och blommorna stjärnlika. Ramslök är den enda av våra vilda arter i släktet lökväxter som har vita blommor och platta breda blad. Ramslök är fridlyst i Blekinge län.
ODLA RAMSLÖK
Det enklaste sättet att starta sin ramslöksodling på är att köpa färdiga plantor, men kan man få tag på färska frön så brukar de gro snällt. Har man tur kan man hitta krukor med ramslök bland färska kryddor i matbutiken.
Höjd: 30–50 cm.
Jord: Näringsrik, fuktighetshållande, väldränerad och gärna kalkrik.
Läge: Halvskugga– skugga.
Blomningstid: Maj–juni.
Blomfärg: Vit.
Ätbara delar: Lök, blad, blommor och omogna frön.
Förökning: Med lökar eller frön.
Smak: Alla delar av plantan har en mild smak av vitlök.
Skörd: Bladen skördas innan blomning. Plocka blad för blad och lämna alltid kvar några blad på varje planta. Unga plantor mår bäst av att få växa till sig innan man skördar av dem.
Användning: Passar bra i alla maträtter där man vill ha en mild vitlökssmak. Passar också utmärkt i kryddsmör, pesto, bröd, färskost och pastadeg. Nyttigast är rå ramslök.
Förväxlingsarter: Ramslökens blad liknar den giftiga liljekonvaljens. Ramslökens blad har till skillnad från liljekonvaljens en tydlig lökdoft, så det är enkelt att skilja dem åt.
Övrigt: Ramslök är fridlyst i Blekinge län. Ramslök sprider sig effektivt med frön och sidolökar.
PLANTERA LÖKAR AV RAMSLÖK
Vill man ha snabb skörd och ett säkert resultat, så är det bästa att skaffa lökar av ramslök och plantera där man vill ha dem.
Tid: Bästa tiden att plantera ramslök är vår och höst.
Läge: Välj en skuggig men ljus plats eller halvskugga.
Jord: Plantera i djup fuktighetshållande, väldränerad och näringsrik mulljord, gärna kalkhaltig. Jorden får inte torka upp.
Sättdjup: Sätt lökarna djupt, helst så att toppen på löken hamnar 10 cm under jord. Täck med ett lager löv varje höst.
Vattning: Jorden måste hållas jämnt fuktig under hela växtperioden.
SÅDD AV RAMSLÖK
För att säkrast lyckas med sådd av ramslök ska fröna vara alldeles nyskördade. Köpta frön kan vara knepigare. De svarta fröna skördas när frökapseln gulnat och spruckit upp lite. Fröna brukar mogna i juli.
Såtid: Högsommar. Fröna sås färska direkt efter att de skördats.
Sådjup: Så fröna i en kruka, ca 0,5 cm djupt.
Groningstid: Våren efter sådd gror fröna och ser då ut som små grässtrån.
Jord: Så i fuktighetshållande, väldränerad och näringsrik mulljord, gärna kalkhaltig. Håll jorden jämnt fuktig.
Läge: Märk upp krukan och gräv ner den på ett skuggigt ställe utomhus så att bara någon centimeter av krukkanten syns. Märk upp platsen med en pinne eller liknande.
Skötsel av fröplantor: Låt fröplantorna växa till sig i krukan under sommaren. Jorden får inte torka upp. Gödsla regelbundet med flytande näring, t ex nässelvatten eller utspädd urin (guldvatten). Under tidig höst är det dags att sätta ut plantorna på en skuggig plats med näringsrik, väldränerad och mullrik jord. Rensa bort allt ogräs tills plantorna vuxit sig stora.
RAMSLÖKSPESTO
Ingredienser
1 burk med tättslutande lock som rymmer ca 5 deciliter
300 g färsk ramslök
1 dl lättrostade pinjenötter
75 g riven parmesanost eller västerbottensost
1 ½ dl kallpressad rapsolja, smakrik och nötig
salt
svartpeppar
Gör så här
Skölj ramslöksbladen. Torka bladen lätt med en kökshanduk eller salladsslunga.
Mixa bladen i en matberedare.
Tillsätt pinjenötterna och den rivna osten och mixa ihop.
Droppa ner rapsoljan under mixning så att det blir en kräm.
Salta och peppra efter smak.
Häll peston i burken och förvara i kylskåp.