TRÄDGÅRD Skruvrams

Fakta om skruvrams

Skruvrams

Skruvramsens juvellika, mörkt purpurfärgade bär lämnar ingen oberörd!

Skruvrams – god pärla i woodlandet

Skruvramsen har sin givna plats i woodlandet. En långsamväxande doldis som får ätbara skott på våren och bjuder på goda och mycket vackra bär på hösten!

Skruvrams, Streptopus amplexifolius, hör till skruvramssläktet Streptopus, och familjen Liliaceae. Namnet Streptopus kommer från grekiskans streptos som betyder vriden och pous, som betyder fot eller stjälk. Amplexifolius kommer av det latinska ordet amplexor som betyder omringa och folius som betyder blad. Det vetenskapliga namnet beskriver alltså alldeles utmärkt skruvramsens utseende: en vriden, zick zack-formad stjälk med omslutande blad.
Skruvrams har flera engelska namn som antyder att växten är ätlig och god. Watermelon berry och wild cucumber är några exempel.

Blommande skruvrams.

Blommande skruvrams.

Skuggälskande skönhet
Skruvrams är perenn och växer vilt i centrala och södra Europa, norra Asien, Japan, Nordamerika och Grönland. Här hittar man den i fuktiga skogsmiljöer och bergssluttningar, vilket ger en fingervisning om hur skruvramsen vill ha det i trädgården – skuggigt och fuktigt.
På våren blommar skruvramsen med små, klocklika grönvita blommor.

Bär av skruvrams.

Vänstra bilden: Nyplockade vilda ”watermelon berries” från skogarna runt Kodiak i Alaska. Som det engelska namnet antyder, smakar skruvramsbär som vattenmelon och är godast att äta direkt. Högra bilden: Skruvramsens bär innehåller mängder med frön. De färska fröna har bäst grobarhet och kan med fördel sås direkt i kruka eller på friland.

Goda bär
Efter blomningen bildas cirka 1 cm långa ovala bär som kan vara allt från gula till mörkt lila. Bären är goda och kan ätas råa eller kokta. De smakar som en blandning av gurka och vattenmelon. I för stor mängd kan bären ha en laxerande verkan.

Skott med smak av gurka
De färska skotten smakar även de gurka och kan till exempel användas råa i en sallad.
Skruvramsen är inte så vanlig här i Sverige, kanske beror det delvis på att den växer så långsamt att plantskolor inte tycker den är värd att satsa på. Men den förtjänar verkligen sin plats i woodlandet!


SKRUVRAMS, Streptopus amplexifolius

Höjd: 40–70 cm.
Jord: Mullrik och fuktighetshållande. Får inte torka ut.
Läge: Halvskugga–skugga. Utmärkt i woodland.
Blomningstid: Maj–juni.
Härdighet: Härdig i hela Sverige.
Ätbara delar: Skott, bär och rot. Bären kan innehålla stora mängder frön.

SÅDD
Färska frön gror bäst. Fröna måste stratifieras, vilket betyder att de behöver en 4–6 veckor lång köldperiod för att kunna gro.
Alt 1: Så fröerna i fuktig såjord och ställ sådden varmt i 2–3 veckor. Ställ sedan sådden kallt, helst runt + 3 grader, men kyl­skåp kan fungera, i 4–6 veckor eller tills fröerna grott.
Alt 2: Fröerna kan också sås i kruka utomhus. Gräv ner krukan och låt den stå kvar ute under vintern. Fröna gror efterkommande vår.